Πέμπτη 30 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τη Δευτέρα η μαζική διαμαρτυρία για τις ΣΣΕ και τα Εργασιακά

Στις 12 μ., στο υπουργείο Εργασίας καλούν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Αττικής

Παράσταση διαμαρτυρίας, ενάντια στους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς, οργανώνουν τη Δευτέρα 4 Ιούλη, στις 12 μ., στο υπουργείο Εργασίας, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Αττικής. Το κάλεσμα απευθύνουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χάρτου, Λογιστών και τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ).

Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που παίρνουν την πρωτοβουλία σημειώνουν, ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τροφοδοτεί την επιθετικότητα του κεφαλαίου και με νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς που έχει ήδη ετοιμάσει και συμφωνήσει με την ΕΕ, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους άλλους μηχανισμούς του κεφαλαίου (...)

Η επίθεση που δεχόμαστε θα συνεχιστεί. Τα αντεργατικά μέτρα δεν έχουν σταματημό. Εχουμε καθήκον, απέναντι στις οικογένειές μας και τα παιδιά μας, να οργανώσουμε την πάλη ενάντια στην αντεργατική πολιτική και την εξουσία του κεφαλαίου. Να δυναμώσουμε τον ενιαίο αγώνα για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια που οδηγούν το συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες στο "γύψο". Να οργανώσουμε την αντίσταση μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Να διεκδικήσουμε καλύτερα μεροκάματα και μισθούς, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των οικογενειών μας».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ανακοίνωση - κάλεσμα μπροστά στα νέα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Από παλιότερη κινητοποίηση για τα Εργασιακά
Από παλιότερη κινητοποίηση για τα Εργασιακά
Σε ανακοίνωση - κάλεσμα μπροστά στα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση στα Εργασιακά, το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Κυβέρνηση - ΣΕΒ - ΕΕ στρώνουν το έδαφος της επόμενης λεηλασίας!

Καμιά συναίνεση στη συνέχιση της σφαγής των δικαιωμάτων μας!

Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή!

Το ΠΑΜΕ σάς καλεί να προετοιμαστούμε για αγωνιστική απάντηση και αντεπίθεση!

Ενημερώνουμε τα σωματεία, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες για το νέο γύρο επίθεσης που σχεδιάζουν κυβέρνηση - δανειστές ύστερα από τις απαιτήσεις των βιομηχάνων και της μεγαλοεργοδοσίας κάθε κλάδου. Καλούμε σε ετοιμότητα και αγωνιστική προετοιμασία για αποφασιστική αντίσταση και αγώνα.

Μετά το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό και την παράδοση της πρώτης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας στα funds και τις νέες φοροαπαλλαγές σε βιομήχανους - εφοπλιστές - μεγαλοεργοδοσία, άνοιξε η όρεξη του μεγάλου κεφαλαίου για νέες βάρβαρες ανατροπές στους μισθούς, στις συμβάσεις, στις εργασιακές σχέσεις, στο δικαίωμα της απεργίας, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Κανένας εφησυχασμός από τις δηλώσεις της κυβέρνησης!

Ετοιμάζουν νέα πλήγματα, αν δεν αντισταθούμε, αν δεν διεκδικήσουμε!

Η αντεργατική ατζέντα τους περιλαμβάνει μακριά λίστα νέων ανατροπών! Απαιτούν:

  • Την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού (δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και επίδομα αδείας).
  • Νέα μείωση του κατώτατου μισθού από 1-1-2017 (κάτω από τα 586 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους άνω των 25 ετών και κάτω από τα 510 ευρώ για τους έως 25 ετών).
  • Νομοθετημένο από την κυβέρνηση κατώτατο μισθό κατ' έτος, χωρίς Συλλογική Σύμβαση.
  • Κατάργηση όλων των προσαυξήσεων - επιδομάτων, τριετιών και κατάργηση της μετενέργειας, γενικά των Συλλογικών Συμβάσεων.
  • Αμετάβλητο μισθό για όλο τον εργασιακό βίο. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, ο εργαζόμενος θα λαμβάνει τον ίδιο μισθό κατά την είσοδο στην εργασία και κατά την έξοδο από αυτήν!
  • Μείωση του κόστους των υπερωριών, της απασχόλησης το Σαββατοκύριακο, αλλά και ελαστικοποίηση του πλαισίου διευθέτησης του χρόνου εργασίας (αυξομείωση ωραρίου), με ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος.
  • Πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
  • Γενικευμένη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις με επέκταση όλων των "νέων" μορφών φτηνής και απροστάτευτης μικροεργασίας.

Εχουν στο στόχο το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, στο δικαίωμα στην απεργία! Θέλουν να θάψουν το δικαίωμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας με αγώνες, με κινητοποιήσεις, με αντίσταση. Χτυπούν τα σωματεία που παραμένουν, παρά τα προβλήματα που έχουν, δύναμη των εργατικών - συνδικαλιστικών αγώνων.

Οι πόθοι και οι απαιτήσεις των βιομηχάνων γίνονται νόμοι!

Απαιτούν ωμά τη νέα σφαγή!

Τα μνημόνια και όλα τα μέτρα που τρώνε τις σάρκες του εργαζόμενου λαού, είναι σταθερές απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, τα εργαλεία που γίνονται νόμοι για να προστατεύουν και να πολλαπλασιάζουν την κερδοφορία τους.

Η απαίτηση του προέδρου των βιομηχάνων για αποφυγή "μισθολογικών υπερβολών και πισωγυρισμάτων" μέσω της διασφάλισης της "σωστής λειτουργίας του θεσμού της διαιτησίας" σημαίνει νέο τσάκισμα στους μισθούς, κατρακύλα όλων των μισθών προς τα κατώτερα νομοθετημένα επίπεδα.

Η απαίτηση των βιομηχάνων για "σύγχρονες εργασιακές σχέσεις" σημαίνει μεγαλύτερη ευελιξία, γενίκευση των συμβάσεων του ενός μήνα, της μίας μέρας, των κακοπληρωμένων προγραμμάτων απασχόλησης, της εργασίας με ημερομηνία λήξης.

Να υπερασπιστούμε τη ζωή μας! Δεν είναι ανίκητοι!

Τα μέτρα που χτυπούν τις Συλλογικές Συμβάσεις, τους μισθούς, η καρατόμηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και συντάξεων είναι οι απαραίτητοι όροι για την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Τα αποκαΐδια των εργατικών δικαιωμάτων, το μάτωμα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας είναι ο μαγνήτης για τις επενδύσεις, για την κερδοφορία των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα, τις ίδιες αγωνίες με τους εκμεταλλευτές μας!

Οι ανάγκες μας δεν ταυτίζονται με τους στόχους της μεγαλοεργοδοσίας για ανταγωνιστικότητα, κερδοφορία, για την ανάκαμψη των κερδών τους. Δεν χάσαμε όλοι από τα μέτρα για τους μισθούς, το Ασφαλιστικό. Την ώρα που κάθε εργατική οικογένεια ματώνει από τη νέα φοροεπιδρομή, το κεφάλαιο απολαμβάνει κέρδη, νέες φοροαπαλλαγές και τροφοδοσία με ζεστό χρήμα και τζάμπα εργασία!

Νομοθετούν ζούγκλα και τη βαφτίζουν παράδεισο!

Καμία υποχώρηση στα σχέδια της εργοδοσίας. Κάθε βήμα πίσω δημιουργεί το έδαφος για το επόμενο. Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει καμία ελπίδα και προοπτική, ακόμη και όταν έρθει η όποια ανάκαμψη κερδών, εφόσον δεν οργανωθούν και δεν αγωνιστούν για τη ζωή τους.

Αμεση αντίσταση και αγώνας σε κλάδους και επιχειρήσεις όπου εντείνεται η εργοδοτική τρομοκρατία με μειώσεις μισθών, με απολύσεις. Να δυναμώσουν οι αγώνες ενάντια στις απολύσεις που πολλαπλασιάζονται, για την καταβολή δεδουλευμένων, καθώς χιλιάδες εργάτες παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Κανένας εργαζόμενος ατομικά, κανένας κλάδος ή σωματείο δεν μπορεί να έχει αποτελεσματική απάντηση, για να αντιμετωπίσει την ενιαία και οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Να δυναμώσουμε την ενότητα των γραμμών μας απέναντι στην ενιαία και οργανωμένη επίθεση του κεφαλαίου.

Εχουν συμμάχους τους ανθρώπους της εργοδοσίας!

Να περιθωριοποιήσουμε τη γραμμή του συμβιβασμού των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Περισσότεροι εργαζόμενοι να συμβάλουν με την οργάνωσή τους, με τη συμμετοχή τους στην απαλλαγή του συνδικαλιστικού κινήματος από τη βλαπτική γραμμή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, απ' τους ανθρώπους της εργοδοσίας στις γραμμές μας.

Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!

Να βάλουμε μπρος σε κάθε κλάδο για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Να αγωνιστούμε μαχητικά, ανυποχώρητα, κανένας να μη δουλεύει χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα. Δυναμώνουμε την πάλη μας για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Διεκδικούμε την κάλυψη των απωλειών μας, όλα όσα μας έκλεψαν, μας αφαίρεσαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας με βάση τον πλούτο που παράγουμε και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Εδώ και τώρα αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής μας!

Οσο κι αν είναι δύσκολη η κατάσταση, πολλά μπορούν να γίνουν, αν αποφασίσουμε να δείξουμε την πραγματική δύναμή μας. Φαίνονται ανίκητοι γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν δοκιμάσει την τεράστια δύναμή τους. Μόνο έτσι μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Η πραγματική ελπίδα βρίσκεται στον οργανωμένο ταξικό αγώνα, στην πάλη για την υπεράσπιση του δίκιου μας, για την ανάκτηση των απωλειών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Να συγκρουστούμε με αυτούς που σήμερα μας στερούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή, μας θέλουν στην ανέχεια, στη ζωή με τα ελάχιστα».

Στο σημερινό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:

  • Ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ, μπροστά στα νέα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στα Εργασιακά και στις Συλλογικές Συμβάσεις.
  • Αρθρο για τους σχεδιασμούς και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας.
  • Συνέντευξη για την απεργία των εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία.
  • Ρεπορτάζ από την πανελλαδική σύσκεψη, που οργάνωσε την περασμένη Κυριακή η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών για τις κλαδικές Συμβάσεις.
  • Το β' μέρος του ιστορικού για τη μεγάλη καπνεργατική απεργία το 1914, λόγω πληθώρας της ύλης, θα δημοσιευτεί σε επόμενο τετρασέλιδο.
Επιδιώκουμε η αυριανή απεργία στην Ιδιωτική Υγεία να αποτελέσει βήμα μπροστά

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Αλεξόπουλο, πρόεδρο του κλαδικού σωματείου της Αθήνας

Για αύριο, Παρασκευή, είναι προγραμματισμένη η 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, με αιχμή την κατάπτυστη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία, αξιοποιώντας και τη Διαιτητική Απόφαση του ΟΜΕΔ. Για το περιεχόμενο της Σύμβασης και τα άλλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά νοσοκομεία και στα διαγνωστικά εργαστήρια, για το πρόγραμμα δράσης των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο μπροστά στην απεργία, αλλά και τις ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία των εργαζομένων, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Δημήτρη Αλεξόπουλο, πρόεδρο του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας, Αναρρωτηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Αθήνας.

***

-- Οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία απεργείτε την Παρασκευή ενάντια στη Σύμβαση που αποφάσισε ο ΟΜΕΔ για τον κλάδο. Ποια είναι τα βασικά σημεία αυτής της απόφασης, που προκαλούν την αντίδραση των εργαζομένων;

-- Ο ΟΜΕΔ εξέδωσε στις αρχές Ιούνη Διαιτητική Απόφαση που έχει την ισχύ Σύμβασης Εργασίας και αφορά τους εργαζόμενους στις κλινικές των μεγάλων ομίλων. Το σημειώνουμε αυτό, επειδή στον κλάδο μας υπάρχουν τρεις διαφορετικές κλαδικές Συμβάσεις.

Εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία διαδηλώνουν έξω από κλινική που χρωστάει δεδουλευμένα (φωτ. αρχείου)
Εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία διαδηλώνουν έξω από κλινική που χρωστάει δεδουλευμένα (φωτ. αρχείου)
Συνοπτικά, η συγκεκριμένη απόφαση του ΟΜΕΔ επιβάλλει 0,5% μείωση στο βασικό μισθό, καταργεί το λεγόμενο επίδομα εξομάλυνσης, το οποίο δίνεται από το 2012, για να περιορίσει τις μειώσεις που έγιναν τότε (-15%), δίνει τη δυνατότητα κατανομής του 40ώρου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας σε 6 μέρες, καταργώντας ουσιαστικά το 5ήμερο, ενώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους, δηλαδή όσους προσλήφθηκαν μετά το 2012, ορίζει μεικτό μισθό 660 ευρώ, παγιώνοντας τον απαράδεκτο διαχωρισμό νέων και παλιών εργαζομένων.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να απαιτήσει τις μειώσεις αναδρομικά, για το διάστημα από τον Ιούνη του 2015 έως τον Ιούνη του 2016. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξουν εργαζόμενοι που θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργοδοσία μέχρι και 3.000 ευρώ! Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι μιλάμε για πραγματική «σφαγή» στα δικαιώματα των εργαζομένων. Επομένως, η απόρριψη της Διαιτητικής Απόφασης αποτελεί το βασικό περιεχόμενο και την αιχμή της απεργιακής κινητοποίησης, σε συνδυασμό βέβαια με τις μειώσεις που έχουμε υποστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

-- Ωστόσο, από καταγγελίες σας προκύπτει ότι συνολικά τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς είναι οξυμένα. Μπορείτε να μας δώσετε ορισμένα παραδείγματα;

-- Τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς δεν είναι απλώς οξυμένα, αλλά συνδέονται και μεταξύ τους. Ενα βασικό πρόβλημα που ταλανίζει δεκάδες συναδέλφους είναι η απλήρωτη εργασία. Πολλοί εργαζόμενοι αμείβονται με «έναντι» για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν οριστικά δεδουλευμένα. Αυτές τις μέρες βρίσκεται στα πρόθυρα να κλείσει οριστικά η κλινική «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ», που κρατάει στην ομηρία της απληρωσιάς για περισσότερο από πέντε χρόνια τους εργαζόμενους. Επίσης, ο όμιλος «Euromedica» είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, μιας και απασχολεί περίπου 2.500 εργαζόμενους πανελλαδικά.

Η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απολύσεις, η υπερεντατικοποίηση, λόγω έλλειψης προσωπικού, δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση στο σύνολο των ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών εργαστηρίων. Εκείνο, βέβαια, που έχει σημασία, πέρα από την περιγραφή της κατάστασης, είναι η ανάδειξη των αιτιών. Για παράδειγμα, η απλήρωτη εργασία και η χρεοκοπία επιχειρήσεων φανερώνουν τους ανταγωνισμούς που εξελίσσονται στο χώρο, αλλά χρησιμοποιείται και ως μοχλός πίεσης προς τους εργαζόμενους για να συμβιβαστούν με μισθούς πείνας και κατάργηση δικαιωμάτων.

Μέσω των απολύσεων, εργαζόμενοι με κάποια δικαιώματα που έχουν απομείνει αντικαθίστανται από νέους συναδέλφους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας χωρίς ουσιαστικά εργασιακά δικαιώματα και με μισθούς πείνας. Ολα αυτά έχουν μια κοινή συνισταμένη: Τη δίψα που έχει συνολικά η εργοδοσία να μειώσει κι άλλο το λεγόμενο «κόστος εργασίας», προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό. Η «ανάγκη» της αυτή προκύπτει βέβαια στη βάση της λειτουργίας της Υγείας ως εμπόρευμα, ως πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

-- Τι στάση κρατάει η πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ στο θέμα της Σύμβασης και στα συνολικότερα προβλήματα των εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία;

-- Οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν πικρή πείρα στο θέμα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το 2012, η πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ υπέγραψε κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), με την οποία «άνοιξε» το δρόμο σε μειώσεις μισθών και κατάργηση δικαιωμάτων, όπως οι ειδικές άδειες, μειωμένα ωράρια κ.ά. Εκείνη η Σύμβαση καθιέρωσε το μισθολογικό διαχωρισμό νέων και παλιών εργαζομένων.

Μπορούμε να πούμε σήμερα ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας ουσιαστικά έγινε ο φορέας της επιχειρηματολογίας της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς. Η συζήτηση ξέφυγε από το πώς θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες του εργαζόμενου και οδηγήθηκε στη μιζέρια της αποδοχής των απωλειών ως τελεσίδικων. Εχει μεγάλες ευθύνες για τις ανατροπές στη ΣΣΕ, για την επικράτηση της λογικής του «μικρότερο κακού» και των χαμηλών απαιτήσεων, αλλά και για την επιθετικότητα που δείχνει σήμερα η εργοδοσία.

Από εκεί και πέρα, ως κλαδικό σωματείο, ασκούμε κριτική στην πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ, όσον αφορά το ζήτημα των Συμβάσεων, γιατί, πέραν όλων των άλλων, έσπειρε αυταπάτες για το ρόλο του ΟΜΕΔ. Το νομικό πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο και αντεργατικό όσον αφορά τη λειτουργία του ΟΜΕΔ. Θέτει, δηλαδή, ως κριτήριο των Διαιτητικών Αποφάσεων την εξασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ενώ στοχεύει ανοιχτά στη μείωση του εργασιακού «κόστους».

Αυτά οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας τα γνώριζαν. Τα απέκρυψαν όμως συνειδητά από τους εργαζόμενους, δεν ενημέρωσαν για τη λειτουργία του ΟΜΕΔ και για το τι πρέπει να περιμένει ο εργαζόμενος από αυτήν τη διαδικασία. Δεν οργανώθηκε ούτε μια κινητοποίηση, όταν στις διαπραγματεύσεις οι εργοδότες ζητούσαν μειώσεις. Αντίθετα, γίνονταν διαπραγματεύσεις κυριολεκτικά στις πλάτες των εργαζομένων, πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτή είναι η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΣΝΙΕ!

Οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία, ακόμα και σήμερα, αποπροσανατολίζουν τον εργαζόμενο από τον πραγματικό αντίπαλο. Αθωώνουν τον εργοδοτικό φορέα (ΣΕΚ), αφού στις ανακοινώσεις τους και στις ομιλίες τους αναφέρουν ότι οι μειώσεις στους μισθούς και η κατάργηση δικαιωμάτων (όπως το 5ήμερο) είναι αντισυνταγματικές και ότι δεν ζητήθηκαν ποτέ από την εργοδοσία. Δηλαδή, αποτρέπουν συνειδητά τον εργαζόμενο από τη μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις, με βάση τις ανάγκες του σε σύγκρουση με τις ανάγκες της κερδοφορίας των ομίλων.

-- Τι προτείνουν οι ταξικές δυνάμεις στο μέτωπο των Συμβάσεων και πώς δουλεύουν για την οργάνωση της απεργίας;

-- Καταρχάς, θα πρέπει να τονίσουμε τη σημασία που θα έχει για τον κλάδο η επιτυχία της απεργίας. Θεωρούμε ότι εάν η απεργία έχει ικανοποιητική συμμετοχή, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις, ώστε να μπλοκαριστεί η εφαρμογή των δυσμενών επιπτώσεων της Σύμβασης και να ανοίξει πραγματικά ο δρόμος για διεκδίκηση ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης.

Η επιτυχία της απεργίας θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τη συνέχεια, στην προσπάθεια που κάνουν οι ταξικές δυνάμεις να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για ενιαίο αγώνα στον κλάδο, που θα έχει στην προμετωπίδα την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και δε θα συμβιβάζεται με τις αξιώσεις της εργοδοσίας. Με αυτήν την έννοια, τα κλαδικά σωματεία και γενικότερα οι ταξικές δυνάμεις, δίνουμε όλες αυτές τις μέρες τη μάχη της απεργίας.

Η μάχη αυτή δεν είναι εύκολη. Η εργοδοσία στους ομίλους βάζει σοβαρά εμπόδια στους εργαζόμενους για να μην απεργήσουν. Τρομοκρατία και εκβιασμοί από τη μία και καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού από την άλλη. Δεν είναι λίγοι οι εργασιακοί χώροι όπου οι εργοδότες διαμηνύουν ότι δε θα εφαρμόσουν τη σύμβαση που προτείνει ο ΟΜΕΔ, δεν θα προβούν σε μειώσεις στους εργαζόμενους των κλινικών τους. Βέβαια, σήμερα υπάρχει αρκετή πείρα στους εργαζόμενους του κλάδου και δεν πρέπει να υπάρχει κανένας συνάδελφος που να πείθεται από τέτοιες πλάνες υποσχέσεις.

Απέναντι στην εργοδοσία και στους μηχανισμούς της, το σωματείο μας πρωτοστάτησε το προηγούμενο διάστημα στη μάχη της απεργίας. Καλέσαμε άμεσα σύσκεψη, με συμμετοχή εργαζομένων και συνδικαλιστών από επιχειρησιακά σωματεία, ενώ υπάρχει καθημερινή παρουσία, ενημέρωση, συζήτηση στους εργασιακούς χώρους, ιδιαίτερα των μονοπωλιακών ομίλων.

Τα αιτήματα που έχουμε επεξεργαστεί εκφράζουν τις ανάγκες και τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων. Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα η Διαιτητική Απόφαση του ΟΜΕΔ και να υπογραφεί νέα Σύμβαση, στην κατεύθυνση της ανάκτησης και όχι της παραπέρα απώλειας δικαιωμάτων. Παλεύουμε για να υπάρχει μία κλαδική Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, με υποχρεωτική ισχύ. Πιο συγκεκριμένα: Να δοθούν μισθολογικές αυξήσεις και σε εργαζόμενους συγκεκριμένων ειδικοτήτων να επανέλθουν ειδικά ωράρια και άδειες που έχουν καταργηθεί. Να καταργηθεί οριστικά και αμετάκλητα ο μισθολογικός διαχωρισμός νέων και παλιών εργαζομένων.

Επιδιώκουμε, τέλος, η συσπείρωση γύρω απ' αυτό το πλαίσιο αιτημάτων, να βοηθήσει στην ανασύνταξη και την ανάπτυξη του κινήματος στο χώρο της Ιδιωτικής Υγείας, απαλλάσσοντας τον κλάδο από το κλίμα συναίνεσης και συμβιβασμού που προωθεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο για την Υγεία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εισήγηση του υπουργού Υγείας στο πρόσφατο συνέδριο του «Economist»

Από πρόσφατη κινητοποίηση των συνταξιούχων με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα στον τομέα της Υγείας
Από πρόσφατη κινητοποίηση των συνταξιούχων με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα στον τομέα της Υγείας
Η εισήγηση του υπουργού Υγείας δεν έγινε οπουδήποτε. Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης μίλησε μπροστά στην «αφρόκρεμα» της πραγματικής εξουσίας, στους καπιταλιστές. Εδωσε για άλλη μια φορά εξετάσεις, προκειμένου να πείσει και να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση, με τα μέτρα που προωθεί, είναι η καταλληλότερη και η ικανότερη για να ικανοποιήσει τους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων.

1. Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι «όλα δείχνουν ότι κλείνει ένας παρατεταμένος και επώδυνος κύκλος οικονομικής αβεβαιότητας, αστάθειας κ.λπ. (...) περνάμε σε ένα νέο κύκλο επανεκκίνησης της οικονομίας (...) που θα διευρύνει τα περιθώρια εφαρμογής μιας πολιτικής κοινωνικής ανακούφισης (...) κοινωνικά ευαίσθητης διαχείρισης των υποχρεώσεων της συμφωνίας με τους δανειστές. Η συζήτηση για το ελληνικό σύστημα Υγείας εντάσσεται ακριβώς σ' αυτό το ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό αίτημα».

Τώρα τα πιάσαμε «τα λεφτά μας». Δεν είχαμε αντιληφθεί ότι η «διαχείριση των υποχρεώσεων της συμφωνίας με τους δανειστές», όπως ονομάζονται στη ΣΥΡΙΖΑίικη διάλεκτο τα μέτρα που στην κυριολεξία γδέρνουν το λαό, θα εφαρμοστούν με κοινωνική ευαισθησία και θα εξασφαλίζουν και ανακούφιση. Τα δικαιώματα και οι ανάγκες του λαού στην Υγεία άρχισαν να «ξηλώνονται» πολύ πριν την κρίση, την περίοδο της οικονομικής ανάπτυξης, διότι, όπως λένε οι τωρινοί και οι προηγούμενοι κυβερνητικοί, οι παροχές ήταν υπερβολικές και ο λαός μπορούσε να ζήσει και με λιγότερες.

Τώρα, απ' την κυβέρνηση όλα αυτά που αφαιρέθηκαν θεωρούνται «ένα το κρατούμενο» και έπονται και άλλα, διότι η απαίτηση του κεφαλαίου για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη καθορίζεται από τους όρους του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που ισχύουν και στην κρίση και στην όποια ανάκαμψη. Επομένως, η πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης για την Υγεία εντός της καπιταλιστικής οικονομίας, ακόμα και με ενδεχόμενη αναιμική ανάπτυξη, όχι μόνο δε θα αποκαταστήσουν - επιστρέψουν τις απώλειες του προηγούμενου διαστήματος, αλλά θα προσθέτουν και άλλες στις λαϊκές οικογένειες. Αυτό που υπόσχεται ο υπουργός Υγείας είναι λίγο λάδι - που και αυτό ο λαός πρέπει να το πληρώσει - προκειμένου να καλύψει τις πληγές που του ανοίγει η πολιτική και αυτής της κυβέρνησης.

Τα αντιλαϊκά μέτρα που πρόσθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε όλα τα άλλα των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως αφαίρεση εισοδήματος, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, εργάσιμου χρόνου, προστασία ανέργων κ.λπ. κ.λπ., αυτά από μόνα τους ενισχύουν όλους αυτούς τους παράγοντες που οδηγούν στην πρόωρη φθορά της υγείας. Δηλαδή, όλα αυτά που λέει ο υπουργός περί «νέου κύκλου ομαλοποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας», μπορεί για το κεφάλαιο να ισχύουν. Ομως, επειδή όλα αυτά προϋποθέτουν ακόμα πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, για τους εργάτες και τις οικογένειές τους αποτελούν «νέο κύκλο επιδείνωσης της υγείας τους και συνολικά των όρων ζωής τους».

2. Ο υπουργός με το «ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό αίτημα» σέρβιρε την ξινισμένη σούπα των «παρεμβάσεων αντισταθμιστικού χαρακτήρα». Επαναφέρει, δηλαδή, την κοροϊδία των «παράλληλων προγραμμάτων». Από τη μια μέτρα - «κόλαση» για το λαό και «παράδεισο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη, επειδή έχει «αριστερή» ταυτότητα και «κοινωνικό πρόσημο», τάχα εφαρμόζει και μέτρα που να αντισταθμίζουν αυτά που χάνει ο λαός στον τομέα της δημόσιας Υγείας.

Ο υπουργός, στην απόπειρα εξαπάτησης του λαού που κάνει, επαναφέρει χιλιοειπωμένα παραδείγματα στο πλαίσιο της «πλύσης εγκεφάλου» και της τακτικής «πες - πες, κάτι θα μείνει».

Ετσι, σε περίοπτη θέση στην προπαγάνδα του υπουργού επανέρχεται η κάλυψη των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία. Λέει ο υπουργός ότι «για πρώτη φορά εισάγεται η αντίληψη της Υγείας ως κοινωνικού δικαιώματος που η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει σε όλους με ισότιμο τρόπο, ανεξάρτητα από την εργασία, την ασφάλιση ή το εισόδημα καθενός». Η ισοτιμία για την κυβέρνηση, και όχι μόνο για την Υγεία, χρησιμοποιείται ως «δούρειος ίππος» για περικοπή παροχών και εξίσωση για όλους προς τα κάτω.

Εάν πάρει κανείς «τοις μετρητοίς» τα λεγόμενα του υπουργού, κανονικά θα έπρεπε να έχει εγκαθιδρυθεί ο σοσιαλισμός στην Ελλάδα και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα ωραίο φραστικό περιτύλιγμα, για να κρύψει το σάπιο περιεχόμενο που βρωμάει και ζέχνει. Από πού κι ως πού «η Πολιτεία διασφάλισε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους», όταν το κράτος δε βάζει ευρώ τσακιστό από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά μοιράζει το «κόστος» στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή στους άλλους εργαζόμενους που έχουν δουλειά και πληρώνουν εισφορές, φόρους, χαράτσια κ.λπ.;

Η «ισοτιμία» για την κυβέρνηση είναι να πληρώνει ο φτωχός εργαζόμενος τον εξαθλιωμένο άνεργο, προκειμένου να μη στοιχίζει στο κράτος και στους επιχειρηματίες. Ο ισότιμος τρόπος της κυβέρνησης είναι ο ανασφάλιστος - κατά βάση χωρίς ή με ελάχιστο εισόδημα - να πληρώνει συμμετοχές ή και εξολοκλήρου πληρωμές για ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα κ.λπ., όπως προβλέπονται από τον Εθνικό Οργανισμό (όχι Παροχών) Περικοπών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Να λοιπόν το περιεχόμενο και το κοινωνικό αρνητικό πρόσημο για το λαό, του «αντισταθμιστικού μέτρου» της κυβέρνησης για τους ανασφάλιστους. Πάει πολύ η κυβέρνηση, που έχει «κορώνα στο κεφάλι της» την καπιταλιστική οικονομία και ανάπτυξη που γεννάει ανέργους και εξαθλιωμένους, να εμφανίζεται ως συμπαραστάτης τους με μέτρα που το κόστος τους να το φορτώνει στους ίδιους τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

Μάλιστα, ο υπουργός αναφέρει ως «πολιτική προτεραιότητα» την «ηθικοποίηση» του ΕΣΥ με τη στήριξή του για να αντιμετωπιστούν οι ανασφάλιστοι. Χωρίς προσωπικό, χωρίς χρηματοδότηση από το κράτος, με τις τεράστιες λίστες αναμονής για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, με την πλήρη απουσία κρίσιμων ειδικοτήτων γιατρών ιδιαίτερα στην ΠΦΥ, με φόρτωμα της δαπάνης στους εργαζόμενους μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και στους ανασφάλιστους με τις συμμετοχές στα φάρμακα και τις εξετάσεις που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, τα περί «ηθικοποίησης» του ΕΣΥ αποτελούν «λόγια του αέρα». Εκφράζει το χρήσιμο για το αστικό σύστημα ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ να παραπλανά το λαό ότι μπορεί αυτό το σύστημα να γίνει «ανθρώπινο» και «ηθικό».

Στην ίδια κατεύθυνση, η κυβέρνηση προβάλλει την κατάργηση των 5 ευρώ, προπαγανδίζοντας ότι η υποχρέωση για ανεύρεση του ποσού που θα αντισταθμίζει τη χασούρα βρέθηκε στα ποσά που επιστρέφει η φαρμακοβιομηχανία από την πώληση των φαρμάκων χωρίς να επιβαρύνονται οι ασθενείς. Την ίδια στιγμή που καθιέρωσε και στην πορεία αύξησε τις εισφορές στον κλάδο Υγείας των συνταξιούχων στις κύριες και στις επικουρικές στο 6%. Ποσά πολλαπλάσια από τα 5ευρα που πλήρωναν οι ασθενείς.

3. Ο υπουργός επαίρεται για την «πρώτη έστω και οριακή υποχώρηση της λιτότητας» στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Από πού βγάζει, όμως, αυτό το συμπέρασμα; Επειδή το α' εξάμηνο του 2016 δόθηκε μεγαλύτερο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015, ενώ και τις δύο χρονιές το συνολικό ύψος είναι το ίδιο. Δηλαδή, επειδή τάχα οι ρυθμοί και όχι η ίδια η επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2016 είναι καλύτεροι από το 2015.

Βέβαια, οι ρυθμοί χρηματοδότησης των νοσοκομείων μπορεί και να αλλάξουν. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι ο προϋπολογισμός παραμένει στο ίδιο επίπεδο λιτότητας, αφού και με τη σημερινή κυβέρνηση διατηρούνται όλες οι περικοπές που έχουν γίνει, με τα γνωστά αποτελέσματα στις ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού κ.λπ. και αυτό δεν το λες υποχώρηση αλλά συνέχιση της λιτότητας. Το θράσος της κυβέρνησης φτάνει μέχρι να προπαγανδίζει την αύξηση των «λειτουργικών δαπανών» των νοσοκομείων ως αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Ετσι κρύβει ότι η αύξηση στις λειτουργικές δαπάνες θα προκύψει από την αύξηση των πληρωμών των ασθενών (είτε άμεσα, είτε έμμεσα από τα ασφαλιστικά ταμεία).

4. Τώρα τάχα η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να εξασφαλιστούν στους ασθενείς φτηνά και αξιόπιστα φάρμακα, πολλά από τα οποία παράγονται στην Ελλάδα. Βέβαια, το ενδιαφέρον της δεν είναι για τους ασθενείς, αλλά για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που επιδιώκει να αυξηθεί η παραγωγή γενόσημων και έτσι να μειωθεί η κρατική και ασφαλιστική δαπάνη για τα φάρμακα. Γι' αυτό λέμε ότι ο «καημός» της κυβέρνησης δεν είναι γιατί πληρώνουν φάρμακα ακριβά οι ασθενείς σε σχέση με παλιότερα.

Η κυβέρνηση, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, εκθειάζει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της για τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και μάλιστα συμφώνησε να κρατηθεί στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το 2018. Τώρα τάχα αναρωτιέται γιατί ενώ μείωσε τη λιανική τιμή των φαρμάκων, οι ασθενείς πληρώνουν περισσότερα από πριν; Αν το ενδιαφέρον της για τους ασθενείς ήταν πραγματικό και όχι υποκριτικό, θα μπορούσε να καταργήσει τις λεγόμενες «ασφαλιστικές τιμές» με τις οποίες τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζουν την αποζημίωση σε ένα μόνο μέρος της λιανικής τιμής των φαρμάκων και τα υπόλοιπα τα πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς. Οπως και τα φάρμακα που δε συνταγογραφούνται και τα πληρώνουν εξολοκλήρου οι ασθενείς.

Δηλαδή, το «κοινωνικό πρόσημο» της πολιτικής της κυβέρνησης φτάνει μέχρι το σημείο της αλλαγής του τρόπου των αυξημένων πληρωμών από τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό, μ' αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης «του κοινωνικού πρόσημου», δεν μπορεί ούτε ως σκέψη να περάσει το λαϊκό αίτημα για δωρεάν Φάρμακο, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας.

5. Ο υπ. Υγείας παρουσίασε τη χορήγηση επιδόματος ύψους 400 ευρώ μόνο σε 311 αγροτικούς γιατρούς που υπηρετούν σε Μονάδες Υγείας (ΚΥ και ΠΙ) άγονων και προβληματικών περιοχών ως την «πρώτη ολοκληρωμένη παρέμβαση στήριξης και αναβάθμισης του ΕΣΥ από την αρχή της κρίσης».

Χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι ακόμα και αυτό το ελάχιστο ποσό είναι σημαντικό για τους αγροτικούς γιατρούς, που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές, με δεδομένες και τις μειώσεις που έχουν υποστεί στους μισθούς τους (μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου), ωστόσο δε συνιστά σε καμία περίπτωση «ολοκληρωμένη παρέμβαση στήριξης» των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως «περηφανεύεται» ο υπουργός.

Πρόκειται κυριολεκτικά για «ψίχουλα», μέσω των οποίων επιχειρεί η κυβέρνηση να «μπαλώσει» ένα μέρος των δραματικών ελλείψεων σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων, και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές με αγροτικούς γιατρούς, που στην πλειοψηφία τους είναι ανειδίκευτοι, χωρίς εργασιακή εμπειρία και οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού απομακρυσμένων περιοχών υπό το καθεστώς των τεράστιων ελλείψεων σε υλικά, εξοπλισμό, διαγνωστικά μέσα και κατά κανόνα χωρίς την παρουσία ειδικευμένου γιατρού. Υπενθυμίζουμε ότι 29 νομοί της χώρας είναι χωρίς ειδικευμένους γιατρούς στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία).

Η κοροϊδία, μάλιστα, περί «αναβάθμισης του ΕΣΥ» και στήριξης των αγροτικών γιατρών «βγάζει μάτι», όταν ορίζεται ότι το επίδομα αυτό θα χορηγείται μόνο κατά τη διάρκεια της προβλεπόμενης από το νόμο υπηρεσίας υπαίθρου. Στην περίπτωση που κάποιος αγροτικός γιατρός ζητήσει την παράταση της θητείας του και γίνει δεκτή, το επίδομα αυτό κόβεται!!! Λες και ξαφνικά άλλαξαν οι συνθήκες και δεν υφίσταται πια η ανάγκη για χορήγηση κινήτρων για να παραμείνουν οι γιατροί στις μονάδες στις άγονες περιοχές.

Επίσης, από αυτό το μέτρο αποκλείονται οι αγροτικοί που υπηρετούν σε Μονάδες Υγείας άλλων περιοχών, με αντίστοιχες συνθήκες.


Γ. Ν.

Το πρόγραμμα δράσης

«Η οργάνωση όλων των εργαζομένων στα Συνδικάτα και η αλλαγή των συσχετισμών θα κρίνουν τη μάχη για την υπογραφή νέων ΣΣΕ», τονίζει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την πανελλαδική σύσκεψη. Τα επόμενα βήματα που αποφασίστηκαν, μέχρι τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας στα μέσα Ιούλη, είναι τα εξής:

  • Συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνδικάτων, με θέμα την πάλη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.
  • Σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων μέσα στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, για να παρθούν σχετικές αποφάσεις και να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων ο αγώνας για τις Συμβάσεις.
  • Πραγματοποίηση νέων εγγραφών και δυνάμωμα των συνδικάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις εργαζόμενες γυναίκες και τη νεολαία, που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο βαθμό εκμετάλλευσης.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Πανελλαδικός συντονισμός για τη μάχη των Συμβάσεων

Σε σύσκεψη με σωματεία που έγινε την περασμένη Κυριακή συζητήθηκε πρόγραμμα δράσης, με βάση το πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η Ομοσπονδία

Από περσινή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
Από περσινή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
Η προσπάθεια για την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με βάση το πλαίσιο που προβάλλει η Ομοσπονδία, δεν μπορεί να περιορίζεται στις διαπραγματεύσεις με τις ενώσεις των εργοδοτών, όπου καταγράφεται η ένταση της επιθετικότητας σε βάρος μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά χρειάζεται να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, με οργάνωση στους χώρους δουλειάς και συλλογική διεκδίκηση.

Αυτό το βασικό συμπέρασμα, που προκύπτει τόσο από την πρόσφατη όσο και από την παλιότερη πείρα των εργαζομένων στον κλάδο, συζητήθηκε διεξοδικά στην πανελλαδική σύσκεψη που οργάνωσε την περασμένη Κυριακή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών με επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, με αιχμή το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος τα κλαδικά Συνδικάτα Αττικής, Εύβοιας - Βοιωτίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ιωαννίνων, Φθιώτιδας, Αχαΐας, Αργολίδας και Χανίων και τα επιχειρησιακά σωματεία σε «ΑΜΣΤΕΛ», «ΦΑΓΕ», «ΕΒΓΑ», «ΗΒΗ - PEPSICO», «Ζούρα», «Νηρέα», «Tasty», «Coca - Cola», «Κάλλας», «Παυλίδη» και «Κελαϊδίτη».

Οι τελευταίες Συλλογικές Συμβάσεις στον κλάδο είχαν υπογραφεί πριν επτά χρόνια, το καλοκαίρι του 2009, μετά από απεργιακές κινητοποιήσεις. Σήμερα, η Ομοσπονδία παλεύει για την υπογραφή νέων συμβάσεων, με κριτήριο την ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι από τα χρόνια της κρίσης, ως βάση για παραπέρα διεκδικήσεις.

Ολοι οι μισθοί στο ύψος της ΕΓΣΣΕ

Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική ενημέρωση για τη στάση των βιομηχάνων στις δύο συναντήσεις που έγιναν με τον ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές ενώσεις (10 Ιούνη και 23 Ιούνη). Η Ομοσπονδία έχει καταθέσει (όπως και πέρσι) τα σχέδια τεσσάρων ΣΣΕ (Οινοποιίας - Ζυθοποιίας - Ποτοποιίας - Αναψυκτικών, Παστερίωσης Γάλακτος, Τυροκομίας, Τυποποιημένων Τροφίμων), τα οποία προβλέπουν την κατοχύρωση μισθών και δικαιωμάτων, όπως είχαν διαμορφωθεί με τις τελευταίες συμβάσεις του 2009. Επίσης, φέτος κατέθεσε και σχέδιο σύμβασης για τους εργαζόμενους στην Πτηνοτροφία, με βάση την τελευταία σύμβαση που υπογράφηκε το 2010.

Πίσω από τις «διαβεβαιώσεις» των εργοδοτών ότι θέλουν να υπογράψουν συμβάσεις, η στάση τους αποδεικνύει ότι με τις ΣΣΕ που επιδιώκουν, θέλουν να απαλλαγούν από τα εναπομείναντα μισθολογικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων. Ετσι, σε ό,τι αφορά το ύψος των μισθών, οι εργοδότες έκαναν σαφές ότι θέλουν κατώτερο κλαδικό μισθό στα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ, δηλαδή 586 ευρώ μεικτά.

Οπως υπενθυμίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, οι κατώτεροι μισθοί με βάση τις ΣΣΕ του 2009 ήταν στην Παστερίωση Γάλακτος 817,74 ευρώ, στα Αναψυκτικά 833,14 ευρώ, στην Τυροκομία 793,76 ευρώ και στα Τυποποιημένα Τρόφιμα 768,02 ευρώ. Γίνεται, έτσι, φανερό ότι η εργοδοσία θέλει να ρίξει τους μισθούς κυριολεκτικά στα Τάρταρα.

Ειδικά για τις Συμβάσεις της Πτηνοτροφίας και του υποκλάδου της Οινοποιίας (που εντάσσεται στη Σύμβαση των Αναψυκτικών), οι εργοδότες δήλωσαν αναρμόδιοι να συζητήσουν, επικαλούμενοι το γεγονός ότι στους συγκεκριμένους υποκλάδους δεν έχουν επιχειρήσεις - μέλη τους, τακτική στην οποία τους διευκολύνουν οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν καταργήσει την καθολικότητα και την επεκτασιμότητα των συμβάσεων.

Επιπλέον, η εργοδοσία βρήκε την ευκαιρία να θέσει στο στόχαστρο τις ειδικότητες των εργαζομένων στον κλάδο, παρά το γεγονός ότι αυτές έχουν καθοριστεί σε μια σειρά συμβάσεις στο παρελθόν και με τη δική της συμφωνία. Τώρα, οι βιομήχανοι έχουν στόχο να βγάλουν από τη μέση τις ειδικότητες και να διατηρήσουν μόνο δύο κατηγορίες εργαζομένων, αυτές του ανειδίκευτου εργάτη και του τεχνίτη. Με τον τρόπο αυτό, θέλουν να αποκτήσουν τη δυνατότητα να απασχολούν τον ίδιο εργαζόμενο σε πολλές θέσεις μέσα στο εργοστάσιο (πολυειδικότητα), να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την ευελιξία στην εργασία και κατ' επέκταση την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Να διασφαλιστεί η ενότητα των εργαζομένων

Για την οργάνωση της μάχης των συμβάσεων, η Ομοσπονδία και τα συνδικάτα παίρνουν υπόψη το δύσκολο έδαφος που έχει διαμορφωθεί από τις μειώσεις σε μεροκάματα και μισθούς, από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η οποία εντάθηκε στα χρόνια της κρίσης: Εποχικά απασχολούμενοι με ημερομηνία λήξης, νέοι εργαζόμενοι που πληρώνονται με το μισθό των 511 ευρώ, εργαζόμενοι σε ειδικότητες στις οποίες δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση, εργολαβικοί και εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», που δουλεύουν με χειρότερους όρους από τους συναδέλφους τους, σκιαγραφούν το τοπίο στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Οπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, η Ομοσπονδία δεν κρύβει από τους εργαζόμενους τις δυσκολίες, τις συζητάει μαζί τους, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υποτάσσεται σε αυτές.

Σημαντική πείρα από την προσπάθεια που κάνουν στους χώρους τους για να δυναμώσει η ενότητα και η συσπείρωση των εργαζομένων, μετέφεραν οι συνδικαλιστές που πήραν το λόγο στη σύσκεψη. Ο εκπρόσωπος του σωματείου της Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στην ανάγκη να συσπειρωθούν στον αγώνα μόνιμοι και εποχικοί εργαζόμενοι, με ευθύνη των συνδικάτων. Μεταφέροντας την εικόνα από την περιοχή, είπε ότι στην Ημαθία και ιδιαίτερα στη Νάουσα δουλεύουν αυτή την περίοδο περίπου 5.000 εργαζόμενοι στα συσκευαστήρια φρούτων, με μεροκάματα των 20 ευρώ.

Αντίστοιχα, στα συσκευαστήρια της Αργολίδας οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπερωρίες, φτάνοντας ακόμα και τις 13 ώρες. Ο μισθός ισοδυναμεί με φιλοδώρημα και μόνο αν φορτωθούν με ατελείωτες υπερωρίες μπορούν να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, όπως εξήγησε ο συνδικαλιστής από το κλαδικό σωματείο της περιοχής.

Προσπάθεια για τη συμπόρευση των νέων εργαζομένων, κάτω των 25 ετών, που δουλεύουν μαζικά ως εποχικοί στο εργοστάσιο της εταιρείας, κάνει το Σωματείο των εργαζομένων στην «ΕΒΓΑ». Οι εργαζόμενοι αυτοί «ταΐζουν οικογένειες», άνεργους γονείς και αδέρφια, ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ενθαρρυντικά παραδείγματα από χώρους δουλειάς

Τις συνθήκες τρομοκρατίας και εντατικοποίησης στις επιχειρήσεις του κλάδου στην περιοχή («Βίκος», «Δωδώνη», «Πίνδος» και «Νιτσιάκος») κατέγραψε η εκπρόσωπος του κλαδικού σωματείου των Ιωαννίνων. «Δεν είναι μόνο ο μισθός», τόνισε συνδικαλιστής από τη Φθιώτιδα, αναφερόμενος στη σημασία των συμβάσεων. Ο ίδιος έθεσε ζητήματα που αφορούν στην ευέλικτη και την «on call» εργασία, φέρνοντας το παράδειγμα της επιχείρησης «Chipita», στην οποία οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν στο τηλέφωνο να τους καλέσουν ανά πάσα στιγμή για δουλειά.

Στην προσπάθεια να φτιαχτεί ένα σχέδιο σύμβασης για τους εργαζομένους στις ιχθυοκαλλιέργειες, όπου προς το παρόν δεν υπάρχει Συλλογική Σύμβαση, αναφέρθηκε ο συνδικαλιστής από το σωματείο στην επιχείρηση «Νηρέας».

Την απόφαση του κλαδικού συνδικάτου να ανοίγει καθημερινά τα γραφεία του για τους εργαζόμενους αλλά και να συνεδριάζει, συζητώντας κάθε φορά για ένα συγκεκριμένο χώρο δουλειάς, σημείωσαν εκπρόσωποι του σωματείου της Εύβοιας - Βοιωτίας. Η προσπάθεια αυτή έχει συμβάλει ώστε το συνδικάτο να τετραπλασιάσει τις δυνάμεις του, έχοντας πλέον για «ποδάρια» τρία επιχειρησιακά σωματεία και επιτροπές αγώνα σε χώρους δουλειάς.

Για τις πρωτοβουλίες του σωματείου στην «ΑΜΣΤΕΛ - Αθηναϊκή Ζυθοποιία» μέσα από τις οποίες κατάφεραν να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση με αυξήσεις 2,6% και διετή διάρκεια, μίλησαν συνδικαλιστές από το επιχειρησιακό σωματείο. Οπως εξήγησαν, το σωματείο έκανε υπόθεση των εργαζομένων την υπογραφή της σύμβασης, συγκαλώντας Γενική Συνέλευση, καλώντας τους να παλέψουν όχι μόνο για την επιχειρησιακή αλλά και για την κλαδική τους σύμβαση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ