Συζητήθηκε χτες επί της αρχής στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής
Η βαθιά ταξική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της συγκυβέρνησής του αποτυπώθηκε ανάγλυφα στα όσα ανέφερε κομπάζοντας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σαντορινιός, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο στη συνεδρίαση των Επιτροπών. Αφού χαρακτήρισε «τομή για τα ελληνικά δεδομένα» το κυβερνητικό νομοθέτημα, πρόσθεσε όσον αφορά τις... «καινοτομίες» που εισάγονται: «Πρώτη από αυτές είναι η διαφοροποίηση της σύνθεσης των χρηματοδοτικών μέσων με έμφαση σε χρήση φορολογικών απαλλαγών. (...) Επιπλέον, παρέχονται στοχευμένες επιχορηγήσεις, ιδίως προς φορείς με αυξημένη ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης, αλλά και ως επιπλέον κίνητρο επενδυτικής επιλογής, η επιδότηση μισθολογικού κόστους, η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, η σταθεροποίηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, η επιτάχυνση διαδικασιών αδειοδότησης μεγάλων επενδύσεων» κ.ο.κ...
Αυτό το πλήθος προνομίων προς το κεφάλαιο ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, μιλώντας στην Επιτροπή, το χαρακτήρισε ως... «δίκαιη ανάπτυξη, έξοδο από την κρίση με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο», προσθέτοντας, για να δείξει τι εννοεί «δίκαιη ανάπτυξη», πως η κυβέρνηση προωθεί «το άνοιγμα όλων των δυνατοτήτων χρηματοδότησης» των επιχειρηματικών ομίλων, για ένα «νέο κύκλο επενδύσεων». Παράλληλα, οι αναφορές περί ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με βάση τον ορισμό της ΕΕ πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν μέχρι 250 εργαζόμενους), δεν αφορούν φυσικά τους αυτοαπασχολούμενους, τους οποίους τσακίζει παραπέρα η κυβερνητική πολιτική...
Παραπάνω από αποκαλυπτικές για την κοινή στρατηγική που υπηρετούν με την κυβέρνηση ήταν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων αστικών κομμάτων. Χαρακτηριστικά, η εισηγήτρια της ΝΔ, Αννα Ασημακοπούλου, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση γιατί καθυστέρησε να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, αλλά και γιατί με το ύψος των επιχορηγήσεων όπως και «με το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε επενδύσεις».
Από το ΠΑΣΟΚ, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος δήλωσε την πρόθεση του κόμματός του «να συμβάλλουμε θετικά σε αυτή την προσπάθεια» που κάνει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη, από το Ποτάμι ο Γ. Αμυράς «παρατήρησε» προς την κυβέρνηση ότι «το νέο σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει την επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού και βεβαίως τις αποσβέσεις». Σε «εποικοδομητικές» προτάσεις επιδόθηκε και ο Α. Μεγαλομύστακας από την Ενωση Κεντρώων.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων δεν διευκρίνισαν πρόθεση ψήφου επί της αρχής.
Εξίσου χαρακτηριστικά, από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, ο Β. Καρακώστας δήλωσε επιφύλαξη, καθώς όπως είπε ...«το νομοσχέδιο δεν αποτελεί την προσδοκώμενη τολμηρή τομή», ενώ ανέφερε πως «δεν θα επέλθει καμία ανάπτυξη» αν «δεν στραφεί γεωπολιτικά η χώρα προς νέες συμμαχίες».
Το μοναδικό κόμμα που από την αρχή ξεκαθάρισε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο, γιατί είναι ένα ακόμα αντιλαϊκό νομοθέτημα που δείχνει τη βαθιά ταξική πολιτική της κυβέρνησης, ήταν το ΚΚΕ.
Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σάκης Βαρδαλής, «με πρόσχημα την ανάπτυξη, την επανεκκίνηση της οικονομίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας, η συγκυβέρνηση φέρνει ένα νέο επενδυτικό νόμο, με τον οποίο ικανοποιούνται μέχρι κεραίας οι αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Η υπόσχεση του κ. Τσίπρα από το βήμα της Βουλής πως μετά τον αυτόματο "κόφτη" θα έρθει και ο "δότης", υλοποιείται ταχύτατα. Ενας "δότης" που σαν συνέχεια της φοροληστείας των λαϊκών εισοδημάτων δίνει πακτωλό επιδοτήσεων και φοροελαφρύνσεων στους ομίλους».
Ο Σ. Βαρδαλής επισήμανε ακόμη ότι τους ίδιους στρατηγικούς στόχους έχουν και τα άλλα αστικά κόμματα, όπως εξάλλου φάνηκε από την «κριτική» τους, που ήταν ορισμένες αμφιβολίες αν το μείγμα διαχείρισης της κυβέρνησης θα «πετύχει τους στόχους» που θέτει το κεφάλαιο.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, σημείωσε ότι «προβλέπει ένα ισχυρό πλέγμα ενισχύσεων, με έμφαση, βεβαίως, στις φοροαπαλλαγές και τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων στο νέο πλαίσιο της οικονομικής δραστηριότητας».
Τονίζοντας ότι ο «αναπτυξιακός νόμος» θα συνοδευτεί και από τη νέα επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ο βουλευτής του ΚΚΕ απάντησε και στο επιχείρημα που προβάλλουν η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία, ότι η ανάπτυξη και η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα φέρουν οφέλη και για τους εργαζόμενους: «Η πραγματική ζωή των εργαζομένων σε κλάδους που δεν γνώρισαν κρίση, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, δείχνουν ποιοι είναι οι μόνιμα χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι, είτε σε περίοδο κρίσης είτε σε περίοδο ανάπτυξης».