Παρασκευή 17 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσικές «κρούσεις» για νέες ειρηνευτικές συνομιλίες

Από παλιότερους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι
Από παλιότερους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πιέσεις για «το συντομότερο δυνατόν» επανέναρξη των ενδοσυριακών ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη άσκησε χτες από τη Μόσχα ο αντιπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου για τη Μέση Ανατολή και Αφρική, υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Μιλώντας στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ Αγίας Πετρούπολης, ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι όσοι υποστηρίζουν την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, «θα πρέπει να ξαναρχίσουν άμεσα το συριακό διάλογο». Κάλεσε, μάλιστα, τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες μέρες προσπάθειες για την πραγματοποίηση «τεχνικών διαβουλεύσεων» μεταξύ διάφορων διαφορετικών τμημάτων της συριακής αντιπολίτευσης.

Αργότερα χτες βράδυ είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Ντε Μιστούρα με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με κεντρικό ζήτημα τις προοπτικές για την επανάληψη ενδοσυριακών ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη της Ελβετίας.

Ρωσική πρόταση για 48ωρη εκεχειρία στο Χαλέπι

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες πως κηρύχθηκε στη βόρεια συριακή πόλη, Χαλέπι, 48ωρη συμφωνία για παύση πυρός από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Ωστόσο, η πρόταση των Ρώσων δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη πλευρά.

Καταγγελίες για γενοκτονία των Γιαζίντι από τους τζιχαντιστές

Παράλληλα, χτες ερευνητές του ΟΗΕ σε έκθεσή τους κατήγγειλαν το ΙΚ πως διαπράττει το έγκλημα της γενοκτονίας σε βάρος των Γιαζίντι στη Συρία και στο Ιράκ, αποσκοπώντας στον αφανισμό της εθνο-θρησκευτικής ομάδας των 400.000 ανθρώπων, μέσω δολοφονιών, σεξουαλικής σκλαβιάς και άλλων εγκλημάτων.

Οι ερευνητές, που σύνταξαν την έκθεσή τους σε συνεντεύξεις με δεκάδες επιζώντες, υπογράμμισαν πως οι τζιχαντιστές συλλαμβάνουν συστηματικά Γιαζίντι στο Ιράκ και τη Συρία από τον Αύγουστο του 2014, επιδιώκοντας να «εξαλείψουν την ταυτότητά τους», σε μια εκστρατεία που πληροί τα κριτήρια της γενοκτονίας, όπως ορίζεται στη Σύμβαση της Γενεύης του 1948.

Ο Πάουλο Πινιέιρο, πρόεδρος της επιτροπής έρευνας, τόνισε ότι το έγκλημα της γενοκτονίας «πρέπει να προκαλέσει μια πολύ πιο κατηγορηματική δράση σε πολιτικό επίπεδο, περιλαμβανομένου και του Συμβουλίου Ασφαλείας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ