Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αμετάβλητος ο πυρήνας του σχεδίου προϋπολογισμού

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η κυβέρνηση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων «Κίνημα 5 Αστέρων» - «Λέγκα» θα διατηρήσει το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε τον Οκτώβρη χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, όπως προκύπτει από την επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, αργά προχτές το βράδυ.

Ο Τρία αναφέρει ότι παραμένει ο στόχος για το 2,4% στη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ το 2019, χαρακτηρίζοντας πάντως το 2,4% «απαραβίαστο όριο». Την ίδια στιγμή, εκφράζοντας μια διάθεση «προσαρμογής» στις διαρκείς επισημάνσεις των Ευρωπαίων για την ανάγκη διμερούς «συνεργασίας», σημείωσε ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2019, τότε θα ενεργοποιηθεί ένας «μηχανισμός προφύλαξης», που θα δρομολογήσει άμεσες περικοπές σε δαπάνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε απόκλιση.

Η Ρώμη επιμένει ότι προκειμένου να στηριχτεί η (ιταλική καπιταλιστική) ανάπτυξη, χρειάζεται «επεκτατικός προϋπολογισμός». Ο Τρία ανέφερε και ότι χρειάζεται «εφαρμογή ευελιξίας για γεγονότα εξαιρετικού χαρακτήρα» (προσπαθώντας να αξιοποιήσει συνέπειες από βροχοπτώσεις κ.τ.λ.) και μιλά για «απροσδόκητα γεγονότα» που ανάγκασαν τη χώρα να ξεκινήσει «ένα εξαιρετικού χαρακτήρα πρόγραμμα επεμβάσεων».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Αντρους Ανσιπ δήλωσε ότι «όταν είσαι στην οικογένεια της Ευρωζώνης, πρέπει να σέβεσαι τους κανόνες που μόνοι μας φτιάξαμε... Στην Ιταλία υπάρχει μια έξυπνη κυβέρνηση και ελπίζω ότι θα μπορέσει να βρει καλές λύσεις για την ΕΕ και τον ιταλικό λαό».

Ο επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε την έκκλησή του για διάλογο και την ελπίδα τα δύο μέρη να καταλήξουν σε έναν «συμβιβασμό».

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χάρτβιγκ Λέγκερ δήλωσε ότι η Βιέννη είναι έτοιμη για την ενεργοποίηση της διαδικασίας κυρώσεων (σε βάρος της Ρώμης) και υποστήριξε ότι το ζήτημα δεν είναι «ιταλικό, αλλά συνολικά ευρωπαϊκό».

Ο Ολλανδός ομόλογός του Βόπκε Χούκστρα χαρακτήρισε το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού «παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ εκτίμησε ότι «είναι μόνο ζήτημα χρόνου μέχρις ότου η ιταλική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα του χρέους». Πρόκειται για ζήτημα που αφορά «την κοινή μας μοίρα στην Ευρώπη», είπε και κατέληξε ότι «οι πραγματικότητες, τα γεγονότα θα φτάσουν πολύ γρήγορα και στη Ρώμη» και ότι η ιταλική κυβέρνηση «δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ