Παρασκευή 27 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Γενική πολιτική αντεπίθεση στις δυνάμεις του κεφαλαίου

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Πνευματικό Κέντρο της Σύρου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου στο Πνευματικό Κέντρο Σύρου
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου στο Πνευματικό Κέντρο Σύρου
ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ (Του απεσταλμένου μας Κυριάκου ΖΗΛΑΚΟΥ).-

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό και στο διεθνές πεδίο κάνουν επιτακτική, αλλά και ώριμη την ανάγκη για γενική πολιτική αντεπίθεση των λαϊκών δυνάμεων στις δυνάμεις του κεφαλαίου. Τη διαπίστωση αυτή, που είναι ταυτόχρονα και κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, έκανε η Αλ. Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε χτες στο Πνευματικό Κέντρο της Σύρου, ολοκληρώνοντας διήμερη επίσκεψη στο νησί.

Χρειάζεται, τόνισε, μια γενικότερη λαϊκή αντίσταση στην κυριαρχία του κεφαλαίου, και αυτό πρέπει τώρα να δυναμώσει, γιατί βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου αναμένεται να επιταχυνθούν οι αντιλαϊκές αλλαγές. Δεν μπορεί να μείνουμε στα λόγια, είπε χαρακτηριστικά, η αγανάκτηση από μόνη της δεν γκρεμίζει τείχη.

Χτυπάμε καμπανάκι για τα Βαλκάνια

Η Αλ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στην κατάσταση στα Βαλκάνια, επισήμανε το πού οδηγεί τελικά η πολιτική της όλο και πιο ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς της «νέας τάξης».

«Υπάρχει, είπε ένα καμπανάκι που θέλουμε να χτυπήσουμε. Αφορά την κατάσταση στα Βαλκάνια. Τις τελευταίες ημέρες, προβάλλεται στις τηλεοράσεις η πολιορκία του ελληνικού προξενείου στα Σκόπια από εθνικιστές Σλαβομακεδόνες. Ξέχασαν, όμως, να πουν ότι αυτή η πολιορκία αφορούσε όλες τις πρεσβείες των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δεν πρόκειται για καμία ανθελληνική στάση. Ομως, η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης να συμμετέχει ενεργά σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς στα Βαλκάνια θέτει την Ελλάδα αντιμέτωπη με τους γειτονικούς λαούς, ενώ πραγματικά ο ελληνικός λαός είναι φιλειρηνικός, διεθνιστικός και δεν τρέφει κανένα μίσος και καμία επιθετική διάθεση για κανέναν. Αντίθετα, στάθηκε αλληλέγγυος, σε δύσκολες ώρες, στο πλευρό των γειτονικών λαών, με εξαιρέσεις πολύ μικρών τμημάτων του.

Η ελληνική κυβέρνηση συμμετείχε στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, στην ανατροπή της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς, στη στήριξη των "Ουτσεκάδων". Επομένως, διακρίνεται αυτός ο διπλός κίνδυνος που διατρέχει η Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική κυρίαρχη πολιτική συμμετέχει σε όλα τα αντιλαϊκά σχέδια στα Βαλκάνια και αυτή η πολιτική εκθέτει τον ελληνικό λαό, τη χώρα μας και τα σύνορά της και στα σχέδια των ηγεμόνων του ιμπεριαλισμού, αλλά και στα σχέδια εθνικιστικών κυβερνήσεων στα Βαλκάνια, οι οποίες ανά πάσα στιγμή θα επικαλούνται την άλφα ή τη βήτα ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης. Για θυμηθείτε το εμπάργκο που είχε γίνει παλιά για το θέμα της ονομασίας. Ολα αυτά τα πράγματα, οι ηγεμόνες τα περνάνε και στους λαούς και τα χρησιμοποιούν, πότε κατά της Ελλάδας, πότε υπέρ της Ελλάδας, πότε υπέρ της Βουλγαρίας, πότε κατά της Βουλγαρίας κλπ.

Θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τα ελληνικά σύνορα θα απειλούνται ακόμα περισσότερο απ' όσο απειλούνται σήμερα, που αμφισβητούνται, τόσο από γειτονικές χώρες, όσο και από το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Επομένως, οι κάτοικοι της Σύρου, οι κάτοικοι των Κυκλάδων πρέπει να δουν όλα αυτά τα προβλήματα μέσα σ' αυτό το φόντο, πού πάει δηλαδή η ΕΕ, πού πάει η πολιτική του ΝΑΤΟ. Είναι, λοιπόν, ένας πρόσθετος λόγος για γενική πολιτική αντεπίθεση και για ένταξη των τοπικών προβλημάτων σ' ένα γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό σύγκρουσης μ' αυτήν την πολιτική. Είναι ακόμα περισσότερο επιτακτική ανάγκη, για να μην ξυπνήσουμε ένα πρωί και βλέπουμε μπροστά μας προβλήματα που ξέραμε ότι θα εκδηλωθούν, αλλά που δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε.

Είμαστε απόλυτα αισιόδοξοι ότι η υποχώρηση του κινήματος στην Ελλάδα, στην Ευρώπη θα αρχίσει να μειώνεται και θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Θέλουμε αυτό να γίνει όσο γίνεται πιο έγκαιρα και όσο γίνεται πιο σωστά. Αυτό είναι το μήνυμά μας. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων πρέπει ν' αλλάξει γραμμή επιλογής και στο πολιτικό πεδίο και στο συνδικαλιστικό. Ακολουθώντας τα δύο μεγάλα κόμματα και φιλώντας το χέρι των διάφορων κομματαρχών μπας και εξασφαλίσουν μια υπόσχεση για μια δουλίτσα, δε βγαίνει τίποτα, αντίθετα, πολλαπλασιάζονται και οξύνονται τα προβλήματα».

Είμαστε αντίθετοι στην καπιταλιστική διεθνοποίηση

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, σημείωσε ακόμα: «Η καπιταλιστική διεθνοποίηση υπήρχε, με τη μια ή την άλλη μορφή. Βέβαια, σήμερα έχει φθάσει σε ένα ανώτερο επίπεδο, σε μια φάση ανώτερη.

Πολλοί λένε για μας ότι είμαστε αντίθετοι στη διεθνοποίηση. Είμαστε αντίθετοι με την καπιταλιστική διεθνοποίηση. Δηλαδή στη διεθνοποίηση που γίνεται με την ηγεμονία του μεγάλου κεφαλαίου. Είμαστε αντίθετοι με τον παγκόσμιο καπιταλισμό. Το θέμα είναι ζήτημα συσχετισμού δύναμης. Βεβαίως, αν το κίνημα σε κάθε χώρο σκύψει το κεφάλι, τότε ο παγκόσμιος καπιταλισμός θα έχει μεγαλύτερη μακροημέρευση.

Αυτό που χρειάζεται είναι η ανάπτυξη της πάλης για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, για να υπάρχουν ρήγματα μέσα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, να χάσει χώρες, να διαμορφώνεται πεδίο, υπάρχει η δυνατότητα, όχι μόνο μιας πολιτικής συνεργασίας, αλλά και μιας περιφερειακής συνεργασίας και οικονομικών σχέσεων. Εμείς θεωρούμε ότι η αλλαγή πολιτικού συσχετισμού στην Ελλάδα θα δημιουργήσει τη δυνατότητα να διεκδικήσει η Ελλάδα οικονομική συνεργασία, με αμοιβαίο όφελος, με άλλες χώρες, που επίσης έχουν συμφέρον να μην έχουν αποκλειστικές σχέσεις και να είναι εξαρτημένες από τις ηγετικές ιμπεριαλιστικές χώρες. Θα αντιδράσει το κεφάλαιο; Βεβαίως και θα αντιδράσει, αλλά αυτή την αντίδραση την έχει και σήμερα. Ακριβώς με την ελευθερία κίνησης εμπορευμάτων και κεφαλαίων, το μεγάλο κεφάλαιο, με τη βοήθεια του κράτους και των κυβερνήσεων, αλλάζει εγκατάσταση ανάλογα με το πώς το συμφέρει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ