Πέμπτη 2 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Επίσκεψη Γιλντιρίμ στα Κατεχόμενα

Τα Κατεχόμενα της Κύπρου επέλεξε και ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, για να κάνει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη εκτός συνόρων, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχουν οι εξελίξεις στο Νησί και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο για την υπεράσπιση συνολικά των στρατηγικών συμφερόντων του τουρκικού κεφαλαίου.

Σε δηλώσεις μετά την άφιξή του, ο Γιλντιρίμ τόνισε: «Κάναμε κάθε εποικοδομητικό βήμα. Κρίμα που στο παρελθόν αυτοί που έδωσαν υποσχέσεις δεν τις κράτησαν. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται. Ποιο είναι το βασικό; Ενα κράτος δικοινοτικό». Ως κύριο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί για να υπάρξει «λύση», προσδιόρισε την ίση αντιπροσώπευση των δύο κοινοτήτων και όλο νόημα συνέχισε: «Ως Τουρκία θα στηρίξουμε τις συνομιλίες μέχρι τέλους αλλά πρέπει να γίνει γνωστό ότι το μικρότερο λάθος να γίνει στους Κύπριους αδερφούς μας θα σημαίνει ότι το λάθος αυτό έγινε προς την Τουρκία». Ακόμα, τόνισε ότι ως εγγυήτρια δύναμη, η Τουρκία περιμένει πραγματικά ότι οι δυο κοινότητες θα βρουν λύση μέσα στον επόμενο χρόνο.

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, που συνάντησε τον Γιλντιρίμ υπογράμμισε - σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» - ότι η ανάπτυξη και ενίσχυση της «οικονομίας» και των «θεσμών» της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» θα ωφελήσουν μια συμφωνία που θα επανενώνει το νησί ως ομοσπονδία. Μια «τουρκοκυπριακή διοίκηση» που «θα βασίζεται στα δικά της πόδια» θα αποτελέσει «τη μεγαλύτερη εγγύηση» για μια συμφωνία ειρήνης, υποστήριξε, ουσιαστικά προμηνύοντας ένταση των προσπαθειών αναβάθμισης του ψευδοκράτους και των πολύμορφων παρεμβάσεων (στις οποίες φυσικά πρωτοστατούν ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα), για να βρεθεί λύση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με γνώμονα την ανεμπόδιστη επιτάχυνση των σχεδιασμών μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ