Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η Κίνα εντείνει επαφές για επενδυτικές συνεργασίες που αποκλείουν τις ΗΠΑ

Συνεχίζεται η περιοδεία του Κινέζου ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι σε χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού, με ζητούμενο την ενίσχυση συμμαχιών που θα ισχυροποιήσουν τη θέση του Πεκίνου και παράλληλα θα περιπλέξουν τη διείσδυση των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως η Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP - Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση).

Η άμεση ενεργοποίηση της RCEP βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο Γουάνγκ στη Σιγκαπούρη, μία από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που συμμετέχει σε αυτήν, μαζί άλλωστε με όλα τα μέλη της ASEAN (Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας). Υπενθυμίζεται ότι στην RCEP συμμετέχουν ακόμα, εκτός από την Κίνα, οι Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Προς το παρόν δεν συμμετέχει η Ινδία, ενώ αρχικά συμμετείχε στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Η αρχική συμφωνία για τη δημιουργία της RCEP υπογράφτηκε τον Νοέμβρη του 2020 και μετά τη συγκρότησή της καταγράφεται πλέον ως η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου διεθνώς, καλύπτοντας σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Το Πεκίνο επενδύει στην απουσία των ΗΠΑ για να διευρύνει πεδία συνεργασίας με χώρες που αποτελούν και στενούς εταίρους της Ουάσιγκτον, αξιοποιώντας φυσικά και τις προσδοκίες που υπάρχουν για την ανάπτυξη σχέσεων με κινεζικούς ομίλους, όπως και για τους όρους πρόσβασης στην τεράστια κινεζική αγορά.

Στη συνάντησή του με τον Γουάνγκ, ο ΥΠΕΞ της Σιγκαπούρης, Β. Μπαλακρισάν, αναφέρθηκε στην «ανοικτή, ένθερμη σχέση που έχουν οι δύο χώρες, σαν φίλοι». Εξέφρασε τις προσδοκίες της χώρας για μεγαλύτερη «ευθυγράμμιση» των κινεζικών «Δρόμων του Μεταξιού» με το σχέδιο της ASEAN «Connectivity 2025» (αφορά μια σειρά υποδομές στη Νοτιοανατολική Ασία) και τόνισε ότι στηρίζει την όσο το δυνατόν συντομότερη εφαρμογή της συμφωνίας για την RCEP. Τέλος, κατέληξε πως η Σιγκαπούρη επιθυμεί να συνεργαστεί με την Κίνα για την «πολυμέρεια» και την αντιμετώπιση νέων προβλημάτων και προκλήσεων διεθνώς.

Στο μεταξύ, ξεκινά αύριο στο Ντουσάμπε του Τατζικιστάν η Σύνοδος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (συμμετέχουν Κίνα, Ρωσία, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Ινδία, Πακιστάν). Βασικά θέματα θα είναι οι εξελίξεις γύρω από το Αφγανιστάν (που έχει καθεστώς χώρας - παρατηρητή από το 2012) και η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», ενώ κεντρικό θέμα θα είναι και η πλήρης ένταξη του Ιράν στον Οργανισμό (είναι «παρατηρητής» από το 2005).

Στις 24/9 η Σύνοδος Κορυφής του QUAD

Στο μεταξύ, χτες οριστικοποιήθηκε και η ημερομηνία για τη Σύνοδο Κορυφής του Σχήματος Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD) όπου συμμετέχουν ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία.

Οπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει την πρώτη διά ζώσης τέτοια συνάντηση στις 24 Σεπτέμβρη, στον Λευκό Οίκο. Τον περασμένο Απρίλη οι ηγέτες των «4» είχαν συνεδριάσει για πρώτη φορά, αλλά διαδικτυακά.

«Η φιλοξενία των ηγετών του QUAD καταδεικνύει την προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν - Χάρις να συμμετάσχει στον Ινδο-Ειρηνικό, μεταξύ άλλων μέσω νέων πολυμερών διαμορφώσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα», τόνισε η Ψάκι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ