Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ
Ενίσχυση των σχέσεων ρωσικών και κινεζικών μονοπωλίων

Από τις εργασίες στο Φόρουμ οι ηγέτες Ιαπωνίας, Κίνας και Ρωσίας

Copyright 2018 The Associated

Από τις εργασίες στο Φόρουμ οι ηγέτες Ιαπωνίας, Κίνας και Ρωσίας
Συνεχίστηκαν χτες για δεύτερη μέρα και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 4ου Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ της Ανατολικής Ρωσίας, με κεντρικό μότο του Φόρουμ: «Απω Ανατολή: Διευρύνοντας το πεδίο των ευκαιριών» και ουσιαστικό στόχο την ενίσχυση της θέσης των ρωσικών μονοπωλιακών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και όχι μόνο. Γι' αυτό και μέσα από τις θεματικές των τραπεζιών των συζητήσεων προβάλλεται η περιοχή με τις 17 ειδικές οικονομικές ζώνες, το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ, ως «επενδυτικός παράδεισος» με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και, ως συνήθως, ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα.

Στο φόρουμ παίρνουν μέρος αντιπροσωπείες από 60 χώρες, με εκείνη της Κίνας να ξεχωρίζει με 1.000 άτομα και επικεφαλής τον Πρόεδρο της χώρας, με τον οποίο συναντήθηκε προχτές ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εκθειάζοντας τις διμερείς σχέσεις και τις εμπορικές, που για το χρόνο που «τρέχει», αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 δισ. δολάρια.

Επίσης, χτες η ρωσική εταιρεία «Gazprom» και η εθνική κινεζική εταιρεία πετρελαίου CNPC ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων, ώστε η κινεζική εταιρεία να αποκτήσει μειοψηφικό μερίδιο από εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της «Rosneft», ιδιαίτερα στην Ανατολική και Δυτική Σιβηρία. Το όλο εγχείρημα για την υλοποίηση κοινών έργων στον τομέα της εξερεύνησης και της παραγωγής από τη «Rosneft» θεωρείται ότι «θα αποτελέσει νέο ορόσημο στην ολοκληρωμένη συνεργασία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εταιρειών Ενέργειας στη Ρωσία και την Κίνα και θα συμβάλει στην επίλυση των στρατηγικών στόχων που έθεσαν οι ηγέτες των δύο χωρών».

Στα πιο ενδιαφέροντα σημεία της χτεσινής μέρας ήταν και η ανακοίνωση από την πλευρά του Ρώσου υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντένις Μαντούροφ, ότι η χώρα του σχεδιάζει τα επόμενα 6 χρόνια να δημιουργήσει τέσσερις μεγάλες βιομηχανικές ζώνες στο εξωτερικό, εκτός από αυτή που έχει αρχίσει να σχεδιάζεται στην Αίγυπτο, από το 2016 στο κανάλι του Σουέζ, με προβλεπόμενη έκταση 2 εκατ. τετραγωνικά μέτρα και προοπτική να είναι σε πλήρη λειτουργία το 2050. Ανέφερε ως πιθανές περιοχές για τις νέες ζώνες στη Βόρεια και Λατινική Αμερική το Μεξικό, την Ουρουγουάη ή την Παραγουάη, στη Νοτιοανατολική Ασία το Βιετνάμ, τη Μαλαισία ή την Ινδονησία και στην Αφρική ότι θα γίνει επιλογή για το πού είναι πιο επωφελής η δημιουργία ζώνης, στην Ανατολική ή τη Δυτική.

Στο Φόρουμ επίσης συμμετείχε και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, που επίσης συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο. Ο Πούτιν κάλεσε την ιαπωνική ηγεσία να προχωρήσει στην υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας που εκκρεμεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας: «Μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς προκαταρκτικές συνθήκες (...) και τότε θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα ως φίλοι». Ακόμα αναφέρθηκε στο κορεατικό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι η ηγεσία της Βόρειας Κορέας «δέχτηκε υποσχέσεις για εγγυήσεις ασφαλείας ως αντάλλαγμα για τις ενέργειές της με στόχο την αποπυρηνικοποίηση» και πρόσθεσε: «Ομως, μου φαίνεται αντιπαραγωγικό να ζητούμε από τη Βόρεια Κορέα να κάνει τα πάντα και να μη δίνουμε τίποτε σε αντάλλαγμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατηγικός στόχος η εξαγωγή LNG μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής(2023-11-04 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το παζάρι για την εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα(2023-09-06 00:00:00.0)
Προχωρά η εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» THAAD(2017-09-07 00:00:00.0)
Μπούμερανγκ στη Γερμανία οι οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία(2014-08-03 00:00:00.0)
Συμφωνία ΒΡ και «Rosneft»(2012-10-23 00:00:00.0)
«Επιχειρηματική και διπλωματική» περιοδεία(2010-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ