Παρασκευή 27 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η πιο ανελέητη εκμετάλλευση

Τι απαιτούν και παράλληλα πετυχαίνουν τόσα χρόνια οι βιομήχανοι, οι πολυεθνικές και οι μεγαλοεργοδότες; Πιο «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης ζητάνε. Θέλουν εργαζόμενους «ζυμάρι», χωρίς δικαιώματα, χωρίς σταθερό ωράριο εργασίας, χωρίς ορισμένο μισθό, χωρίς ασφάλιση και σύνταξη. Θέλουν εργατικό δυναμικό «εύπλαστο», που να μπαίνει σε όποια φόρμα εργατικού καθεστώτος έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις τους. Με δυο λέξεις, επιδιώκουν περισσότερα υπερκέρδη, όσο και αν επιχειρούν να καμουφλάρουν την επιδίωξή τους, πίσω από τους δήθεν «εθνικούς στόχους» της «ανταγωνιστικότητας», της «αύξησης της παραγωγικότητας», της «βελτίωσης» όπως λένε της θέσης της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι.

Και η κυβέρνηση ασμένως σπεύδει να τους ικανοποιήσει. Πολλές φορές μάλιστα τους προσπερνάει στον αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός πρώτος είχε ρίξει το σύνθημα του «απασχολήσιμου». Αυτόν ακριβώς το στόχο εξυπηρετεί και το σχέδιο νόμου για τον ΟΑΕΔ που παρουσίασε προχτές το υπουργείο Εργασίας. Ενα νομοσχέδιο που τριχοτομεί και ιδιωτικοποιεί τον Οργανισμό, «εξατομικεύει» τη «διαχείριση» του ανέργου και θέτει τεράστιους πόρους στη διάθεση των εργοδοτών, μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης και δια βίου εκπαίδευσης. Παράλληλα, κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες, νομιμοποιείται ένα μόνιμο αλισβερίσι με τις ιδιωτικές εταιρίες «ανεύρεσης εργασίας», τα εκατοντάδες ΚΕΚ, ΙΕΚ και πάσης φύσης μαγαζιά που πλουτίζουν στις πλάτες των ανέργων. Ο Οργανισμός με τη βούλα της κυβέρνησης μετατρέπεται σε ένα ιδιωτικό γραφείο εργασίας με προδιαγραφές μαμούθ.

Στην πραγματικότητα ο ΟΑΕΔ, από δημόσια υπηρεσία προστασίας των ανέργων - τουλάχιστον σε επίπεδο ιδρυτικής διακήρυξης - μεταλλάσσεται ανοιχτά σε ένα εργαλείο προσαρμογής εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και δια βίου μάθησης των ανέργων, σε μια στρατιά αναλώσιμων εργατικών χεριών. Μια στρατιά που θα είναι έτοιμη να μπει, όχι σε εργοστάσια και γραφεία, αλλά σε ευρωπαϊκών προδιαγραφών γκέτο. Σε σύγχρονες γαλέρες, όπου ανώτατος νόμος θα είναι η δύναμη και η εξουσία του εργοδότη. Τελικά, μια εφεδρική στρατιά ανυπεράσπιστων, πιο ευάλωτη, πιο εκμεταλλεύσιμη και πιο υπάκουη στ' αφεντικά.

Για έναν τέτοιο εκσυγχρονισμένο κόσμο εκμετάλλευσης «δουλεύει» και το κομμάτι του νομοσχεδίου που αναφέρεται στην ενοικίαση των εργαζομένων. Η νομιμοποίηση των «δουλεμπορικών γραφείων εργασίας» δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από τους ανώδυνους τίτλους «Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης». Πράγματι, «προσωρινή» και με δόσεις, θα είναι μόνο η εργασία για τον άνεργο. Αλλά η εκμετάλλευση θα είναι μόνιμη και ανελέητη. Μόνιμο θα είναι το κυνήγι για το μεροκάματο, ο τρόμος της απόλυσης και η ανυπαρξία συνδικαλιστικής κάλυψης. Μόνιμο θα είναι το μισό μεροκάματο, η ελλιπής ασφαλιστική κάλυψη, το αίσθημα της «προσωρινότητας».

Και βέβαια το επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο «νομιμοποιείται» το χάος και η ασυδοσία της αγοράς μπορεί εύκολα να ξεστομίζεται από καθέδρας, δεν μπορεί όμως να σταματήσει το δράμα των ανέργων. Ισα ίσα που το δράμα αυτό θα βαθαίνει και θα μεγαλώνει. Γιατί αυτό που απαιτεί ο άνεργος δεν είναι η «νομιμοποίηση» της τραγωδίας του, αλλά μια μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία που να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες, τις δικές του και της οικογένειάς του. Αυτό που χρειάζεται η καπιταλιστική κοινωνία δεν είναι η εδραίωση της ολοένα και πιο στυγνής εκμετάλλευσης αλλά η μόνιμη και οριστική κατάργησή της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Υπήρχε χώρα χωρίς ανεργία - Ελα να ακούσεις πώς θα γίνει στη δική σου»(2016-03-02 00:00:00.0)
Νομιμοποιείται και ενισχύεται η εργασία ανηλίκων(2011-01-20 00:00:00.0)
Πληθωρισμός, ελλείμματα και ανάπτυξη απαιτούν νέες θυσίες(2004-04-30 00:00:00.0)
Βαθαίνει τη βαρβαρότητα(2003-12-04 00:00:00.0)
Πολιτική τροφοδότησης της ανεργίας(2000-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ