Σάββατο 21 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Σύνοδος ASEAN και άλλες συναντήσεις

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών σε Ασία - Ειρηνικό βρίσκεται αυτές τις μέρες η πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, όπου στο πλαίσιο της 27ης Συνόδου Κορυφής της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) μια σειρά συναντήσεις (επιχειρηματικές, υπουργικές κ.τ.λ.) ξεκίνησαν στις 18 Νοέμβρη και ολοκληρώνονται στις 22 του μήνα.

Στη μαλαισιανή πρωτεύουσα έφτασε χτες και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συνεχίζοντας μια πολυήμερη περιοδεία που νωρίτερα είχε περιλάβει τις Φιλιππίνες και την Τουρκία, όπου οικονομία και «τρομοκρατία» κυριάρχησαν στις συναντήσεις ηγετών που έγιναν (G20 στην Αττάλεια και APEC στη Μανίλα).

Οι ΗΠΑ θα πάρουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit - EAS), που πραγματοποιείται μετά από τις Συνόδους της ASEAN και συμμετέχουν συνολικά 18 χώρες. Συγκεκριμένα, εκτός από τις Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες που συναποτελούν την ASEAN, στην EAS συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία, Ν. Ζηλανδία, Ν. Κορέα.

Στη Σύνοδο της ΑSEAN, βασικό θέμα θα είναι η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, δεδομένων και των σχεδίων ίδρυσης Οικονομικής Κοινότητας ASEAN όπου φαίνεται να προχωρούν. Ωστόσο, τόσο η κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όσο και οι ανάγκες του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» είναι δύο θέματα που σίγουρα θα απασχολήσουν τις συναντήσεις και τις διμερείς επαφές που θα γίνουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ