Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2016 - αριθ. φύλλου: 12465

ΕΕΔΥΕ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Συγκέντρωση και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία στις 7 Ιούλη

Παραμονή της έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, όπου αναμένεται να πάρει αποφάσεις κλιμάκωσης της πολεμόχαρης δράσης του


ΣΕΛ.  3

Διαμαρτυρία τη Δευτέρα, στις 12 μ., στο υπουργείο Εργασίας

Καλούν σε οργάνωση της πάλης χωρίς καθυστέρηση, ενάντια στην απληρωσιά, στις απολύσεις και στα νέα αντεργατικά μέτρα

Παράσταση διαμαρτυρίας, ενάντια στους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς, οργανώνουν τη Δευτέρα 4 Ιούλη, στις 12 μ., στο υπουργείο Εργασίας, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Αττικής. Το κάλεσμα απευθύνουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χάρτου, Λογιστών και τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ).

Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που παίρνουν την πρωτοβουλία, σημειώνουν πως η κατάσταση στους χώρους δουλειάς έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο σφαγείο για τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις και τις ανάγκες των εργαζομένων.


ΣΕΛ.  17

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εκβιασμοί και κοροϊδία

«Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται», λέει η παροιμία κι αυτό ισχύει απόλυτα στον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι «εταίροι» της κυβέρνησης ασκούν πιέσεις στο λαό να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα τα μέτρα της δεύτερης «αξιολόγησης», «για να μην προστεθεί άλλη αβεβαιότητα στην ΕΕ μετά το Brexit», όπως λένε.

Τα δημοσιεύματα και οι παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση πυκνώνουν τις τελευταίες μέρες. «Οι προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να γίνουν έως τον Σεπτέμβριο (...) δεν υπάρχει λόγος να μη γίνουν έως τον Ιούλιο, το αργότερο έως τις αρχές Αυγούστου», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με χτεσινές ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες, όπου γινόταν η Σύνοδος Κορυφής.

Με τον ίδιο στόχο, αυτόν της επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μέτρων, έρχεται στην Ελλάδα στα μέσα Ιούλη ο επίτροπος με αρμοδιότητα τις οικονομικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, δηλώνοντας εκ των προτέρων ότι «η εφαρμογή (σ.σ. των μεταρρυθμίσεων) συνιστά κλειδί» και ότι μετά το Brexit αποκλείεται κάθε σκέψη για χαλάρωση των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αλλά και στην Ελλάδα στήνεται ένα σκηνικό εκβιασμού του λαού, με δηλώσεις, όπως αυτές του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, ότι δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσουν τα μέτρα της δεύτερης «αξιολόγησης» και ότι η κυβέρνηση πρέπει τώρα να νομοθετήσει, επειδή η χώρα και η ΕΕ δεν αντέχουν μια νέα, παρατεταμένη περίοδο διαπραγμάτευσης.

Είναι φανερή η προσπάθεια που γίνεται από δυνάμεις του κεφαλαίου και το αστικό πολιτικό σύστημα να αξιοποιηθεί το Brexit για την επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου και την ένταση των εκβιασμών σε βάρος του ελληνικού και των άλλων λαών.

Η «αβεβαιότητα» για το κεφάλαιο, που αντικειμενικά επιτείνεται από την οικονομική κρίση, τους κραδασμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την ένταση των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων παγκοσμίως, μεταφράζεται σε άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στο λαό να σκύψει το κεφάλι, να γίνει χειροκροτητής και συμμέτοχος στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής «για να μην έρθουν τα χειρότερα».

Παράλληλα, προσπαθούν να ξεγελάσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που εκφράστηκε και στο δημοψήφισμα για το Brexit, θολώνοντας τα νερά για την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη.

Στη συνάντηση που είχαν, χτες, στις Βρυξέλλες, ο Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, επιβεβαίωσαν την «κοινή εκτίμηση» πως «το μήνυμα που πρέπει να πάρει η ΕΕ, από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είναι η ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής ατζέντας».

Τα λένε αυτά την ίδια ώρα που ετοιμάζονται να νομοθετήσουν την παραπέρα αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, να περιορίσουν το δικαίωμα στην απεργία, να μειώσουν κι άλλο τους ρημαγμένους μισθούς. Μιλάνε για «κοινωνική ατζέντα» αυτοί που μόνο φέτος θα κόψουν 900 εκατ. ευρώ από τις κρατικές δαπάνες για την Πρόνοια και από σήμερα κόβουν το ΕΚΑΣ από την πρώτη παρτίδα των χαμηλοσυνταξιούχων, έχοντας ήδη ψηφίσει πριν από δύο περίπου μήνες το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό.

Ο λαός να μην υποκύψει ούτε στους εκβιασμούς ούτε στην κοροϊδία. Δική του έγνοια πρέπει να είναι η οργάνωση της πάλης σε όλα τα μέτωπα που αφορούν τη δουλειά και τη ζωή του, άρα και ενάντια στα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν τώρα σε βάρος του κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ - ΔΝΤ.ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Να διαμορφώνεται στους κλάδους μια μαχητική, αγωνιστική πρωτοπορία νέων εργατών και εργατριών

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στο Εργατικό Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Εργατικού Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, που έγινε στις πρώην φυλακές του Γεντί Κουλέ, με σύνθημα «Φωτίζουμε το δρόμο για νέους λαϊκούς ξεσηκωμούς. Ο σοσιαλισμός η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα», μίλησε το Σάββατο ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.


ΣΕΛ.  12


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Προετοιμάζουν τη μεθαυριανή απεργία για τη Σύμβαση

ΣΕΛ.  16
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν μπαίνουμε σε παζάρια και παιχνίδια αποπροσανατολισμού του λαού

ΣΕΛ.  7
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συνεδριάζει από χτες στη σκιά του Brexit

ΣΕΛ.  5
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ»
Πρώτη και άμεση απάντηση στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας

ΣΕΛ.  24


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org