Πέμπτη 2 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
Περιοδεία Στόλτενμπεργκ προετοιμασίας νέων επεμβάσεων

Στη «γύρα» έχει βγει ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με περιοδείες σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κύριο στόχο να προετοιμάσει την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας που θα γίνει στις 10 - 11 Ιούλη στη Βαρσοβία. Τη Δευτέρα και την Τρίτη βρέθηκε στην Πολωνία και χτες ταξίδεψε στο Βερολίνο και θα ακολουθήσει την Παρασκευή επίσκεψη στη Γαλλία.

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικά τα όσα είπε, μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας ο Στόλτενμπεργκ: «Η Σύνοδος Κορυφής της Βαρσοβίας θα λάβει χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Συμμαχία. Μια στιγμή όπου η ασφάλειά μας και οι αξίες μας αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Προκλήσεις τόσο από την ανατολή όσο και από το νότο», σημείωσε και πρόσθεσε με έμφαση ότι η λυκοσυμμαχία «θα κάνει τα επόμενα βήματα ενισχύοντας μια προς τα εμπρός παρουσία στο ανατολικό της τμήμα προβολή σταθερότητας πέρα από τα σύνορα του ΝΑΤΟ». Ανέφερε ότι τα στρατιωτικά επιτελεία ήδη έχουν υποβάλει προτάσεις για την κατανομή στρατιωτικών δυνάμεων σε πολλές χώρες, ουσιαστικά φωτογραφίζοντας την επέκταση προς τα ρωσικά σύνορα. Ισχυρίστηκε ότι αυτός ο στρατιωτικός βραχίονας του κεφαλαίου «εξακολουθεί να είναι αμυντικός οργανισμός» και δεν «επιδιώκει αντιπαράθεση με τη Ρωσία αλλά το διάλογο». Βεβαίως, ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί.

Αλλωστε, ο γγ του ΝΑΤΟ συμπλήρωσε ότι αντικείμενο της Συνόδου θα είναι και η δράση του πέρα από τα σύνορά του, όπως κάνει ήδη σε πολλές περιοχές. Ανέφερε ότι το «ΝΑΤΟ βοηθάει τους συμμάχους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για να οικοδομήσουν ισχυρότερα συστήματα άμυνας, ικανές και αξιόμαχες δυνάμεις και για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος». Ολα αυτά, δηλαδή, που προδιαγράφουν νέες επεμβάσεις και μακελέματα λαών, όπως έγινε και γίνεται στη Συρία ή στη Λιβύη, όπου όλα συντείνουν ότι προετοιμάζεται μια νέα επέμβαση «για ανάκτηση του χαμένου εδάφους», δηλαδή για έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και ολοκλήρωσης του εγκλήματος που έγινε με την ανατροπή του πρώην συμμάχου τους Μ. Καντάφι το 2011 και το χάος των «καπετανάτων» που ακολούθησε. Τα συνεταιράκια σε αυτήν την πρώτη επέμβαση, οι εγκληματίες τζιχαντιστές, χρησιμοποιούνται τώρα και πάλι ως το νέο πρόσχημα.

Επίσης, ο γγ της λυκοσυμμαχίας, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, επιμένει για αύξηση από τις χώρες - μέλη των στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, ώστε το ΝΑΤΟ να έχει τον εξοπλισμό για τις επόμενες επεμβάσεις και οι πολυεθνικές των όπλων να κάνουν χρυσές δουλειές, πάντα στο όνομα της υπεράσπισης της ...ελευθερίας και της δημοκρατίας και της λεγόμενης «αντιμετώπισης υβριδικών απειλών, της άμυνας στον κυβερνοχώρο και της ασφάλειας στη θάλασσα». Μάλιστα, ο Στόλτενμπεργκ εκθείασε τη «συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - στο Αιγαίο Πέλαγος (με την καθοριστική συμβολή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) που δήθεν διασώζει ζωές, όταν στην πραγματικότητα παίρνει θέσεις για νέο μακελειό στον ανταγωνισμό με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ