Πέμπτη 30 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ψηφίστηκαν νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ υπερψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας με το οποίο η κυβέρνηση σε ρόλο διαιτητή επιχειρεί να ρυθμίσει τους όρους του παιχνιδιού μεταξύ μονοπωλίων που διεκδικούν τη λεία των ευρωενωσιακών και κρατικών ενισχύσεων, στο πλαίσιο του νέου «αναπτυξιακού νόμου».

Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία μια σειρά οδηγιών της ΕΕ για την ενιαιοποίηση των διατάξεων, για τη μορφή που θα έχουν οι οικονομικές καταστάσεις και εκθέσεις των κεφαλαιουχικών εταιρειών και το πώς αυτές θα δημοσιοποιούνται.

Οπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, «θεσπίζονται μέτρα που διασφαλίζουν τη χωρίς τριγμούς ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών, εμπορευμάτων και κεφαλαίων, όπως άλλωστε προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, με όσο το δυνατόν λιγότερους κινδύνους και ρίσκα». Επισήμανε ότι η κυβέρνηση «στρώνει» σταδιακά το έδαφος για ένα «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον», διαδικασία που περνάει μέσα από την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό το άρθρο 28 του νομοσχεδίου, που δίνει ένα ακόμα χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία, καταργώντας προηγούμενη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι μεγαλομέτοχοι εταιρειών που διαλύονται ή συγχωνεύονται, έχουν προσωπική ευθύνη για την αποπληρωμή των οφειλών τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, επιχειρώντας να απαντήσει στο ΚΚΕ, που χαρακτήρισε το άρθρο ως ένα ακόμα δωράκι στο κεφάλαιο, ανέφερε ότι καταργεί την προηγούμενη διάταξη επειδή ήταν ανεφάρμοστη! Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η προηγούμενη διάταξη «καταργεί την ιδιότητα της ανώνυμης εταιρείας. Οι μέτοχοι μιας ανώνυμης εταιρείας δεν μπορούν να βάζουν την προσωπική τους περιουσία»... Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης που απαλλάσσει τους μετόχους ήταν κάτι που το είχαν συμφωνήσει και με τη ΝΔ.«Είχε γίνει τότε ο διάλογος», σημείωσε, «με τον κ. Δένδια και είχαμε πει ότι το άρθρο αυτό στην πρώτη ευκαιρία θα αποσυρθεί και αυτό κάνουμε σήμερα»...

Τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή, καταψήφισαν το νομοσχέδιο, εκφράζοντας διαχειριστικού τύπου αντιρρήσεις, ενώ κανένα από τα κόμματα αυτά δεν καταψήφισε το άρθρο 28 (ψήφισαν «παρών»).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ