Παρασκευή 27 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Πιο πολλά για το κεφάλαιο

Τα περίπου 30 τρισ. δρχ. (από το Γ` ΚΠΣ και τη «στήριξη» της αγροτικής παραγωγής) επισείει ο πρωθυπουργός για να «εξαγοράσει» την ανοχή των λαϊκών μαζών, αλλά κυρίως για να «εξευμενίσει» τα μεγάλα αφεντικά

Ευκαιρία για να επαναβεβαιώσει τους ισχυρούς δεσμούς του κυβερνώντος κόμματος με το μεγάλο κεφάλαιο θεωρεί ο Κ. Σημίτης το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Στόχος είναι το συνέδριο να καταδείξει πως το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα «εν σώματι» παραμένει στην πρωτοπορία της αντιλαϊκής επίθεσης, καταφέροντας μάλιστα να «σύρει» πίσω του μεγάλα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Τα παραπάνω προκύπτουν με σαφήνεια από τη χτεσινοβραδινή ομιλία του Κ. Σημίτη στη Λιβαδειά, στην οποία παρουσίασε τους κεντρικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής για το υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας και οι οποίοι συνοψίζονται στο εξής: Ακόμα πιο πολλά για το κεφάλαιο, ακόμα πιο λίγα για το λαό. «Θέλω να τονίσω επτά λέξεις», είπε ο πρωθυπουργός συμπυκνώνοντας το «αναπτυξιακό όραμά» του: «Πρώτος στόχος μας είναι η ανάπτυξη. Θέλω να θυμάστε ακόμα επτά λέξεις: Ευρώ, Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, Ολυμπιάδα 2004». Και διευκρίνισε: «Μιλώ ξεκάθαρα και πολύ συγκεκριμένα: Η εισαγωγή του ευρώ, οι επενδύσεις του Γ` ΚΠΣ και η Ολυμπιάδα του 2004 σηματοδοτούν για την Ελλάδα ένα ιστορικής σημασίας αναπτυξιακό άλμα». Ο Κ. Σημίτης δεν άφησε βέβαια περιθώρια παρερμηνειών για το είδος της «ανάπτυξης» που προωθεί, καθιστώντας σαφές ότι αυτή ανατίθεται εξ ολοκλήρου στο κεφάλαιο (σ.σ. εξάλλου δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα κρατικό...), ενώ διαφήμισε ιδιαίτερα τα 17,5 τρισ. του Γ` ΚΠΣ, μοιράζοντας έμμεσα πλην σαφώς υποσχέσεις και καλλιεργώντας προσδοκίες ότι «όλοι θα φάμε με χρυσά κουτάλια». Παρόμοια «τύχη» είχαν και τα 7 τρισ. για «τη στήριξη των εισοδημάτων και της αγροτικής παραγωγής», αλλά και ακόμα 4 τρισ. για προγράμματα ανάπτυξης στην ύπαιθρο. «Μοίρασε», δηλαδή, συνολικά περίπου 30 τρισ. δρχ.(!), προκειμένου να καλύψει το αποκρουστικό και απάνθρωπο πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής του, αλλά και τις ολέθριες επιπτώσεις που έχουν στα λαϊκά στρώματα και βέβαια και στην πλειοψηφία εκείνων που τον άκουγαν στη Λιβαδειά.

Η «γύμνια» του πρωθυπουργού φάνηκε ιδιαίτερα όταν αναφέρθηκε στο «δεύτερο στόχο», το «νέο κοινωνικό κράτος», όπου ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ότι «διασφαλίζουμε την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων», «καταπολεμούμε την ανεργία», «δημιουργούμε περισσότερα και καλύτερα σχολεία», «προωθούμε τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της νοσοκομειακής περίθαλψης» κ.ά.

Ο Κ. Σημίτης κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να σταματήσει στη μέση του δρόμου και θα φτάσει μέχρι το τέρμα την υλοποίηση των πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, εμφανιζόμενος ο καλύτερος εγγυητής των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. «Να μη χάσουμε τη θέση που κατακτήσαμε στην ΕΕ, να κατακτήσουμε όλα αυτά που σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε» είπε, περιγράφοντας το στρατηγικό στόχο και πρόσθεσε: «Για κανένα λόγο δεν πρέπει να σταματήσουμε. Καμία δικαιολογία δεν είναι αρκετά ισχυρή».

Αναφερόμενος στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «επιδιώκουμε να είναι αφετηρία μιας μεγάλης πολιτικής εξόρμησης απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης» και βέβαια όλοι γνωρίζουν ποιες δυνάμεις θεωρεί τέτοιες ο πρωθυπουργός. Το συνέδριο, συμπλήρωσε, θα συντελέσει στο να γίνουν ακόμα πιο σταθεροί οι δεσμοί μας με τα μεγάλα κοινωνικά, ιδεολογικά και πολιτικά ρεύματα που μας δίνουν τη σταθερή πρωτοπορία στην πολιτική ζωή του τόπου. Δεν παρέλειψε βέβαια τη φραστική επίθεση κατά της ΝΔ και την αντιδεξιά ρητορική, μήπως και πείσει ότι η πολιτική του τάχα διαφοροποιείται από αυτή της «Δεξιάς».

Προσυνεδριακές διαβουλεύσεις

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εσωκομματικές διαβουλεύσεις και προσπάθειες σύμπηξης μετώπων και συμμαχιών ενόψει του συνεδρίου. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον Α. Τσοχατζόπουλο την Τρίτη, με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος των επαφών του πρωθυπουργού, με θετικά, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, αποτελέσματα για τον ίδιο. Χτες ο Κ. Σκανδαλίδης έδωσε στη δημοσιότητα τις «14+1» προτάσεις του για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το σύνολο των μελών του Κινήματος και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ από το συνέδριο. Ομως, όπως ο ίδιος αναφέρει, δεν είναι δυνατή η εφαρμογή αυτών των προτάσεων από το επικείμενο συνέδριο και γι' αυτό ζητά να αρχίσει συζήτηση γι' αυτές την επομένη του συνεδρίου!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ