Παρασκευή 17 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιδιώκει ολόπλευρα την αναβάθμιση του ρόλου της

Η Αγκυρα επιμένει να ζητά αλλαγή της δομής του ΣΑ του ΟΗΕ, ώστε να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση των μουσουλμάνων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Θέμα αναδιάρθρωσης των οργάνων του ΟΗΕ συνεχίζει να θέτει η Τουρκία, στο πλαίσιο των συνολικότερων προσπαθειών της να αναβαθμίσει το ρόλο της τόσο ως εκπρόσωπος του μουσουλμανικού κόσμου όσο και γενικότερα.

Ετσι, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, σε ένα γεύμα που παρέθεσε στο πλαίσιο της νηστείας του Ραμαζανιού αλλά με τη συμμετοχή ξένων πρέσβεων, σημείωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αναδιαρθρωθεί, καθώς μόνο πέντε χώρες παίρνουν αποφάσεις για τη μοίρα της ανθρωπότητας σε όλον τον κόσμο. Γι' αυτό συνεχίζω να λέω ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε (χώρες). Πρέπει να διασφαλίσουμε (ότι θα υπάρχει) δικαιοσύνη για κάθε ανθρώπινο πλάσμα στον πλανήτη. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε κανόνες που καθορίζουν πέντε χώρες σε 196 κράτη όλου του κόσμου». Μάλιστα, προσπάθησε να εμφανίσει την «κοινότητα» των μουσουλμάνων ως καταπιεζόμενη, συμπληρώνοντας: «Υπάρχουν 1,7 δισ. μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο, αλλά ούτε μια μουσουλμανική χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να τους αντιπροσωπεύει. Είναι δίκαιο αυτό; Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα Συμβούλιο Ασφαλείας όπου κάθε θρησκευτική ή εθνική ομάδα θα εκπροσωπείται... θα έπρεπε να υπάρχουν 20 μόνιμα μέλη στο ΣΑ και (τότε) η αντιπροσώπευση θα ήταν δικαιότερη».

Η Τουρκία σταθερά προσπαθεί να προβληθεί ως δύναμη ικανή να πρωτοστατήσει σε διάφορες εξελίξεις και αναμετρήσεις, που αφορούν π.χ. το Παλαιστινιακό, διεκδικώντας ηγετικό ρόλο γενικά στον αραβικό κόσμο (π.χ. σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθεί να αξιοποιήσει ενώσεις όπως τον Οργανισμό για την Ισλαμική Συνεργασία). Αντίστοιχα, αξιοποιεί το θρησκευτικό στοιχείο για να διεισδύσει πιο αποφασιστικά και σε αγορές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής αλλά και της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, στο φόντο και των αυξημένων φιλοδοξιών αλλά και των πιέσεων που δέχεται η τουρκική αστική τάξη, σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων, οικονομικών και γεωπολιτικών.

Να σημειωθεί ότι στο γεύμα που παρέθεσε η τουρκική προεδρία, παραβρέθηκε και ο Ρώσος πρέσβης στην Αγκυρα, ενώ συνεχίζονται τις τελευταίες μέρες τα σενάρια και οι αναλύσεις για το μέλλον των ρωσο-τουρκικών σχέσεων που αναζωπύρωσε η επιστολή Ερντογάν προς το Ρώσο ομόλογό του με αφορμή την «Ημέρα της Ρωσίας».

Πάντως, χτες, ο υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκσί, αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» τον περασμένο Νοέμβρη, δήλωσε ότι «αισθανόμαστε λύπη», αλλά «το να απολογηθεί κανείς, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό σε όρους διπλωματίας. Δε μετανιώνουμε, αλλά αισθανόμαστε λύπη. Και οι Ρώσοι θα έπρεπε να αισθάνονται λύπη. Υποθέτουμε ότι αισθάνονται λύπη για τη σκόπιμη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ