Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Απεργία σε Δημόσιο - Κατασκευές - Δημόσια Υγεία: Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη χτεσινή απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις

-- Συμβασιούχοι στο Δημόσιο: Με αφορμή απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ στήνεται νέο εμπόριο ελπίδας σε βάρος τους, ενώ διαιωνίζονται η «ευελιξία» και η ομηρία

-- Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου: Διοργανώνει έκθεση γελοιογραφίας με τίτλο «Και στον ίδρο το δικό, γίνε συ το αφεντικό»

Στήνουν νέο εμπόριο ελπίδας σε βάρος των συμβασιούχων

Νέα επιχείρηση εγκλωβισμού σε αδιέξοδους λαβύρινθους, μακριά από τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στους δήμους στις 8 Νοέμβρη στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στους δήμους στις 8 Νοέμβρη στην Αθήνα
Σε συνέχεια του εμπορίου ελπίδας που στήνεται από διάφορα επιτελεία και συμφέροντα σε βάρος των συνταξιούχων, των δημοσίων υπαλλήλων κ.ά., ότι τάχα θα δουν «άσπρη μέρα» και ανάκτηση απωλειών μέσα από δικαστικές αποφάσεις, ευρωενωσιακές Οδηγίες κ.ο.κ., μια νέα «βιομηχανία ψευδαισθήσεων» επιχειρούν να στήσουν δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, μαζί με μεγάλα δικηγορικά γραφεία, επικαλούμενες πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ), που τάχα λέει ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου πρέπει να μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου.

Προσδίδοντας ένα δήθεν φιλεργατικό προσωπείο στα όργανα της ΕΕ, σπρώχνουν τους συμβασιούχους σε ατέρμονες και αναποτελεσματικές νομικές διαδικασίες (εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων πελατεία για δικηγορικά γραφεία). Πολύ περισσότερο, επιδιώκουν να τους απομακρύνουν από τη μοναδική διέξοδο, την οργάνωση μαζικού αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στην πολιτική που διαιωνίζει και επεκτείνει τις ελαστικές και προσωρινές μορφές απασχόλησης σε όφελος του κεφαλαίου.

Στην τρέχουσα περίοδο, τον ρόλο αυτόν έχει αναλάβει η παράταξη του ΜΕΤΑ (πρόσκειται στη ΛΑΕ), ισχυριζόμενη ότι η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ ορίζει πως οι χώρες πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για να μη γίνεται κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, «ενώ στην περίπτωση που αυτό παραβιάζεται, να γίνεται αυτόματα η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ακόμα και στην περίπτωση που η εθνική νομοθεσία το απαγορεύει». Πρόκειται βέβαια για ένα μεγάλο ψέμα, που έχει κατά κόρον χρησιμοποιηθεί, για πολλά χρόνια, από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλα συνδικάτα, από τον ΣΥΡΙΖΑ και πιο πριν τον Συνασπισμό, τους ηγέτες και τα στελέχη του, όπως οι Αλ. Τσίπρας και Δ. Παπαδημούλης.

Στην αντίπερα όχθη στέκονται οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και προβάλλουν την επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι να βρεθούν στον δρόμο του αγώνα, για να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Με αιχμή ακριβώς την πάλη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων και για μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, τα κλαδικά Συνδικάτα Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και νομού Θεσσαλονίκης μαζί με άλλα συνδικάτα εργαζομένων στους δήμους πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις στις 8 Νοέμβρη και οργάνωσαν τη συμμετοχή των συμβασιούχων στη χτεσινή απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Πυξίδα τους η «ελαστικότερη οργάνωση της εργασίας»

Η περιβόητη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, για την οποία σηκώνεται και πάλι κουρνιαχτός, στηρίζεται στην ευρωενωσιακή Οδηγία 1999/70/ΕΚ για τους συμβασιούχους, η οποία περιγράφει σε γενικές γραμμές κάποιους κανόνες για την ίση μεταχείριση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου με τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου και για την αποφυγή κατάχρησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Πουθενά ωστόσο δεν απαγορεύει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως και πουθενά δεν επιβάλλει τη μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Αντιθέτως, όπως αναφέρεται σαφώς στην Οδηγία, οι αρχές που την πλαισιώνουν είναι «η αύξηση σε ένταση της απασχόλησης στα πλαίσια τηςανάπτυξης κυρίως μέσω ελαστικότερης οργάνωσης της εργασίας», με σκοπό «να γίνουν οι επιχειρήσεις παραγωγικές και ανταγωνιστικές».

Με άλλα λόγια, η Οδηγία της ΕΕ όχι μόνο δεν υποχρεώνει σε μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της γενίκευσης και επέκτασης των «ευέλικτων» μορφών εργασίας (μερική και προσωρινή απασχόληση, ενοικίαση εργαζομένων κ.ά.), με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Επιπλέον, επισημαίνεται πως «αποσκοπεί στην υλοποίηση της συμφωνίας πλαισίου» που έκαναν η Ενωση Βιομηχάνων και Εργοδοτών της Ευρώπης (UNICE), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίων Επιχειρήσεων (CEEP) και η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES). Υπάρχουν δηλαδή κάποιοι που προσπαθούν να πείσουν τους συμβασιούχους ότι οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού κεφαλαίου κάθισαν και συζήτησαν για το καλό των εργαζομένων με τις συμβιβασμένες ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες στηρίζουν κάθε αντεργατική πολιτική...

Καμιά υποχρέωση μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου

Οι αντεργατικές κατευθυντήριες γραμμές της Οδηγίας επιβεβαιώνονται ρητά σε αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ - και στην τωρινή - όπως και σε πολλές δηλώσεις των αρμόδιων επιτρόπων της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΔΕΕ, όπως και προηγούμενες, δεν είναι δεσμευτική, αλλά έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Οπως αναφέρει, «παρέχει στο εθνικό δικαστήριο όλα τα ερμηνευτικά στοιχεία που άπτονται του Δικαίου της Ενωσης και επιτρέπουν στο δικαστήριο αυτό να εκτιμήσει τη συμβατότητα κανόνων του εσωτερικού δικαίου προς τη νομοθεσία της Ενωσης».

Από εκεί και πέρα, η ίδια η απόφαση του ΔΕΕ ξεκαθαρίζει: «Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία πλαίσιο (σ.σ. εννοεί την Οδηγία 1999/70/ΕΚ) δεν επιβάλλει γενική υποχρέωση των κρατών μελών να προβλέπουν τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε σύμβαση αορίστου χρόνου».

Επίσης:

  • Το 2007 το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, στο οποίο είχαν προσφύγει εργαζόμενοι σε ΟΤΑ της Κρήτης, ζητούσε από το Δικαστήριο της ΕΕ να κρίνει αν το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου (164/2004) ήταν συμβατό με τη γνωστή Οδηγία 1999/70/ΕΚ. Το ΔΕΕ στο σκεπτικό της απόφασής του διαπίστωνε: «Η εν λόγω συμφωνία - πλαίσιο δεν προβλέπει ειδικές κυρώσεις στην περίπτωση που διαπιστώνονται καταχρήσεις και, ειδικότερα, δεν επιβάλλει καμία γενική υποχρέωση των κρατών - μελών να προβλέπουν τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, όπως και δεν προβλέπει τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να γίνεται χρήση των τελευταίων αυτών συμβάσεων». Στην ίδια την απόφαση ανέφερε πως η συμφωνία - πλαίσιο «δεν αποτελεί κώλυμα για την εφαρμογή ενός κανόνα της εθνικής νομοθεσίας που απαγορεύει απόλυτα, στον δημόσιο τομέα και μόνο, να μετατρέπεται σε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου μια σειρά διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, οι οποίες, δεδομένου ότι είχαν ως αντικείμενο την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών του εργοδότη, πρέπει να θεωρηθούν καταχρηστικές».
  • Το 2007 ο τότε αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, απαντώντας σε Ερώτηση, σημείωνε: «H Οδηγία 1999/70 σχετικά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου απαιτεί τα κράτη - μέλη να λάβουν μέτρα τα οποία θα εμπόδιζαν την κατάχρηση των συγκεκριμένων συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου. Τα κράτη - μέλη όμως δε χρειάζεται να αλλάξουν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν άλλα θετικά μέτρα, τα οποία θα αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάχρηση ή κατά περίπτωση θα έκαναν κυρώσεις σε τέτοιου είδους καταχρήσεις. Η Ελλάδα ενσωμάτωσε την προαναφερόμενη Οδηγία με το ΠΔ 164/2004 για τον δημόσιο τομέα. Η Επιτροπή έκανε εις βάθος ανάλυση και κατέληξε ότι συνάδει με τις απαιτήσεις της Οδηγίας».
  • Το 2008 επαναλάμβανε: «Η Οδηγία 1999/70/ΕΚ δεν περιέχει περιορισμούς, όσον αφορά τους σκοπούς για τους οποίους μπορούν να συνάπτονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ούτε προβλέπει ειδικά κριτήρια για τη διάρκεια μιας επιμέρους σύμβασης ορισμένου χρόνου ή για τους λόγους για τους οποίους έχει αυτή συναφθεί. Επιπλέον, η Οδηγία δεν προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η Οδηγία 1999/70/ΕΚ μεταφέρθηκε στο εθνικό δίκαιο, όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, με το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004».
Απάντηση με ενίσχυση της πάλης για μόνιμη δουλειά, ζωή με αξιοπρέπεια

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την τωρινή απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, αφορά σε εργαζόμενη στην Ιταλία, όπου η νομοθεσία προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου αν η συνολική τους διάρκεια ξεπεράσει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένα άλλο μέτρο που να «αποτρέπει» την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Από την πρόβλεψη αυτή, δηλαδή της μετατροπής της σύμβασης σε αορίστου χρόνου, εξαιρείται ο κλάδος της εργαζόμενης η οποία προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας να εφαρμοστεί και στην περίπτωσή της, καθώς δούλευε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από το 2007 έως το 2011.

Παρ' όλα αυτά, η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ δεν προτείνει καν τη μετατροπή της σύμβασής της σε αορίστου χρόνου, παρά μόνο την αναφέρει ως παράδειγμα που θα μπορούσε να γίνει. Συγκεκριμένα, προτείνει στους εθνικούς δικαστές πως εφόσον δεν υπάρχει «άλλο αποτελεσματικό μέτρο για την αποτροπή και την πάταξη των καταχρηστικών πρακτικών σε βάρος του προσωπικού του κλάδου των ιδρυμάτων λυρικής τέχνης και συμφωνικής μουσικής» (ο κλάδος που απασχολείται η εργαζόμενη), να τιμωρήσουν την κατάχρηση «επιβάλλοντας, παραδείγματος χάριν, την προβλεπόμενη από τους γενικούς κανόνες του εργατικού δικαίου αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε σύμβαση αορίστου χρόνου».

Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού όπως ήδη αναφέρθηκε, έχουν ήδη θεσπιστεί... «άλλα αποτελεσματικά μέτρα» για την αντιμετώπιση της κατάχρησης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι «η Ελλάδα ενσωμάτωσε την προαναφερόμενη Οδηγία με το ΠΔ 164/2004 για τον δημόσιο τομέα. Η Επιτροπή έκανε εις βάθος ανάλυση και κατέληξε ότι συνάδει με τις απαιτήσεις της Οδηγίας».

Συμπερασματικά, την ίδια ώρα που γενικεύονται η «ευελιξία» και η ομηρία των συμβασιούχων, διάφορα επιτελεία επιχειρούν να ξαναστήσουν μια χιλιοπαιγμένη φαρσοκωμωδία σε βάρος τους, ενάντια στην ανάγκη για αξιοπρεπή ζωή από την οποία πηγάζει το αναφαίρετο δικαίωμα μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη δικαιώματα.

Οι μεθοδεύσεις που στόχο έχουν να εγκλωβίσουν τους συμβασιούχους σε νομικίστικες διαδικασίες, μακριά από τον συλλογικό αγώνα, πρέπει να πάρουν αποφασιστική απάντηση. Οι συμβασιούχοι δεν πρέπει να τσιμπήσουν το δόλωμα και να γίνουν θύματα ενός ακόμα εμπορίου ελπίδων. Μόνος δρόμος είναι η οργάνωση της πάλης τους, η ανάπτυξη κοινών αγώνων με το σύνολο των εργαζομένων, σε σύγκρουση με την πολιτική που γενικεύει την «ευελιξία» για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου.


Χ. Μ.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Πετυχημένες κινητοποιήσεις, παρακαταθήκη μπροστά στην πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να δοθεί αποφασιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και στην τρομοκρατία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για την επίθεση αστυνομικού με όπλο σε απεργιακή περιφρούρηση συνδικαλιστών οικοδόμων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο κρούσμα αστυνόμευσης του εργατικού κινήματος, μέσα σε λίγες μέρες, όπου σήμερα ασφαλίτης τράβηξε όπλο, σε ομάδα απεργιακής περιφρούρησης συνδικαλιστών οικοδόμων, στην Αθήνα.

Φαίνεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για ένταση της αστυνομοκρατίας ενάντια σε συνδικαλιστές, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη κι όπως αποδεικνύεται επαναφέρει το "χωροφύλακα" στις δίκαιες κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι πρέπει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να οργανώσουν τον αγώνα τους, δίνοντας απάντηση τόσο στα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα όσο και στην τρομοκρατία που ασκεί η κυβέρνηση».

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις

Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
Απεργιακές συγκεντρώσεις των οικοδόμων, των εργαζομένων στο Δημόσιο και σε ιδιωτικές κλινικές, έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας, με ορισμένες από αυτές να είναι κοινές.

Στη Θεσσαλονίκη, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στο Δημόσιο και την Ιδιωτική Υγεία πραγματοποίησαν μαχητική απεργιακή κινητοποίηση. Αρχικά, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Υγειονομική Περιφέρεια και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, συμβασιούχοι, εκπαιδευτικοί κ.λπ. Εκεί μίλησε η Ελένη Μαυροπούλου, εκπαιδευτικός. Με πορεία κατευθύνθηκαν στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους, όπου ενώθηκαν με την απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Στη διάρκειά της μίλησε ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου. Στη συνέχεια, με κοινή πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού για την απεργία στις 28/11.

Στην Πάτρα η συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργία ήταν καθολική, ενώ μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Βελόνα, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και γραμματέα του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας. Στην ίδια συγκέντρωση συμμετείχαν απεργοί από το Δημόσιο, με μαζική συμμετοχή από τους εργαζόμενους του δήμου Πάτρας, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στην Υγεία και άλλους κλάδους. Ακόμα συμμετείχε μαζικά αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πάτρας Κ. Πελετίδη. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Κ. Σπανός, ο πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, Δ. Ζιαζιάς, ο πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας, Χρ. Σιάχος, ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Χειριστών Δήμου Πάτρας, Β. Παπανδριανός, και το μέλος του Συλλόγου Συμβασιούχων Πανεπιστημίου Πατρών «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Στ. Στυλιάδη.

Στο Αγρίνιο, από το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας των οικοδόμων. Στις 10 π.μ. έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, όπου συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιώργος Ντουντούμης, πρόεδρος της Ενωσης Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μιχάλης Κατσιγιάννης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Απεργιακή κινητοποίηση έγινε και στα Γιάννενα, με ομιλητή τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων, Θ. Νάκο. Ακολούθησε πορεία προς το ΙΚΑ, όπου αντιπροσωπεία του Συνδικάτου μετέφερε τα αιτήματα στον διοικητή. Συγκέντρωση και πορεία από απεργούς οικοδόμους και εργαζόμενους στο Δημόσιο πραγματοποιήθηκε και στην Ηγουμενίτσα.

Απεργιακή συγκέντρωση με τη συμμετοχή οικοδόμων, εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, δημόσιων και δημοτικών υπαλλήλων πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Μίλησαν ο Δ. Τζιμούλης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, και ο Γ. Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λάρισας. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης την κεντρική ομιλία έκανε ο Δ. Σερμπέζης, μέλος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, Αν. Γεωργιάδης, μεταφέροντας το αγωνιστικό κλίμα των οικοδόμων από το εργοτάξιο του ΤΑΡ στον Πέπλο. Αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι εκεί για την υπογραφή εργοταξιακής ΣΣΕ. Από τα ξημερώματα δυνάμεις του Συνδικάτου Οικοδόμων και εργαζόμενοι στο εργοτάξιο περιφρούρησαν την απεργία, που σημείωσε καθολική συμμετοχή. Στη συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το εργοτάξιο, ο πρόεδρος του σωματείου παρέδωσε στους εκπροσώπους της εργοδοσίας την πρόταση εργοταξιακής ΣΣΕ που είχε εγκριθεί στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, δηλώνοντας ότι αναμένουν τον καθορισμό συνάντησης τις επόμενες μέρες.

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία έγινε και στο Ηράκλειο Κρήτης. Η συμμετοχή στους οικοδόμους στα μεγάλα εργοτάξια ήταν σχεδόν καθολική, ενώ οι απεργοί διαδήλωσαν πίσω από το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων, διεκδικώντας υπογραφή κλαδικής Σύμβασης, προστασία των ανέργων και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. «Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων» απαίτησε το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, που έδωσε επίσης μαζικό «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση.

Στη Λέσβο έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, του ΜΑΣ, των εργαζομένων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, των υγειονομικών και των συνταξιούχων. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Παναγιώτη Αυγουστίδη, από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Στη Χίο, στη συγκέντρωση που καλούσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, του Σωματείου του Νοσοκομείου, της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Β. Αιγαίου και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ, Μ. Σκούφαλος. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Η Υγεία στο επίκεντρο των συγκεντρώσεων σε Κεφαλονιά - Λευκάδα

Τα σοβαρά προβλήματα της Υγείας βρέθηκαν στο επίκεντρο των απεργιακών κινητοποιήσεων σε Κεφαλονιά και Λευκάδα.

Στην Κεφαλονιά, με πρωτοβουλία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου, του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αργοστολίου, του Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφέρεια και της ΕΛΜΕ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Αργοστολίου ενάντια στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Οι εκπρόσωποι των φορέων, αφού κατέθεσαν υπόμνημα στη διοίκηση του νοσοκομείου, πήραν τον λόγο στη συγκέντρωση, αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, ενώ ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για τις 28 Νοέμβρη.

Στη Λευκάδα, απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου και τη συμμετοχή του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Λευκάδας, του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας καθώς και της «Ενωτικής Κίνησης Πυροσβεστών». Αναδείχθηκε ξανά η ανάγκη για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τόσο για το υπάρχον όσο και για το νέο πολυδιαφημισμένο νοσοκομείο, το οποίο σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στο 2019. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Χρήστος Βεργίνης.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ανάδειξη της ανάγκης να δυναμώσει η πάλη για δουλειά και ζωή με δικαιώματα

Αθήνα

INTIME NEWS

Αθήνα
Απεργία πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα έγινε συγκέντρωση στην Ομόνοια, όπου συμμετείχαν απεργοί από τους δήμους, την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Υγεία, την Παιδεία, τα υπουργεία κ.ά., αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας που έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, και ο Βαγγέλης Καζάκος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Επίσης, δόθηκε ο λόγος στην Ευδοκία Μακαντάνη, εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκίμμης, η οποία ανέφερε ότι οργανώνεται συγκέντρωση στις 21 Νοέμβρη στην Αθήνα, ενάντια στα εγκληματικά σχέδια που προωθούνται στην περιοχή και στην πεντάμηνη παρουσία των ΜΑΤ.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ και εκλεγμένος με τη ΔΑΣ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

«Καθημερινά γίνεται όλο και πιο φανερό ότι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τη λεγόμενη "μεταμνημονιακή εποχή" για την οποία μιλά η κυβέρνηση (...) Το τέλος των μνημονίων και η λεγόμενη "κανονικότητα" δεν είναι τίποτε άλλο από την πιστή εφαρμογή όλων των μνημονιακών μέτρων και περικοπών», επισήμανε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να εξαπατήσει τους δημοσίους υπαλλήλους. Ξαναζούμε, για παράδειγμα, την υποσχεσιολογία με τους υποτιθέμενους διορισμούς στο Δημόσιο ή την απάτη με τη δήθεν απελευθέρωση 10.000 θέσεων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (...) Τώρα που μύρισαν εκλογές ξεκινούν πάλι τις κούφιες υποσχέσεις (...) Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα θετικό ούτε από αυτή την κυβέρνηση ούτε από τη ΝΔ. Καμιά εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ».

Οπως υπογράμμισε, «οι ίδιες οι εξελίξεις, για μια ακόμα φορά, αποκαλύπτουν τον άθλιο και υπονομευτικό ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ - ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ) σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Σε κοινό σχέδιο και με μοιρασμένους ρόλους έκαναν τα πάντα ώστε να μην υπάρξει πανεργατική απεργία γιατί αυτό βολεύει την κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία».

Καταλήγοντας τόνισε: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την απαίτηση της αναπλήρωσης όλων των απωλειών που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, από την κάλυψη των αναγκών μας (...) Εχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε την κατάσταση, να αλλάξουμε τον αρνητικό συσχετισμό».

Ακολούθησε πορεία στη Βουλή, όπου ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
«Νέκρωσαν» τα μεγάλα εργοτάξια σε όλη τη χώρα!

Στο επίκεντρο η πάλη για κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα

Αθήνα
Αθήνα
Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στα μεγάλα εργοτάξια, συμμετοχή της τάξης του 90% στη συμβατική οικοδομή και απεργιακές συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις, πραγματοποιήθηκε χτες η πανελλαδική πανοικοδομική απεργία.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και των σωματείων τους, οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές «νέκρωσαν» τους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας κλαδική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα. Εστειλαν παράλληλα μήνυμα καταδίκης της επιχείρησης τρομοκράτησης των εργαζομένων, η οποία εντείνεται το τελευταίο διάστημα και εκδηλώθηκε και χτες στην Αθήνα, όταν ασφαλίτης τράβηξε όπλο σε ομάδα απεργιακής περιφρούρησης (βλ. περισσότερα στο διπλανό ρεπορτάζ).

Μεταξύ άλλων, καθολική συμμετοχή στην απεργία καταγράφηκε στο εργοτάξιο της κατασκευής του αγωγού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στα έργα του μετρό στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, στην ανακατασκευή του παλιού εργοστασίου της «Παπαστράτος» στον Πειραιά, στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, στην ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, στα μεγάλα έργα στην Πάτρα, στα έργα στο Ηράκλειο Κρήτης.

«Αυτή είναι η απάντησή μας, αυτή είναι η δύναμή μας», τόνισαν οι εργαζόμενοι και με παρακαταθήκη την επιτυχία της πανοικοδομικής κινητοποίησης, προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη.

Συνέχεια σε έναν πολύμηνο αγώνα - Επόμενο βήμα η πανεργατική απεργία

Στην Αθήνα, το Συνδικάτο Οικοδόμων περιφρούρησε από νωρίς το πρωί την απεργία σε εργοτάξια και γιαπιά, οργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία που κατέληξε στα γραφεία του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανώτερης Τάξης (ΣΤΕΑΤ). Εκεί υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς για το σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, κατήγγειλε ότι για μια ακόμα φορά οι εργοδοτικές ενώσεις δεν έδωσαν συγκεκριμένη απάντηση πάνω στο σχέδιο ΣΣΕ. Στις πιέσεις της Ομοσπονδίας οι εργοδότες αντέτειναν πως θα έχουν γραπτή απάντηση στα τέλη Νοέμβρη.

«Τα επόμενα βήματα τα έχουμε μπροστά μας», τόνισε ο Γ. Τασιούλας, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να προετοιμάσουν με όλες τους τις δυνάμεις την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας. «Ο,τι θα κερδίσουμε, θα το κερδίσουμε με τις δυνάμεις μας», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως μόνο με την οργάνωση και τον αγώνα θα υποχρεωθούν κυβέρνηση και εργοδοσία να δώσουν αυξήσεις.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης το Σωματείο Μισθωτών - Τεχνικών και το Σωματείο Ηλεκτρολόγων.

Στην απεργιακή κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Με την απεργία μας σήμερα δίνουμε συνέχεια σε έναν πολύμηνο και σκληρό αγώνα που έχουμε ξεκινήσει μέσα στους χώρους δουλειάς, με παρεμβάσεις στον Σύνδεσμο των Κατασκευαστών και τις κατασκευαστικές εταιρείες, στα αρμόδια υπουργεία και τους άλλους κρατικούς φορείς, με σκοπό την υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς», τόνισε από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στην πλατεία Κάνιγγος ο Γ. Τασιούλας.

Πρόσθεσε πως η απεργία αφορά επίσης τον αγώνα για μέτρα προστασίας των ανέργων, για μέτρα «που θα διασφαλίζουν τη δυνατότητα να έχουμε δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα», για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων «που αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωσαν τις συντάξεις και τις παροχές που έχουμε πληρώσει με πολύ ιδρώτα και κόπο», για την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

«Η απεργία είναι βήμα για την κλιμάκωση του αγώνα. Είναι η ζωντανή, μαχητική, αποφασιστική προετοιμασία του κλάδου για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας, σε όλη τη χώρα, στις 28 Νοέμβρη», υπογράμμισε και τόνισε πως η μάχη δίνεται απέναντι στην κυβέρνηση, την εργοδοσία αλλά και τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

«Αυτό που γίνεται σε Εργατικά Κέντρα, η σύγκρουση που διεξάγεται με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό δεν γίνεται για να αποτυπωθούν μονάχα οι πραγματικοί συσχετισμοί, για να αντιμετωπιστεί η νοθεία», σημείωσε και εξήγησε: «Είναι μάχη για τον προσανατολισμό του κινήματος. Αυτοί θέλουν ένα κίνημα καθηλωμένο, προσαρμοσμένο στα "θέλω" του ΣΕΒ και των αφεντικών. Εμείς παλεύουμε για ένα κίνημα που θα βάζει μπροστά τα "θέλω" και τα συμφέροντα των εργατών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Που θα συγκρούεται με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, που θα παλεύει κάτω από τη σημαία των δικών του συμφερόντων και της προοπτικής που έχει ανάγκη η φτωχολογιά, μιας προοπτικής που μπορεί να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των αναγκών μας».

Μέρα απεργίας για τους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία

Από την απεργιακή συγκέντρωση στο «Μετροπόλιταν»
Από την απεργιακή συγκέντρωση στο «Μετροπόλιταν»
Στο πλαίσιο της χτεσινής κλαδικής απεργίας των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία, το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Νοσοκομείο «Μετροπόλιταν». Το σωματείο ενημέρωνε για την απεργία και τα αιτήματα των εργαζομένων, πραγματοποιώντας εξορμήσεις εντός κι εκτός νοσοκομείου.

Ο πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου, Δημήτρης Αλεξόπουλος, μιλώντας στη συγκέντρωση, αναφέρθηκε στην απαίτηση των κλαδικών σωματείων και των εργαζομένων οι διαπραγματεύσεις για την κλαδική ΣΣΕ μεταξύ εργοδοσίας και Ομοσπονδίας να είναι ανοιχτές, σε πλήρη γνώση των πρωτοβάθμιων σωματείων και των εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών αρνήθηκε συνάντηση με το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων, το οποίο ωστόσο παρέδωσε το πλαίσιο αιτημάτων του.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Β. Ελλάδας, το επιχειρησιακό Σωματείο της «Γενικής Κλινικής» (όπου οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, με τη διοίκηση της Κλινικής, που ανήκει στον όμιλο «Euromedica» να επικαλείται οικονομικά προβλήματα) και το επιχειρησιακό Σωματείο «Γαληνού» συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεύτηκαν μαζί με τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ασφαλίτης τράβηξε όπλο σε ομάδα απεργιακής περιφρούρησης των οικοδόμων!

Ενα ακόμα επεισόδιο στην επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων και αστυνόμευσης των συνδικάτων

Ενα ακόμα επεισόδιο στην εντεινόμενη επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων και αστυνόμευσης των συνδικάτων, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκδηλώθηκε στη χτεσινή απεργία, όταν ασφαλίτης τράβηξε όπλο απέναντι σε ομάδα απεργιακής περιφρούρησης συνδικαλιστών οικοδόμων, παρότι από την αρχή οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν για την ιδιότητά τους.

Στη συνέχεια, κατέφθασαν στο χώρο αστυνομικές δυνάμεις και εγκλώβισαν τους συνδικαλιστές, με πρόθεση να προχωρήσουν σε προσαγωγές. Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, οι εργαζόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το νέο αυτό απαράδεκτο περιστατικό κατήγγειλαν από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στην πλατεία Κάνιγγος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γ. Τασιούλας, και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Γ. Αναγνώστου.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων«καταγγέλλει το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται από τις αστυνομικές δυνάμεις με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» και υπογραμμίζει:

«Το σημερινό περιστατικό δεν είναι τυχαίο. Είναι συνέχεια ενός επεξεργασμένου σχεδίου με σκοπό την τρομοκράτηση των εργαζομένων και των αγώνων τους.

Χτες, είχαμε εισαγγελείς και πρωτοδίκες να ζητάνε στοιχεία και ενημέρωση από το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης για τις αρχαιρεσίες του, για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας, τους επικεφαλής των παρατάξεων. Πριν από λίγες μέρες, στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο γήπεδο της ΑΕΚ εμφανίστηκε αστυνομικός διευθυντής, που απειλούσε με εισαγγελείς, λέγοντας ότι η απεργία είναι παράνομη, αποφασισμένη από μια "ισχνή μειοψηφία". Επίσης, πριν από λίγες μέρες στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης αποκαλύφθηκε η παρουσία ασφαλίτη, που ήταν με συγκεκριμένη αποστολή από το "Συνδικαλιστικό" της Ασφάλειας.

Είναι φανερό ότι η υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων και σχεδιασμών πάει χέρι χέρι με την ένταση των κατασταλτικών μέτρων απέναντι στα Συνδικάτα, στη γραμμή πάλης που βάζει μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων.

Ούτε οι οικοδόμοι ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι αγώνες θα σταματήσουν, όσα αντιδραστικά σχέδια κι αν θέσουν σε λειτουργία διάφοροι μηχανισμοί.

Συσπειρωμένοι στην Ομοσπονδία μας, στα Συνδικάτα και τη γραμμή πάλης, θα τσαλακώσουμε τα σχέδιά τους και θα επιβάλουμε με τον αγώνα μας το δίκιο μας».

Καταδίκη από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Το νέο επεισόδιο καταστολής σε βάρος συνδικάτων και εργαζομένων καταδικάστηκε μαζικά από τους οικοδόμους στις απεργιακές συγκεντρώσεις του κλάδου, ενώ ανακοινώσεις καταγγελίας εξέδωσαν μια σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων. Μεταξύ άλλων τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Ζακύνθου, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» ΠΕΕΜΑΓΕΝ, τα Συνδικάτα Τύπου και Χάρτου, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικών Κεντρικής Μακεδονίας κ.ά.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 28 Νοέμβρη

Πανελλαδική απεργία των ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 28 Νοέμβρη αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας, μετά από απαίτηση των σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Τα ναυτεργατικά σωματεία σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την υπονόμευση των αγώνων από την πλειοψηφία σε ΓΣΕΕ και ΠΝΟ, ενώ αναφερόμενα στο «σχέδιο αστυνόμευσης του εργατικού κινήματος, που είναι σε εξέλιξη από την κυβέρνηση, τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ», επισημαίνουν πως απάντηση σε αυτό μπορεί να είναι «η μαζική, μαχητική συμμετοχή των ναυτεργατών, των εργαζομένων με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ» στην απεργία.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Το κυβερνητικό παραμύθι περί «επέκτασης» της κλαδικής ΣΣΕ καταρρέει μέσα στην εργασιακή ζούγκλα του κλάδου

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου («Marriott», «Novotel», «Zafolia», «Stanley», «Lagonisi», «Intercontinental», «Select», «Royal Olympic»), απαιτώντας: Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις και οι μετατροπές στις συμβάσεις. Να καταργηθούν οι «δουλεμπορικές» - εργολαβικές συμβάσεις. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου, Ανδ. Νεφελούδη, παρουσιάζοντάς του αδιάσειστα στοιχεία για την ολομέτωπη επίθεση των εργοδοτών στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οπως κατήγγειλαν, η κυβέρνηση «σφυρίζει αδιάφορα» μπροστά στο αίσχος της εργοδοτικής ασυδοσίας που επικρατεί στα ξενοδοχεία, στη μη εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ, στις δεκάδες απολύσεις εργαζομένων επειδή αρνούνται να αλλάξουν τη σύμβασή τους και να βάλουν το κεφάλι τους στην γκιλοτίνα των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

«Απογειώνεται» η εργοδοτική ασυδοσία

Μεταξύ άλλων, οι συνδικαλιστές επισήμαναν ότι σε μια σειρά ελέγχους που έκανε το Συνδικάτο με το ΣΕΠΕ στα ξενοδοχεία, διαπιστώθηκε ότι το 70% των εργαζομένων είναι εργαζόμενοι από δεκάδες ΙΚΕ (ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες), ΕΠΑ (Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης), «δουλεμπορικά» γραφεία, εργολαβικά συνεργεία, εφαρμόζονται δεκάδες μορφές ελαστικής απασχόλησης χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ακόμα και οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που ήταν αορίστου χρόνου απολύονται. Από τα μέσα Οκτώβρη μέχρι και σήμερα, μόνο σε δύο μεγάλα ξενοδοχεία («Ηyatt» και «Wyndham»), που τα διαχειρίζονται πολυεθνικές, έχουν γίνει πάνω από 60 απολύσεις σε εργαζόμενους αορίστου και ορισμένου χρόνου. Πανελλαδικά «έχουμε χάσει το μέτρημα, εκατοντάδες απολύσεις», τόνισαν οι συνδικαλιστές.

Επισήμαναν ακόμα ότι σε πεντάστερο ξενοδοχειακό κάτεργο της Αθήνας «τρέχουν» τέσσερα διαφορετικά «δουλεμπορικά» γραφεία, ώστε από τη μια να αυξάνεται ο ανταγωνισμός στις ειδικότητες και να επιτυγχάνονται χαμηλότερα μεροκάματα κι από την άλλη οι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς να μην έχουν αποτέλεσμα.

Το ΣΕΠΕ από τη μεριά του δηλώνει... αδυναμία να παρέμβει ώστε να διασφαλιστεί ότι στην εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ θα εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε ξενοδοχείο, με τις ειδικότητες που αναφέρονται σε αυτήν.

Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία η κυβέρνηση δεν δίνει καμία ουσιαστική απάντηση:

«Από πού άραγε προκύπτει ότι μπορεί μια οποιαδήποτε εταιρεία να διαθέτει εργαζόμενους σε ξενοδοχείο και να αποφεύγει με νόμιμο τρόπο την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ, εφόσον πρόκειται για ειδικότητες που στην κλαδική ΣΣΕ ρητά αναφέρονται και εντάσσονται μάλιστα σε τέσσερις μισθολογικές κατηγορίες; Κι όταν μάλιστα αναφερόμαστε σε μια ΣΣΕ που προβλέπει από το 2012 μειωμένους μισθούς και επιβολή 7ήμερης δουλειάς, κάτι που ανέδειξε πρόσφατα με δελτίο Τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, μιλώντας για πολιτική που μείωσε το "εργασιακό κόστος", πετυχαίνοντας "εργασιακή ειρήνη μέσα από την καλλιέργεια κουλτούρας διαπραγμάτευσης"».

Καμιά ουσιαστική απάντηση από την κυβέρνηση

Απέναντι στα ερωτήματα που έθεσαν οι συνδικαλιστές, η απάντηση του Ανδ. Νεφελούδη ήταν... «ήξεις αφήξεις».

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γ. Στεφανάκης, ο γγ του υπουργείου «επανέλαβε το γνωστό αφήγημα ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε με την επέκταση των ΣΣΕ και συνεχίζει να ρυθμίζει τα εργασιακά θέματα προς όφελός μας. Την ίδια ώρα, σήμερα, συναδέλφισσα αορίστου χρόνου απολύθηκε από το ξενοδοχείο "Astor" επειδή αρνήθηκε να αλλάξει η σύμβασή της και να πάει στον "δουλέμπορο". Δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε την κυβέρνηση, ούτε τους εργοδότες να κάνουν το παιχνίδι τους. Καμία υπομονή, καμία ανοχή. Από σήμερα ξεκινάμε την προετοιμασία για μια πετυχημένη απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Νοέμβρη. Αυτή θα είναι η απάντησή μας».

Να σημειωθεί ότι την επόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον γγ του ΣΕΠΕ, Π. Κορφιάτη.

Εκθεση γελοιογραφίας από το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου

Εκθεση γελοιογραφίας με τίτλο «Και στον ίδρο το δικό, γίνε συ το αφεντικό» διοργανώνει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 19 έως τις 24 Νοέμβρη, από τις 5.30 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β).

Το Συνδικάτο έχει συγκεντρώσει έργα γελοιογράφων γύρω από τα προβλήματα των εργαζομένων, τους αγώνες και τη συλλογική τους οργάνωση. «Στόχος της έκθεσης είναι να αξιοποιηθεί η τέχνη της γελοιογραφίας υπηρετώντας τους σκοπούς οργάνωσης της πάλης, αφύπνισης της εργατικής τάξης, επαγρύπνησης απέναντι στα καλέσματα για "εθνική ενότητα" προς όφελος της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Θέλουμε, αξιοποιώντας τη δύναμη της εικόνας και την ισχύ της σάτιρας, όχι μόνο να περιγράψουμε τα προβλήματα και τον πόνο των εργατών, αλλά να προβάλουμε και τη διέξοδο», αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του.

Εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των γελοιογράφων που συμμετέχουν και φτάνουν τους 28, αλλά και η προσφορά τους σε έργα, που ξεπερνούν τα 90.

Η έκθεση συνοδεύεται από παράλληλες εκδηλώσεις, ενώ θα κυκλοφορήσει λεύκωμα με όλες τις γελοιογραφίες της έκθεσης, προϊόν της εθελοντικής εργασίας εργαζομένων του κλάδου από την αρχή μέχρι το τέλος. Συνολικά σε όλες τις φάσεις προετοιμασίας της έκθεσης συμμετέχουν από κοινού γελοιογράφοι και εργαζόμενοι του κλάδου.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Λεωνίδας Σακκάς, σημειώνει ότι για τη διοργάνωση της έκθεσης «εμπνευστήκαμε από τη συνεργασία που είχαμε αναπτύξει με γελοιογράφους στους οποίους όσες φορές έχουμε απευθυνθεί για σκίτσα στην εφημερίδα μας, σε ανακοινώσεις και σε αφίσες μας, ανταποκρίθηκαν άμεσα. Πολλούς από τους γελοιογράφους τούς έχουμε γνωρίσει και στις κινητοποιήσεις των κλάδων μας, των εφημερίδων και των περιοδικών, που εμείς τυπώνουμε και αυτοί δουλεύουν σε αυτά. Είναι επίσης σημαντικό για τον προσανατολισμό που ζητήσαμε να έχει η έκθεση, ότι η πλειοψηφία των γελοιογράφων κατάλαβαν τι τραβάμε στο χώρο δουλειάς, την ένταση της εκμετάλλευσης, αλλά και την ανάγκη σύγκρουσης και ρήξης, στοιχεία που αντανακλώνται στα έργα τους».

Ο Ιάκωβος Βάης, γελοιογράφος στον «Ριζοσπάστη» και ένας από τους δημιουργούς που συμμετέχουν στην έκθεση, επισημαίνει: «Οι καλλιτέχνες είναι στο μεγαλύτερο κομμάτι τους μέρος της εργατικής τάξης. Δεν μπορούν να μένουν απαθείς απέναντι στη βαρβαρότητα που βιώνει σήμερα ο λαός μας. Πρέπει να πάρουν θέση, να ταχθούν στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος. Και ως φυσικές παρουσίες και με το έργο τους. Η έκθεση αποκτά χαρακτηριστικά πέρα από μια απλή πολιτιστική δραστηριότητα. Είναι κι αυτή μια μορφή αγώνα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταξικής πάλης. Γι' αυτούς τους λόγους πρέπει να αγκαλιαστεί από το κίνημα. Και για αυτούς τους λόγους, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες εύχομαι να εμπνεύσουν και να πολλαπλασιαστούν».

Εκδηλώσεις στη διάρκεια της έκθεσης

Τις μέρες λειτουργίας της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί στο χώρο οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Δευτέρα 19/11, στις 6.30 μ.μ., εγκαίνια της έκθεσης.
  • Τετάρτη 21/11, στις 5.30 μ.μ., το Συνδικάτο καλεί τους συναδέλφους να φέρουν τα παιδιά τους για να ζωγραφίσουν μαζί με τους επαγγελματίες γελοιογράφους, με θέμα «Η δουλειά του μπαμπά και της μαμάς». Ετσι θα φανεί πώς τα παιδιά καταλαβαίνουν αυτό που τραβάνε οι γονείς τους.
  • Πέμπτη 22/11, στις 6.30 μ.μ., συζήτηση για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.
  • Παρασκευή 23/11, στις 7.30 μ.μ., προβολή της ταινίας «Ludlow».
  • Σάββατο 24/11, στις 6.30 μ.μ., συζήτηση για την οργάνωση των αγώνων που έρχονται. Στις 8.30 μ.μ., η έκθεση θα κλείσει με λαϊκό γλέντι.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σύσκεψη για την πανεργατική απεργία

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ σε σύσκεψη μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των συνδικάτων, υπευθύνων κλάδων και συσπειρωμένων με τα ψηφοδέλτια των ταξικών δυνάμεων στους χώρους δουλειάς και κλάδους, για την καλύτερη προετοιμασία της πανελλαδικής απεργιακής μάχης στις 28 Νοέμβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ