Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΩΣΗ ΚΡΑΤΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ (ASEAN)
Στη Σιγκαπούρη η 33η Σύνοδος Κορυφής

Από τη συνάντηση των 10 Ασιατών ηγετών

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση των 10 Ασιατών ηγετών
ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες της 33ης Συνόδου Κορυφής της ASEAN (Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) και άλλων σχετικών συναντήσεων, που ξεκίνησαν την Κυριακή στη Σιγκαπούρη, η οποία ετοιμάζεται να παραδώσει την προεδρία της ένωσης στην Ταϊλάνδη. Με σύνθημα «ASEAN: αξιόπιστη και καινοτόμα», η σιγκαπουριανή προεδρία εστίασε στις προοπτικές που διαθέτει η Νοτιοανατολική Ασία για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων μονοπωλιακών επενδύσεων, σε μια περίοδο που όλη η περιφέρεια βρίσκεται στο επίκεντρο κρίσιμων γεωπολιτικών σχεδιασμών. Είναι ενδεικτικές οι πυκνές εξελίξεις γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο (στα βορειότερα), αλλά και η όξυνση των στρατιωτικών και διπλωματικών διεργασιών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου ΗΠΑ και Κίνα θέλουν να διευρύνουν το ρόλο τους, χωρίς να μένουν θεατές άλλα ισχυρά κέντρα όπως η Ρωσία και η ΕΕ.

Στις εργασίες καταγράφηκαν και οι αντιθέσεις που επιδρούν σε επιλογές της Ενωσης, με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, Λι Σιέν Λουνγκ, να αναρωτιέται (καθόλου τυχαία) πώς «η ASEAN μπορεί να παραμείνει ενωμένη, αποτελεσματική και αξιόπιστη» για τους «εταίρους μας». Θυμίζουμε ότι η ASEAN αποτελείται από Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες, χώρες που παζαρεύουν σε πολλά επίπεδα με Κίνα, ΗΠΑ κ.τ.λ., ενώ τα τελευταία χρόνια επαναξιολογούνται διάφορες συνεργασίες. Για παράδειγμα, οι Φιλιππίνες επιδιώκουν πλέον συνεργασία και με την Κίνα, παρά (και) τις διμερείς εδαφικές διαφορές που παραμένουν, ενώ παλιότερα «έγερναν» περισσότερο μονόπλευρα προς τις ΗΠΑ. Από την άλλη μεριά, είναι αξιοσημείωτη η προσέγγιση του Βιετνάμ με τις ΗΠΑ, αλλά σε μικρότερο βαθμό και με τη Ρωσία, χωρίς να έχουν διαρραγεί οι σχέσεις με την Κίνα, που ωστόσο «δοκιμάζονται» από σημαντικές διαφορές (βλέπε Νότια Κινεζική Θάλασσα).

Από τη μεριά της βέβαια η Κίνα, ως η κοντινότερη ισχυρή δύναμη στη Ν/Α Ασία, ξεκαθάρισε πως ιεραρχεί την αναβάθμιση των σχέσεών της με την Ενωση. Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, στη συνάντηση ASEAN - Κίνας, αναφέρθηκε «στην κρίσιμη καμπή» στην οποία βρίσκεται σήμερα η «διεθνής τάξη πραγμάτων» και την «πίεση» που δέχεται «το υπάρχον ελεύθερο, ανοιχτό και βασισμένο σε κανόνες σύστημα πολυμέρειας που πυροδότησε (και) την ανάπτυξη και σταθερότητα της ASEAN», επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του θα διαμορφώσει νέα κίνητρα για τη στήριξη των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας που δέχονται πίεση και τονίζοντας ότι «θέλουμε να δώσουμε ενέργεια στην αγορά, να κάνουμε κατάλληλες προσαρμογές».

Να σημειωθεί πάντως ότι ακόμα συνεχίζονται οι συνομιλίες για την οριστική υπογραφή της Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), της εμπορικής - οικονομικής συμφωνίας στην οποία πρωτοστατεί εδώ και χρόνια η Κίνα. Η RCEP αφορά τα μέλη της ASEAN και τις Αυστραλία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Νέα Ζηλανδία. Ορισμένοι περίμεναν ότι η RCEP μπορεί να «έκλεινε» στις συναντήσεις της Σιγκαπούρης, αλλά όπως φαίνεται υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί.

Στη Σιγκαπούρη βρέθηκε μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που συμμετείχε στη συνάντηση των χωρών της Ανατολικής Ασίας. Ακόμα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, που πήρε μέρος στη συνάντηση ASEAN+USA, αφού η 10μελής διακρατική ένωση είχε συναντήσεις με τους ηγέτες διαφόρων άλλων δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ