Σάββατο 28 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Διευρύνεται το ενδιαφέρον ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων

Η πρόσφατη Σύνοδος Ρωσίας - ASEAN επιβεβαίωσε τη «στροφή» που πλέον δυναμώνει και η Μόσχα

Στιγμιότυπο από τη δεύτερη μέρα της Συνόδου
Στιγμιότυπο από τη δεύτερη μέρα της Συνόδου
Στις 19 και 20 Μάη έγινε στο ρωσικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, Σότσι, η επετειακή Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας - ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), με αφορμή και τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την επίσημη έναρξη διμερούς διαλόγου και συνεργασίας. Στην Ενωση αυτή θυμίζουμε ότι συμμετέχουν τα εξής 10 κράτη: Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες. Η συνάντηση επιβεβαίωσε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, αλλά και ειδικότερα στη Νοτιοανατολική Ασία, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί θα δυναμώσουν ραγδαία το επόμενο διάστημα, καθώς επιβεβαιώθηκε ξανά το ζωηρό και αυξανόμενο «ενδιαφέρον» και της Ρωσίας, για μια περιφέρεια στην οποία, ήδη, οι εντάσεις ενισχύονται εξαιτίας της ισχυρής «παρουσίας» της Κίνας (βλ. εδαφικές διαφορές με Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ινδονησία κ.τ.λ.), αλλά και στην οποία, ειδικά τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ συστηματοποιούν ακόμα περισσότερο τις παρεμβάσεις τους για να αναβαθμίσουν τη γεωπολιτική τους ισχύ (με περιπολίες πολεμικών πλοίων και αεροπλάνων). Για το «ενδιαφέρον» που προκαλεί η περιοχή, καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μόλις τον περασμένο Φλεβάρη, η Ουάσιγκτον φιλοξένησε την πρώτη Σύνοδο ΗΠΑ - ASEAN, στο Σάνιλαντς της Καλιφόρνια.

Πρώτη δραστηριότητα στο συνολικό πρόγραμμα της Συνόδου ήταν το Επιχειρηματικό Φόρουμ (19 Μάη), ακριβώς επειδή - όπως εξήγησε μιλώντας στις αντιπροσωπείες ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, «αυτό αναδεικνύει την προτεραιότητα που δίνουμε στην ανάπτυξη της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και τις χώρες της ASEAN». Ο ίδιος περιέγραψε χωρίς μισόλογα τις φιλοδοξίες των ρωσικών μονοπωλίων, χαρακτηρίζοντας ως «μέτριο» τον όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών, που πέρυσι έφτασε μόλις τα 13,7 δισ. δολάρια, όταν το αντίστοιχο νούμερο για Κίνα - ASEAN είναι 80 δισ. δολάρια (σύγκριση που επέλεξε να κάνει ο ίδιος ο Πούτιν).

«Η Ρωσία επιθυμεί να ενταχθεί σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία στην ASEAN» σημείωσε ο Πούτιν, έχοντας φυσικά κατά νου ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι μία από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες του κόσμου, σε κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή, με μεγάλο φυσικό πλούτο και άφθονο, νεαρό εργατικό δυναμικό.

Το «ειδικό βάρος» της Ενέργειας

Με δεδομένο ότι οι ανακατατάξεις κι οι ανταγωνισμοί σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή «ανακατεύουν ήδη την τράπουλα» στην ενεργειακή αγορά και με δεδομένο το ειδικό βάρος που έχει η Ενέργεια για τη ρωσική καπιταλιστική οικονομία, ο Πούτιν δεν παρέλειψε να θυμίσει πως «η Ρωσία μπορεί να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση προμηθεύοντας Ενέργεια σε μακροπρόθεσμη βάση».

Αντίστοιχες διευκρινίσεις έδωσε στη δική του παρέμβαση και ο υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, μεταφέροντας την ετοιμότητα της χώρας του να διαθέσει πετρέλαιο και παράγωγα πετρελαίου με μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα συμβόλαια.

Μάλιστα, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Νόβακ υποστήριξε ότι η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού είναι σήμερα πρωτοπόρα στην αύξηση της κατανάλωσης ενεργειακών πόρων. «Αυτό είναι αντικειμενικό. Ο τεράστιος αριθμός των καταναλωτών βρίσκεται εκεί. Οσον αφορά τις προμήθειες ενεργειακών πόρων, η εθνική ενεργειακή στρατηγική προϋποθέτει ότι οι παραδόσεις στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού θα αυξηθούν 1,8-2,2 φορές, σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα. Αυτά σχετικά με το πετρέλαιο και τα παράγωγα του πετρελαίου. Οι συνολικές προμήθειες σε LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) θα αυξηθούν από 7 μέχρι 9 φορές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας» είπε.

«Γιατί χρειαζόμαστε την αγορά της ASEAN»

Στο Φόρουμ, αναδείχτηκε πολύ συγκεκριμένα πώς μια σειρά μερίδες του ρωσικού κεφαλαίου στρέφονται προς την Ανατολή. Ετσι, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Αλεξέι Λικχάτσεφ, από πλευράς φυσικού όγκου, το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας - ASEAN αυξήθηκε κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2016. Ανάμεσα σε άλλα, αυξήθηκαν οι προμήθειες της Ρωσίας σε μηχανήματα, εξοπλισμό, μέταλλα. Ο Λικχάτσεφ μίλησε για «εξαιρετικά θετική τάση» στον κλάδο των Τροφίμων, συμπληρώνοντας πως η ASEAN είναι η μόνη διακρατική Ενωση με την οποία η Ρωσία είχε τόσο θετική τάση (σε δολάρια) στο α' εξάμηνο του χρόνου. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Ενωσης των βιομηχάνων που ασχολούνται με την εκτροφή και εμπορία ζώων, Σεργκέι Γιουσίν, ανέφερε ότι «οι επενδυτές από τις χώρες της ASEAN είναι οι μεγαλύτεροι στη ρωσική αγορά... Ερχονται για να μείνουν... Ούτε η Ευρώπη ούτε οι ΗΠΑ επενδύουν τόσα χρήματα στη ρωσική γεωργία...».

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά των δεσμών που δημιουργούνται ανάμεσα σε καπιταλιστές των δύο πλευρών, σε μια περίοδο αρκετά δύσκολη (και) για τη ρωσική καπιταλιστική οικονομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις «ισορροπίες» σε διάφορες γεωπολιτικές συνεργασίες.

Ο διευθυντής του τμήματος Διεθνών Σχεδίων του Κέντρου Ρωσικών Εξαγωγών, Μιχαήλ Μαμονοφ, υπογράμμισε με τη σειρά του ότι «σε σχέση με το 2014, οι εξαγωγές μας εκτός πετρελαίου και αερίου αυξήθηκαν κατά 30%. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει σημαντική δυναμική για την ενίσχυση των σχέσεών μας (...) ειδικά τώρα, καθώς η πλειοψηφία των χωρών της ASEAN εφαρμόζουν φιλόδοξα προγράμματα εθνικής ανάπτυξης ευρείας κλίμακας, για να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους που αφορούν Μεταφορές, Ενέργεια και κοινωνικές υπηρεσίες». Πρόκειται για μια σειρά αναδιαρθρώσεις που προωθούνται με στόχο να διασφαλιστούν δίκτυα (π.χ. τηλεπικοινωνιών) και άλλες προϋποθέσεις βασικές για την προσέλκυση επενδύσεων, να επιταχυνθεί η συγκέντρωση του κεφαλαίου, να καταρτιστούν εκατομμύρια ανειδίκευτοι εργάτες, οι οποίες όλες τους - όπως είναι φυσικό - ανοίγουν την όρεξη σε πολλά ισχυρά μονοπώλια που αναζητούν νέες διεξόδους και ένα μεγαλύτερο μέρος της «πίτας» σε παλιές και νέες αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Κέντρου Ρωσικών Εξαγωγών, Πιότρ Φράντκοφ, μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια, τα προϊόντα προστιθέμενης αξίας που προμηθεύει (σε άλλους) η Ρωσία, θα αντιπροσωπεύουν το 10% των συνολικών εισαγωγών στις χώρες της ASEAN. «Μέχρι και 80% των εξαγωγών μας σε χώρες της ASEAN είναι προϊόντα προστιθέμενης αξίας, όχι πρώτες ύλες» δήλωσε ο συγκεκριμένος.

Οσον αφορά τις ρωσικές επενδύσεις στα γοργά αναπτυσσόμενα δίκτυα Μεταφορών της περιφέρειας της ASEAN, ο αντιπρόεδρος των «Ρωσικών Σιδηροδρόμων», Αλεξάντερ Μισάριν, εξήγησε ότι η εταιρεία θεμελίωσε τη συνεργασία της με (6 από τα 10 μέλη της Ενωσης) Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μιανμάρ και Ταϋλάνδη. Τις τελευταίες μέρες, υπογράφτηκε συμφωνία για συμμετοχή στη δημιουργία ενός δικτύου συνολικού μήκους 242 χιλιομέτρων στο Βιετνάμ, όπου η Μόσχα θα εμπλακεί στο μέρος της συμβουλευτικής μηχανικών, του σχεδιασμού αλλά και της κατασκευής.


Α. Μ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ