Eurokinissi |
Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ |
Η συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες βράδυ, ενώ, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η εκταμίευση της δόσης για τη χρηματοπιστωτική ενίσχυση προς το ελληνικό κράτος, ύψους 10,3 δισ. ευρώ, θα διαιρεθεί σε υποδόσεις, οι οποίες θα συνδέονται και με νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις από την πλευρά της συγκυβέρνησης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η δόση αναμένεται να αποδεσμευτεί σε δύο τμήματα, με το μεγαλύτερο τμήμα της, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, να αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνη και άλλα 2,8 δισ. ευρώ το Σεπτέμβρη.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η δήλωση του Γιούρογκρουπ θα αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018, χωρίς να υπάρχει αναφορά σε επόμενα έτη, επί του οποίου φαίνεται να κλειδώνει ο πρόσκαιρος συμβιβασμός Ευρωζώνης - ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω συνδέονται με τις κόντρες και τη διαπάλη σε Ευρωζώνη και ΔΝΤ, συνολικότερα για το ζήτημα της διαχείρισης των κρατικών χρεών στη ζώνη του ευρώ, του επιμερισμού των κινδύνων και της χασούρας που αυτά συνεπάγονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα παζάρια βρίσκονται και τα παρακάτω ζητήματα:
-- Πρώτα και κύρια το ζήτημα του κρατικού χρέους, με άξονα τη διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη». Η «ελάφρυνση», σε κάθε περίπτωση, συνδέεται με αλλεπάλληλα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, ενώ η «διευθέτηση» του ζητήματος σε μακροπρόθεσμη περίοδο φαίνεται να κλειδώνει οριστικά για μετά το 2018.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη δήλωση του Γιούρογκρουπ θα υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε 3 φάσεις (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο). Μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι η διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα και η εξομάλυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων στο χρόνο. Σε επόμενες φάσεις θα εξεταστούν το ενδεχόμενο πρόωρης εξαγοράς δανείων του ΔΝΤ από τον ESM και η επιστροφή των κερδών από «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης.
-- Η λειτουργία του νέου υπερ-ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις και ειδικότερα τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία που θα εισφερθούν σε αυτό, καθώς και το ζήτημα της διοίκησης σε επιτελικό επίπεδο. Ζήτημα εγείρεται και για την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης του «φιλέτου» του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, «στα σκαριά» είναι η δημοσίευση στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» του κυβερνητικού σχεδίου σχετικά με τη στρατηγική της για 19 ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε πρόκειται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι συμμετοχές του ΤΑΙΠΕΔ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, καθώς και σε πλήθος ακινήτων υπό κρατική ιδιοκτησία.
-- Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και ειδικότερα κατά το τμήμα που αφορά την πώληση επιχειρηματικών δανείων που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
-- «Διευκρινίσεις» ζητούνται για το ζήτημα «κοινωνικών προγραμμάτων» που αφορούν στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας και την ανάληψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, «ισοδύναμης απόδοσης». Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το ζήτημα του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων από την αρχή του έτους μέχρι την ψήφιση του πρόσφατου αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου.
Πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών υπήρξε 4μερής συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι και του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, όπου κατά πληροφορίες συμφωνήθηκε ότι πρέπει να επιταχυνθούν και να κλείσουν τα θέματα της «αξιολόγησης» και να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης.
«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική δουλειά από πέρυσι το καλοκαίρι και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και δύσκολα μέτρα», υπογράμμισε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι επιλογή πολλών κρατών είναι η «συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς έχει εμπειρία στην παρακολούθηση προγραμμάτων και αξιολογεί με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατάσταση στην Ελλάδα και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, εξέφρασε την «ελπίδα» για επίτευξη «συμφωνίας επί της αρχής», τονίζοντας πως τα πρόσφατα μέτρα που ψηφίστηκαν στην ελληνική Βουλή «θα αξιολογηθούν πλήρως από τους θεσμούς». Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει βούληση «να δουλέψουμε πολύ εποικοδομητικά» και «να αξιολογήσουμε την πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ», ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους τόνισε πως οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τον κανονισμό του μηχανισμού χρηματοδότησης της Ευρωζώνης.
«Θέλουμε μια συμφωνία όσο το δυνατό συνολική, με τη συμμετοχή όλων των θεσμών, που θα αποδεικνύει ότι ο καθένας από εμάς προσπάθησε», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας τη «μεταρρυθμιστική προσπάθεια» που έχουν καταβάλει οι ελληνικές αρχές, ιδιαίτερα με την πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή, μεταξύ των οποίων και του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής. Ολα αυτά, ανέφερε, θα πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία θα πρέπει να αφήσει περιθώρια κάποιων μηνών μπροστά.
Στις συζητήσεις με την Ελλάδα πρέπει να μετάσχει και το ΔΝΤ, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος για την κατάληξη της συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση ότι το ζήτημα του ελληνικού κρατικού χρέους δεν επείγει.
«Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, λέγοντας ότι στόχος είναι να επιτευχθεί μια «καλή συμφωνία», πρώτ' απ' όλα για την Ελλάδα, που έχει ανάγκη να «αναπνεύσει» και που έχει κάνει «μεγάλες προσπάθειες», ενώ αναφέρθηκε και στο «δύσκολο» πακέτο που ψηφίστηκε την Κυριακή από την ελληνική Βουλή. Σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, σημείωσε πως η Γαλλία υποστήριζε πάντα ένα όσο πιο «λεπτομερές» σχέδιο για την ελάφρυνσή του.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση από τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαν Οβερτβελντ, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη «να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε μέτρα τόνωσης της ελληνικής οικονομίας, όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, του φορολογικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων».
Τέλος, η ευρωομάδα των σοσιαλδημοκρατών ζητάει θετική απόφαση από το Γιούρογκρουπ, τόσο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, όσο και για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης. «Ηρθε η ώρα για το Γιούρογκρουπ να αναγνωρίσει ότι αυτό είναι κοινή λογική και ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός», δήλωσε ο επικεφαλής της, Τζ. Πιτέλα.