Πέμπτη 2 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αντιπαράθεση με τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Οξύνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας του Προέδρου, Νικολάς Μαδούρο, με τον Οργανισμό Αμερικανικών Κράτων (που ελέγχουν οι ΗΠΑ), που τον κατηγορεί για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Την αντίδραση του Μαδούρο προκάλεσε η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΑΚ, Λουίς Αλμάγκρο, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ουρουγουάης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι συγκαλεί για τις 10 και 11 Ιούνη έκτακτη συνεδρίαση των χωρών - μελών του Οργανισμού στις αρχές Ιούνη για να συζητήσουν τη «θεσμική κρίση» στη Βενεζουέλα.

Σε επιστολή του προς τα κράτη - μέλη, ο Αλμάγκρο, επικαλούμενος τη «δημοκρατική Χάρτα» και το άρθρο 20, κάνει λόγο για «μεταβολή της συνταγματικής τάξης» και αναφέρεται στη «σοβαρή οικονομική, κοινωνική, πολιτική και θεσμική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα». Η συνεδρίαση θα εξετάσει αν η Βενεζουέλα παραβιάζει τις βασικές δημοκρατικές αρχές, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια ψηφοφορία που θα μπορούσε να αναστείλει τη συμμετοχή της χώρας σε αυτόν τον Οργανισμό.

«Ο ισχυρισμός για δικαίωμα παρέμβασης στις υποθέσεις της Βενεζουέλας συνιστά έγκλημα. Καλώ σε κινητοποίηση ενάντια στον παρεμβατισμό» δήλωσε ο Μαδούρο στην εβδομαδιαία ραδιοτηλεοπτική εκπομπή του «επαφή με τον Μαδούρο».

Από την άλλη, η κίνηση του Αλμάγκρο χαιρετίστηκε από την αντιδραστική αντιπολίτευση που έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά λόγω του προεδρικού συστήματος δεν έχει την κυβέρνηση. Ετσι, ο Χένρι Ράμος Αλούπ, σημερινός πρόεδρος της Βουλής, που είχε πρωταγωνιστήσει το 2002 στο πραξικόπημα ενάντια στον Ούγκο Τσάβες, προκάτοχο του Μαδούρο, κάνει λόγο «για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος Μαδούρο δήλωσε ότι γίνονται προετοιμασίες για να υπάρξουν νομικές διώξεις και αγωγές κατά Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ισπανίας που έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία συκοφάντησης της κυβέρνησής του και της χώρας του, έναν «ψυχολογικό πόλεμο», όπως είπε, που σχετίζεται και με την προεκλογική καμπάνια στην Ισπανία για τις βουλευτικές εκλογές στις 26 Ιούνη. Βεβαίως, η βρώμικη αυτή καμπάνια είναι γεγονός. Ωστόσο, τα υπαρκτά προβλήματα στη Βενεζουέλα είναι αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης των εσόδων από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και της σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείρισης που εφαρμόστηκε στη Βενεζουέλα, που, παρά την άμβλυνση ακραίων προβλημάτων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, δεν άλλαξε την καπιταλιστική οικονομική βάση. Ετσι, οι ελλείψεις, η αναρχία στην οικονομία και η μονομέρεια στην παραγωγή, τα σαμποτάζ δεν είναι αποτέλεσμα του σοσιαλισμού, όπως ισχυρίζονται ισπανικά, διεθνή αλλά και ελληνικά αστικά ΜΜΕ, αλλά αντίθετα του καπιταλισμού που υπερασπίζονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ