Πέμπτη 2 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μεγάλη πολυεθνική άσκηση στα δυτικά παράλια

Με τη συμμετοχή των Γερμανίας, ΗΠΑ, Βρετανίας και άλλων «συμμάχων»

Ο Τούρκος επιτελάρχης (δεξιά) ενημερώνει Πρόεδρο και πρωθυπουργό για τη μεγάλη άσκηση «Efes»
Ο Τούρκος επιτελάρχης (δεξιά) ενημερώνει Πρόεδρο και πρωθυπουργό για τη μεγάλη άσκηση «Efes»
ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη στρατιωτική «ετοιμότητα» που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή ήρθε να αναδείξει η μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Efes» (Εφες), με αληθινά πυρά, που έγινε στα δυτικά παράλια της Τουρκίας, για πρώτη φορά με τη συμμετοχή και δυνάμεων από σύμμαχες χώρες, στις 30 και 31 Μάη.

Την άσκηση, στην οποία πήραν μέρος και οι Γερμανία, ΗΠΑ, Αζερμπαϊτζάν, Βρετανία, Κατάρ, Πακιστάν, Πολωνία και Σαουδική Αραβία, επιθεώρησαν ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Χουλούσι Ακάρ. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», συνολικά, υπήρξαν παρατηρητές από 79 διαφορετικές χώρες, ενώ ανάμεσα σε όσους παρέστησαν ήταν και οι υπουργοί Αμυνας, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και οι αρχηγοί του Στρατού Ξηράς από Αζερμπαϊτζάν, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ουκρανία, Πολωνία, Ιαπωνία και Πακιστάν. Οι ασκήσεις διεξήχθησαν στα ανοιχτά των κεντρικών τουρκικών παραλίων που βρέχονται από το Αιγαίο και τον Κόλπο της Σμύρνης, δηλαδή μια περιοχή που συνδέεται και με την προώθηση αυτοτελών φιλοδοξιών της τουρκικής αστικής τάξης, στον ανταγωνισμό της και με την ελληνική, με ό,τι κινδύνους προκαλούνται για τους λαούς των δύο χωρών.

Βλέμμα στραμμένο (και) στη Ρωσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ακάρ έκρινε σκόπιμο, στις δηλώσεις που έκανε, να επισημάνει ότι οι υποσχέσεις που δίνονται εντός συμμαχιών πρέπει να τηρούνται, υπενθυμίζοντας - σύμφωνα και με σχετικές αναλύσεις - τις προσδοκίες που η Αγκυρα διατηρεί από Τουρκία και ΗΠΑ, στο σκέλος της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», με ό,τι προεκτάσεις αυτή αποκτά.

Στόχος της άσκησης, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο, ήταν η εκπαίδευση στο σχεδιασμό αλλά και τη διεξαγωγή συντονισμένων επιχειρήσεων, η βελτίωση της συνεργασίας των διαφόρων επιτελείων και δυνάμεων.

Στο μεταξύ, χτες, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε τη λύπη της Μόσχας για το ότι η Τουρκία δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την κατάσταση που προκλήθηκε μετά την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» τον περασμένο Νοέμβρη. Πάντως, την Τρίτη, ο Ερντογάν, πριν αναχωρήσει για μια πολυήμερη περιοδεία για την Ανατολική Αφρική, είχε τονίσει πως δεν κατανοεί τι είδους «πρώτο βήμα» προσδοκά η Μόσχα από την Αγκυρα. «Αληθινά, είναι προκλητικό οι σχέσεις μας με τον κ. Πούτιν να φτάνουν στο σημερινό επίπεδο (...) και το ότι θυσίασε την Τουρκία λόγω ενός λάθους που έκανε κάποιος πιλότος. Θα έπρεπε σίγουρα να αναπτύσσουμε (τους) δεσμούς και να τους αποκαταστήσουμε...».

Παζάρι με Βρυξέλλες - Βερολίνο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σήμερα, αναμένεται να συζητηθεί (και κατά πάσα πιθανότητα εγκριθεί) στο γερμανικό Κοινοβούλιο η πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, κάτι που η Αγκυρα έχει αναφέρει ότι θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές» συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις.

Μετά τον Ερντογάν, χτες και ο Γιλντιρίμ έκανε λόγο για «γελοία ψηφοφορία», χαρακτηρίζοντας τα όσα έγιναν το 1915 κατά των Αρμενίων «συνηθισμένα γεγονότα που μπορούσαν να συμβούν σε κάθε κοινωνία ή κάθε χώρα το 1915, σε συνθήκες Α' Παγκοσμίου Πολέμου». Ωστόσο, αργότερα ο Γιλντιρίμ τόνισε από τα Κατεχόμενα της Κύπρου ότι «οι σχέσεις μας με τη Γερμανία και την ΕΕ βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Ειδικά πρόσφατα, έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο θέμα της κατάργησης της βίζας, της συμφωνίας επανεισδοχής και της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης...». Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν στη «Χουριέτ» ότι ανεξάρτητα από τη γερμανική απόφαση για την Αρμενία, οι επαφές Αγκυρας - Βρυξελλών θα συνεχιστούν κανονικά.

Αλλά και στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που θέλουν την Αγκυρα έτοιμη μέχρι και να αποσύρει τον πρέσβη της, εξέφρασε ελπίδες αλλά και προσδοκίες η όποια απόφαση της Βουλής να μην προκαλέσει «μόνιμη διαταραχή στις σχέσεις με την Τουρκία. Αντιθέτως, έχουμε πολλά θέματα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού με την Τουρκία, πρώτα απ' όλα την χρονίζουσα αίτησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πολλά άλλα, μεταξύ των οποίων η συμφωνία για τους πρόσφυγες. Η σχέση με την Τουρκία όμως εκτείνεται πολύ πέρα από αυτή τη συμφωνία και όχι μόνο λόγω των πολλών ανθρώπων τουρκικής καταγωγής που ζουν μαζί μας ειρηνικά εδώ και γενεές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ