Η πορεία αποδυνάμωσης και απαξίωσης της ΔΕΗ, ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή της εκδηλώνεται με ακόμα πιο άμεσο και δραματικό τρόπο στις μικρές παραγωγικές μονάδες της περιφέρειας και κυρίως των νησιών. Την κατάσταση αυτή περιέγραψαν στην Αλ. Παπαρήγα χτες στη Σύρο οι εργαζόμενοι και τα στελέχη του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί στο νησί.
Η εικόνα που έδωσαν αφορά τόσο τη Σύρο, όσο και τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Οι ελλείψεις τεχνικού προσωπικού είναι το μόνιμο πρόβλημα που διαρκώς οξύνεται. Οσοι τεχνικοί φεύγουν δεν αναπληρώνονται με νέους παρά μόνο με συμβασιούχους, πράγμα που εμπεριέχει πέραν των άλλων και σοβαρούς κινδύνους για τη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μονάδα που υπάρχει στη Μύκονο λειτουργεί μόνο με 3-4 άτομα. Οι τεχνικοί, όπως τόνισε ο διευθυντής διανομής της Σύρου Μ. Κωβαίος, που έρχονται για να εργαστούν με σύμβαση 8 μηνών είναι εντελώς άπειροι, καθώς αναλαμβάνουν εργασίες που προϋποθέτουν ειδική εκπαίδευση πολλών μηνών.
Η ΔΕΗ, σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, έχει μπει σε μια τροχιά διαίρεσης και κατακερματισμού ενόψει της ιδιωτικοποίησης. Την κομματιάζουν και την πουλάνε σε ιδιώτες για να υπάρχει, όπως ισχυρίζονται, ανταγωνισμός και να πέσει το κόστος. Πουθενά, όμως, όπου υπήρχε ιδιωτικοποίηση κρατικής επιχείρησης, δεν έπεσε ούτε το κόστος ούτε οι τιμές που αγοράζει ο καταναλωτής. Αυτό που έγινε, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Στόχος τους, πρόσθεσε, είναι να απαλλαγούν και από το συνδικαλιστικό κίνημα. Από την άλλη υπάρχουν και οι επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο και εδώ θύμισε τα μπλακ άουτ που παρουσιάζονται εκεί όπου η ηλεκτρική ενέργεια έχει περάσει στους ιδιώτες, όπως πρόσφατα στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ.
Η διαδικασία προετοιμασίας του εδάφους για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, των λιμανιών, των αεροδρομίων, των διυλιστηρίων, έχει ξεκινήσει και προχωρά επί μία δεκαετία, τώρα όμως παίρνει χαρακτήρα καταιγίδας.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς, να πούμε «ο γέγονε γέγονε», γιατί τότε χαθήκαμε. Εμείς, το ΚΚΕ, καλούμε σε αγώνα για να τα ξαναπάρει ο λαός. Ούτε για εμάς, ούτε για το λαό πρέπει να θεωρούνται τετελεσμένα. Αν τελικά πάμε στη λογική αποδοχής αυτών που γίνονται τότε θα υπάρχει γενική καταστροφή. Θα υπάρχουν πολύ χειρότερες εξελίξεις. Πρέπει, λοιπόν, ο κάθε εργαζόμενος να πιστέψει στη δύναμή του και να συμβάλει στην ανάπτυξη των αγώνων, στην ενίσχυση του ΚΚΕ.