Παρασκευή 17 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
Από μέρα σε μέρα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1882 Γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης και πιανίστας Ιγκόρ Στραβίνσκι.

1913 Ξεσπά ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος.

1924 Συνέρχεται το 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (17/6 - 8/7/1924), το πρώτο που πραγματοποιήθηκε χωρίς τον Λένιν, ο οποίος δεν ήταν πια στη ζωή. Το Συνέδριο αποφάσισε τα καθήκοντα των ΚΚ στις νέες συνθήκες προσωρινής υποχώρησης του επαναστατικού κινήματος. Επίσης, έθεσε ως κύριο καθήκον την ανάπτυξη των ΚΚ σε οργανωτικά και ιδεολογικά ισχυρά μαζικά κόμματα, ικανά να καθοδηγήσουν πιο αποτελεσματικά την πάλη των μαζών στις χώρες τους.

1940 Λαϊκές κυβερνήσεις συγκροτούνται από τις 17 έως τις 21 Ιούνη στη Λετονία και την Εσθονία.

1943 Με την καθοδήγηση του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ πραγματοποιείται η απόδραση των 62 κομμουνιστών εξόριστων του Αη Στράτη, που κρατούνταν από τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας.

1944 Επειτα από δημοψήφισμα, η Ισλανδία αποδεσμεύεται από τη Δανία και ανακηρύσσεται ανεξάρτητη Δημοκρατία.

1946 Εκατοντάδες επιτροπές σωματείων, συνοικιών και οργανώσεων της πρωτεύουσας κατεβαίνουν στη Βουλή σε διαμαρτυρία ενάντια στο Γ' Ψήφισμα («Περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων την Δημόσιαν τάξιν και ασφάλειαν»). Η Αστυνομία επιτίθεται, τραυματίζει 50 και συλλαμβάνει 100. Η Βουλή το ψηφίζει. Την επόμενη μέρα, η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία διαμαρτυρίας.

1953 Ξεσπούν στο Βερολίνο και σε άλλες πόλεις της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας απεργίες και διαδηλώσεις δυσαρέσκειας για τις αυξήσεις σε πολλά προϊόντα, ενώ δολοφονούνται κομμουνιστές, καταστρέφονται γραφεία και υπηρεσίες, κ.λπ. Παρά τις προσπάθειες των αντεπαναστατών, οι διαδηλώσεις δε μετεξελίχθηκαν σε απόπειρα ανατροπής της λαϊκής εξουσίας. Η κατάσταση άλλαξε ριζικά, όταν σε λιγότερο από 24 ώρες άρχισαν να συγκροτούνται ένοπλα εργατικά τμήματα σε κάθε εργοστάσιο και να κινητοποιείται ο Κόκκινος Στρατός. Η αντεπανάσταση είχε αποτύχει.

1955 Οκτώ μαχητές του ΔΣΕ αποδρούν από την Ικαρία με καΐκι με προορισμό την Αλβανία. Πρόκειται για τους Γιάννη Τσερμέγκα, Στρατή Τσαμπή, Στέφανο Παπαγεωργάκη, Αντώνη Καλαμπόγια, Φίλιππο Μαυρίκη, Χαράλαμπο Γκότζιο, Κώστα Λίτσα και Μήτσο Μπάφα.

1982 Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, χαρακτηρίζει την ΕΣΣΔ «αυτοκρατορία του κακού».

1991 Η Βουλή της Νότιας Αφρικής ψηφίζει τη λήξη του φυλετικού διαχωρισμού, καταργώντας το απαρτχάιντ, που ίσχυε από το 1950.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org