Σάββατο 28 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα πρώτα 100 χρόνια

«Μην ανησυχείτε... Τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα!»...

Κάποτε το έλεγε ο λαός για πλάκα, για να ειρωνευτεί όλους εκείνους που, αναλαμβάνοντας την αστική διακυβέρνηση, αφού του αράδιαζαν τα γνωστά σλόγκαν του τύπου «παραλάβαμε καμένη γη», στη συνέχεια τον καλούσαν να κάνει... υπομονή και να ανεχτεί τη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης για κάμποσα χρόνια ακόμα, μέχρι να βγούμε τάχα στο περιβόητο «ξέφωτο».

Τα ίδια ακριβώς λέει και κάνει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, μόνο που... αυτό που κοροϊδεύει ο λαός, αυτοί ήρθανε να μας το πλασάρουν ως επιχείρημα!

«Δεν μας τρομάζουν τα 99 χρόνια διάρκειας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Εδώ η Ελλάδα ήταν υπό τουρκική σκλαβιά για 400 χρόνια και άντεξε», δήλωσε προχτές η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννα Βαγενά, «απογειώνοντας» σε νέα επίπεδα την προκλητική προσπάθεια χειραγώγησης του λαού!

Και μπορεί μετά την κατακραυγή να προσπάθησε χτες να τα μπαλώσει όπως - όπως, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η δήλωσή της «απευθυνόταν σε ευφυείς ανθρώπους με χιούμορ», μόνο που δε μας είπε... ποιο ακριβώς ήταν το αστείο!

Τι το αστείο έχει, δηλαδή, για το λαό το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεσμεύει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια κατά 50% για τα συμφέροντα της εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους - ενός χρέους που δεν είναι του λαού - και κατά το άλλο 50% για τα συμφέροντα της στήριξης των επενδύσεων της εγχώριας αστικής τάξης;

Φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στον αντιασφαλιστικό νόμο που ψήφισε στις 8 Μάη η κυβέρνηση και άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι πρωτοβουλίες για την ίδρυση Επαγγελματικών Ταμείων. Μια πρώτη περίπτωση είναι αυτή του ΕΤΑΑ - Τομείς Υγειονομικών, το οποίο καλύπτει την Πρόνοια γιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών και κτηνιάτρων. Οι διοικήσεις στις παραπάνω επαγγελματικές ενώσεις συμμετείχαν πρόσφατα σε σύσκεψη, «προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας Επαγγελματικού Ταμείου». Παράλληλα, διερεύνησαν «να δοθεί η δυνατότητα ετήσιας εθελουσίας προσαύξησης του ποσού στον ετήσιο λογαριασμό κάθε υγειονομικού, προκειμένου οι μικρές συντάξεις του μέλλοντος να συμπληρωθούν μέσω αυτής της δυνατότητας», διαβεβαιώνοντας ότι «για το θέμα αυτό κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν εκφράσει τη συγκατάθεσή τους». Το δεύτερο κρούσμα έρχεται από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος αποφάσισε «την προώθηση της διαδικασίας μετατροπής του Τομέα Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών (κλάδος εφάπαξ) σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου προαιρετικής ασφάλισης βάσει των διατάξεων του ν. 3029/02, με την άμεση σύνταξη σχετικής αναλογιστικής μελέτης». Είναι φανερό ότι κάθε νέο βήμα στην κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης ανοίγει το δρόμο για παραπέρα επέκταση των ιδιωτικών συστημάτων, μορφή των οποίων είναι και τα Επαγγελματικά Ταμεία. Κι ακόμα δεν είδαμε τίποτα, καθώς ο νόμος τέθηκε σε εφαρμογή μόλις πριν από λίγες μέρες...

Υπόλογες οι διοικήσεις τους

Το δικαστήριο έκανε, χτες, δεκτή την προσφυγή που είχε καταθέσει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ζητώντας να μην εφαρμοστεί προηγούμενη δικαστική απόφαση, με την οποία επιτρεπόταν στο Σύλλογο Εργαζομένων στην Alpha Bank να πάρει μέρος στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Το σωματείο αυτό είχε σοβαρές παρατυπίες στις εκλογές του και γι' αυτόν το λόγο είχε αποκλειστεί κατά πλειοψηφία από το συνέδριο, τόσο με απόφαση της διοίκησης του ΕΚΑ, όσο και με απόφαση του Σώματος του συνεδρίου του. Αρχικά, το δικαστήριο επέτρεψε τη συμμετοχή των αντιπροσώπων του στις εκλογές, που ξεκινάνε σήμερα για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΕΚΑ, αλλά η επανεξέταση της υπόθεσης οδήγησε στον αποκλεισμό του, καθώς οι παρατυπίες ήταν τόσο εξόφθαλμες που δεν μπορούσαν να παρακαμφθούν. Η εξέλιξη αυτή πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τους εργαζόμενους - μέλη αυτού και άλλων σωματείων που αποκλείστηκαν, επειδή οι διοικήσεις τους είτε μετέτρεψαν τις εκλογές σε μηχανισμό παραγωγής νόθων αντιπροσώπων, είτε επειδή δεν έκαναν εμπρόθεσμα εκλογές ή καθυστέρησαν να καταθέσουν τα χαρτιά τους στο ΕΚΑ. Η ευθύνη για το γεγονός ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν στο συνέδριο του ΕΚΑ ανήκει εξολοκλήρου στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που μηχανορραφούν στο παρασκήνιο για τις καρέκλες και δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τις αγωνίες, τα δικαιώματα και την έκφραση των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων στα σωματεία τους.

Θυσία στα κέρδη

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», το αγγλοολλανδικό μονοπώλιο πετρελαίου «Shell» θα μειώσει το εργατικό δυναμικό του κατά 2.200 εργαζόμενους επιπλέον. Εχει βάλει στόχο να φτάσει τις συνολικές περικοπές θέσεων εργασίας στις 12.500 έως το τέλος του 2016, δηλαδή 12.500 απολύσεις. Το 2015, η «Shell» απέλυσε 7.500 εργαζόμενους και εξωτερικούς συνεργάτες, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα περικοπούν 2.800 θέσεις εργασίας με την ενοποίηση του ομίλου BG. «Παρά τις βελτιώσεις που κάναμε στις δραστηριότητες, οι τρέχουσες συνθήκες στην αγορά παραμένουν δύσκολες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της «Shell» για τη Βρετανία και την Ιρλανδία, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους στο Αμπερντίν της Σκοτίας για τις απολύσεις. Η δικαιολογία είναι η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου λόγω κρίσης, άρα και η μεγάλη πτώση του τζίρου και των κερδών βεβαίως, που το 2015 έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας. Αλλά οι βελτιώσεις στις οποίες αναφέρθηκε έχουν σχέση με τη μείωση των ετήσιων δαπανών κάτω από τα 30 δισ. δολάρια, ενώ προχωρά στην πώληση περιουσιακών στοιχείων αξίας 30 δισ. δολαρίων. Απολύσεις, λοιπόν, ως αντιστάθμισμα στην πτώση των κερδών με στόχο την αύξησή τους. Θυσία στα κέρδη οι εργαζόμενοι που περνούν στην ανεργία. Παντού στον καπιταλισμό οι ίδιες συνταγές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ