Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με γοργούς ρυθμούς

Αποκαλυπτικά για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, για τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και τη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά, είναι τα όσα ακούστηκαν στο 15ο Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Κρίσεων, που οργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Αμυνας, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μετατρέποντας τον κίνδυνο σε ευκαιρία». Ηδη από τα προπαρασκευαστικά κείμενα του συνεδρίου τονιζόταν ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών, μια σειρά γεγονότων (...) διέλυσαν τις αυταπάτες για έναν πιο ειρηνικό κόσμο. Δυστυχώς, ο κόσμος σήμερα δεν έχει γίνει ασφαλέστερος. Αντιθέτως, από τις αρχές του 21ου αιώνα, η σκοτεινή πλευρά της ιστορίας, εκείνη των ενόπλων συγκρούσεων, επιστρέφει με γρήγορους ρυθμούς», ενώ στις «εστίες αστάθειας» οι διοργανωτές περιλαμβάνουν ως πτυχές τις «διαμάχες για ενεργειακούς πόρους». «Επιπροσθέτως», σημειώνεται στα σχετικά κείμενα, «υφίστανται περιπτώσεις τοπικών κρίσεων, οι οποίες αν δεν ελεγχθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, ενέχουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της βίας στις γειτονικές χώρες, επηρεάζοντας έτσι μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, ή ακόμη χειρότερα, δημιουργώντας ένα επιπλέον σημείο αστάθειας με παγκόσμιο αντίκτυπο». Οι «ομοιότητες» με το τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στη Ν/Α Μεσόγειο, τη Μ. Ανατολή, τα Βαλκάνια, κάθε άλλο παρά συμπτωματικές είναι. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τους «φραμπαλάδες» περί νησίδων σταθερότητας και ασφάλειας, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί τους, όπως είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που δεν έχουν «αυταπάτες» περί ενός πιο ειρηνικού κόσμου, κάνουν σχέδια πολεμικής προετοιμασίας, εν μέσω ανταγωνισμών για τους ενεργειακούς πόρους και τις σφαίρες επιρροής. Ο λαός πρέπει να κάνει τα δικά του κουμάντα.

Κοινή βάση

«Το γεγονός ότι το Σύνταγμα άντεξε τέτοιες πιέσεις, δείχνει την ποιότητα του πολιτικού μας συστήματος», είπε ο Ευ. Βενιζέλος στη Βουλή, αναφερόμενος στη «συμβολή» του παρόντος Συντάγματος στην πολιτική σταθερότητα, κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι στην επικείμενη αναθεώρηση περιλαμβάνει προτάσεις που ανοίγουν τον δρόμο για τον «συνταγματικό λαϊκισμό» και που μπορούν μέσω της νομολογίας να οδηγήσουν στον «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» ή στον «ευτελισμό του Συντάγματος», αν περιέχονται στο Σύνταγμα, αλλά δεν εφαρμόζονται. Δίνοντας στη συνέχεια ρεσιτάλ κυνισμού, διαχώρισε αυτές τις προτάσεις από τα στοιχεία «ρητορείας» (βλέπε γενικές διακηρύξεις περί δικαιωμάτων κ.ά.), που «είναι τυπικά» και περιέχονται σε όλα τα αστικά Συντάγματα. Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει, βέβαια, ούτε για το αστικό Σύνταγμα ούτε για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, απ' όσα καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι γνωστές υποκριτικές διακηρύξεις που περιέχονται σε κάθε αστικό Σύνταγμα, με στόχο και την ενσωμάτωση του λαού, αναιρούνται έτσι κι αλλιώς στην πράξη από τους εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους. Αποδεικνύει όμως και αυτή η τοποθέτηση ότι κοινή βάση όλων των αστικών κομμάτων δεν είναι άλλη από το ζήτημα της θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος, και ιδιαίτερα σε στιγμές κρίσης και «ξεθωριάσματός» του. Κι αυτή η «κοινή βάση» αποτυπώθηκε και με το παραπάνω στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Ανοίγουν δρόμο;

Με πανηγυρισμούς ανακοίνωσε η κυβέρνηση την πρόθεσή της να συμπεριλάβει στα περίφημα «αντίμετρα» κονδύλι 190 εκατ. ευρώ για «επιδότηση ενοικίου και στέγης». Τίποτα καινούργιο, θα σκεφτεί κανείς. Με τη διαφορά όμως ότι αρχικά προβλεπόταν να δοθούν γι' αυτόν το σκοπό περίπου 600 εκατ. ευρώ το χρόνο, που τελικά κουτσουρεύτηκαν στο 1/3. Πράγμα που δεν ισχύει βέβαια για τις ελαφρύνσεις και τις φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, που παραμένουν «στο ύψος τους». Η κοροϊδία της κυβέρνησης, ακόμα και για τα ελάχιστα που υπόσχεται στο λαό, είναι «ένα το κρατούμενο». Υπάρχει όμως κι άλλος «λάκκος στη φάβα», αφού το συγκεκριμένο μέτρο, εκτός από την επιδότηση του ενοικίου για τα φτωχά νοικοκυριά, προβλέπει και την επιδότηση της δόσης του δανείου για την πρώτη κατοικία. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταργήσει και την ελάχιστη προστασία της πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να υιοθετήσει ένα πιο «στοχευμένο» σύστημα στήριξης τάχα των δανειοληπτών. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την εξαγγελία για το «επίδομα στέγης», αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο εξής να επιδοτεί η κυβέρνηση μόνο τα φτωχότερα λαϊκά νοικοκυριά για τις δόσεις του δανείου, με αυστηρά περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, καταργώντας κάθε άλλη προστασία για την πρώτη κατοικία. Που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των σημερινών δανειοληπτών θα βρεθεί ακαριαία εκτεθειμένο σε νέες πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές για πλειστηριασμούς. Χώρια που οι τράπεζες επιδοτούνται γενναία από το κράτος για δάνεια που δυσκολεύονταν ούτως ή άλλως να εισπράξουν...

Ανθρακες

«Ανθρακες» αποδεικνύεται η έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές που διαφημίζει η κυβέρνηση, για ένα μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και επιστημόνων. Στην πραγματικότητα, αυτά που θα γλιτώσουν οι περίπου 250.000 ασφαλισμένοι μη μισθωτοί με την έκπτωση στις εισφορές, θα τους τα πάρει η κυβέρνηση από την άλλη τσέπη... Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο που ψήφισε, η κυβέρνηση καθόρισε ως φορολογητέο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων και αγροτών το πραγματικό τους εισόδημα, προσαυξημένο κατά 20% περίπου. Πάνω εκεί υπολογίζονταν στη συνέχεια οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Για να κάνει πιο εύπεπτη αυτήν την πρόσθετη επιβάρυνση, προέβλεψε πως μόνο για το 2018 οι εισφορές θα υπολογίζονταν επί του 85% του (φουσκωμένου) φορολογητέου εισοδήματος. Με τον τρόπο αυτό, από το 2019, που παύει να ισχύει η ειδική αυτή ρύθμιση, όλοι οι μη μισθωτοί θα επιβαρύνονται στο εξής με 138 εκατομμύρια ευρώ στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Προσέξτε τώρα: Από την έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές, που προβλέπουν τα «αντίμετρα» της κυβέρνησης, οι ασφαλισμένοι υποτίθεται ότι «γλιτώνουν» 142 εκατ. ευρώ ετησίως. Οσα δηλαδή θα εισέπραττε η κυβέρνηση από το «καπέλο» που νομοθέτησε με το «έτσι θέλω» στο φορολογητέο εισόδημα! Στην πράξη, δηλαδή, δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση! Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το ύψος της σύνταξης, αφού η «έκπτωση» αυτή στις ασφαλιστικές εισφορές θα αποτυπωθεί στον υπολογισμό της και θα οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις, εξαιτίας των μειωμένων εισφορών...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1918 Με πρωτοβουλία του στελέχους του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Φ. Σάιντεμαν, η κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Σοβιετική Ρωσία και απελαύνει την πρεσβεία της στο Βερολίνο.

1918 Εν μέσω της επανάστασης στη Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες των συνδικάτων έρχονται σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων. Η ουσία της συμφωνίας που επετεύχθη ήταν ότι δεν θα γινόταν επανάσταση ή σοσιαλισμός στη Γερμανία και ότι το καπιταλιστικό σύστημα θα εξακολουθούσε να υπάρχει, πάνω στη βάση των μεταρρυθμίσεων που παραχωρούσε η γερμανική αστική τάξη. Με άλλα λόγια, οι Σοσιαλδημοκράτες εγγυήθηκαν την επιβίωση (ή καλύτερα τη διάσωση) του καπιταλιστικού συστήματος, με αντάλλαγμα ορισμένα μερεμέτια - παραχωρήσεις στους εκμεταλλευόμενους.

1939 Γεννιέται ο συγγραφέας Κωστής Μοσκώφ, επί τρεις τετραετίες εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ (και δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τρεις μήνες) καθώς και στέλεχος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ).

1951 Η Ασφάλεια ανακαλύπτει τον ασύρματο του παράνομου ΚΚΕ στο σπίτι του Νίκου Καλούμενου στην Καλλιθέα. Συλλαμβάνεται όλη η οικογένεια Καλούμενου. Ο Νίκος Βαβούδης αυτοπυροβολείται μέσα στην κρύπτη και σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας πέθανε την επόμενη μέρα.

1966 Πεθαίνει ο αρσιβαρίστας Δημήτρης Τόφαλος.

1972 Τάνκερ ιδιοκτησίας Νιάρχου καταβυθίζει στον Φαληρικό Ορμο οχηματαγωγό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 44 μέλη του πληρώματος του οχηματαγωγού και ένας πολίτης. Τα 43 πτώματα θα μείνουν στο βυθό, καθώς η ανέλκυσή τους ήταν αδύνατη λόγω του μεγάλου βάθους (πάνω από 90 μ.) του ναυαγίου.

1973 Η λαϊκή συμπαράσταση στους φοιτητές στο Πολυτεχνείο μεγαλώνει. Σε αυτό καταλυτικό ρόλο παίζει η κατεύθυνση της ΚΟΑ και της ΚΝΕ για την κινητοποίηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας υπέρ των φοιτητών. Η συνεχώς αυξανόμενη συμπαράσταση του λαού ανεβάζει το αγωνιστικό φρόνημα. Τα συνθήματα των συγκεντρωμένων αποκτούν συγκεκριμένο αντιχουντικό - αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο, ενώ ο νέος ακόμα ισχυρότερος πομπός που εγκαθίσταται στο Πολυτεχνείο, τα μεταφέρει ακόμα πιο μακριά. Το βράδυ γίνονται γενικές συνελεύσεις, από τις οποίες προκύπτει νέα Συντονιστική Επιτροπή, αποτελούμενη από 32 μέλη, εκ των οποίων 7 είναι της Αντι-ΕΦΕΕ. Την ίδια μέρα, 800 περίπου φοιτητές ξεκινούν κατάληψη και στο Πανεπιστήμιων Πατρών.

1983 Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακηρύσσει το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου. Ανήμερα, σε μια ακόμα προβοκατόρικη ενέργειά της, η «17Ν» δολοφονεί στο Φάληρο τον Τούρκο διπλωμάτη Σιπαχίογλου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org