Μιλώντας στους ηγέτες κρατών και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που παραβρέθηκαν στο Φόρουμ, ο Πούτιν σημείωσε ακόμα: «Συνάδελφοι, ο ρόλος των ενώσεων περιφερειακής ενοποίησης στην παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να ενισχύεται». Και συνέχισε: «Πιστεύω ότι μπορούμε τελικά να δημιουργήσουμε μια Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης και της ASEAN. Αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τη συνεισφορά μας στην ανάπτυξη μιας (ευρύτερης) Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου Ασίας - Ειρηνικού».
Θυμίζουμε ότι η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (Eurasian Economic Union - EAEU) είναι η διακρατική καπιταλιστική ένωση που έχει δημιουργηθεί με την πρωταγωνιστική «συμβολή» της Ρωσίας και υπόλοιπα μέλη τα κράτη Τατζικιστάν, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν και Κιργιστάν.
Η επισήμανση για τον αυξανόμενο ρόλο των περιφερειακών ενώσεων είναι ενδεικτική των προσπαθειών κάθε ιμπεριαλιστικού κέντρου να αξιοποιήσει συνεργασίες και ισορροπίες που ευνοούν τα δικά του σχέδια, στην αναμέτρησή του με άλλα ισχυρά κέντρα. Για παράδειγμα, η ιδέα μιας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου σε Ασία - Ειρηνικό είναι αυτή που καθοδηγεί και την πολυσυζητημένη Δια-ειρηνική Συμφωνία Εμπορίου (ΤΡΡ), στην οποία πρωτοστατούν οι ΗΠΑ και στην οποία δεν συμμετέχουν άλλες δυνάμεις αντίστοιχης ισχύος, όπως Ρωσία - Κίνα. Συμμετέχουν ΗΠΑ, Ιαπωνία, Μαλαισία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, Μεξικό, Χιλή, Περού, χώρες δηλαδή με τις οποίες, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, η Ουάσιγκτον συνεργάζεται στενά.
Από την άλλη μεριά, η Κίνα δεν μένει θεατής, αφού και αυτή, τα τελευταία χρόνια, επιταχύνει τη δράση της για να διευρύνει τις συμμετοχές στα σχέδια για τους Σύγχρονους «Δρόμους του Μεταξιού» που θα συνδέουν την ανατολική με την υπόλοιπη Ασία και στη συνέχεια όλη την Ευρώπη, χωρίς φυσικά να έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες να διασφαλίσει διαύλους επαφών και με διακρατικές ενώσεις της «γειτονιάς» της (μεταξύ αυτών και την ASEAN).
Είναι, δηλαδή, φανερό ότι εντείνονται οι σχεδιασμοί ισχυρών δυνάμεων, με τα μονοπώλια κάθε πλευράς να ακονίζουν για τα καλά τα «μαχαίρια» τους, ώστε να προλάβουν μεγαλύτερα μερίδια από τον πλούτο των λαών που λεηλατούν όλοι τους, χωρίς κανέναν απολύτως δισταγμό.
Οι επιδιώξεις και οι συμμαχίες που διαμορφώνονται, συνδέονται - όπως είναι φυσικό - και με ανάπτυξη δεσμών στο στρατιωτικό - «αμυντικό» τομέα.
Στα τέλη Απρίλη, έγινε στη Μόσχα συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ρωσίας - ASEAN, όπου ο Ρώσος Σεργκέι Σοϊγκού υπογράμμισε ότι «η επέκταση των στρατιωτικών συνεργασιών στο πλαίσιο των δεσμών Ρωσίας - ΑSEAN είναι ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα όχι μόνο των δικών μας χωρών, αλλά συνολικά της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού», αλλά και ότι «υπάρχει σύγκλιση προσεγγίσεων ως προς την επίλυση διεθνών συγκρούσεων, την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων και απειλών για την ασφάλεια, πάνω απ' όλα την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας"».
Τέλος, μην ξεχνάμε ότι η περιοχή της Ασίας και της Ωκεανίας είναι ο καλύτερος πελάτης για τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία, αφού στο χρονικό διάστημα 2011-2015 κατευθύνθηκαν εκεί το 68% των ρωσικών εξαγωγών όπλων. Μάλιστα, για το διάστημα αυτό, η Ρωσία κάλυψε το 70% των εισαγωγών στην Ινδία (έναντι 14% των ΗΠΑ), σε μια περίοδο που οι εισαγωγές όπλων στην Ινδία αυξήθηκαν κατά 90% σε σχέση με την πενταετία 2006-2010. Επίσης, η Ρωσία κάλυψε το 93% των εισαγωγών όπλων στο Βιετνάμ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 699% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.