Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2016 - αριθ. φύλλου: 12436

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Καταστολή και επεμβάσεις με πρόσχημα Προσφυγικό και «τρομοκρατία»

ΣΕΛ.  16
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ
Με εκβιασμούς και «πανηγύρια» φορτώνετε νέα βάρη στο λαό για να δώσετε νέα προνόμια στο κεφάλαιο

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Κυριακή, στην Ολομέλεια της Βουλής

Eurokinissi


ΣΕΛ.  4   -   6

Ο λαός να παλέψει για τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής

Κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα

Με το σύνθημα «Αντεπίθεση για να τους κόψουμε το δρόμο» μαζικά διαδήλωσαν την Κυριακή σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, αυτοαπασχολούμενοι και νεολαίοι, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που ψηφιζόταν εκείνη την ώρα στη Βουλή. Διαδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο λαός να οργανώσει εδώ και τώρα την πάλη του ακόμα πιο δυναμικά, να οργανώσει τη λαϊκή του συμμαχία και να παλέψει μέχρι να ανατραπούν συνολικά αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές.


ΣΕΛ.  12   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Και μέτρα και κοροϊδία

Με το ένα χέρι η κυβέρνηση ψηφίζει νόμους που σακατεύουν το λαό και, από την άλλη, υπόσχεται μέτρα που δήθεν θα «κλείσουν πληγές» και θα «αποκαταστήσουν αδικίες», όπως έλεγε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο διάστημα σκοπεύουν να θεσμοθετήσουν ένα «Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης», στο οποίο θα βάζουν το πλεόνασμα πάνω απ' το στόχο για κάθε χρονιά και ορισμένα άλλα κρατικά έσοδα, με τα οποία θα χρηματοδοτούν δράσεις για την ανακούφιση τάχα του λαού.

Ποιες είναι αυτές οι δράσεις, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό; Η επέκταση του προγράμματος για το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, «ώστε να πιάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού», η διατήρηση του προγράμματος για την «καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης» και τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας».

Και μόνο η απαρίθμησή τους δείχνει το μέγεθος της κοροϊδίας, που επιχειρεί η κυβέρνηση σε βάρος του λαού.

Ο Αλ. Τσίπρας τα είπε αυτά την ίδια μέρα που η κυβέρνηση ψήφισε νέα φοροληστρικά μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ, έχοντας προηγουμένως φορτώσει στις πλάτες ασφαλισμένων και συνταξιούχων το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό. Ολα αυτά τα μέτρα αθροίζονται σ' εκείνα που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κάνουν το λαό δραματικά φτωχότερο, έχοντας επίσης εξαθλιώσει τμήματά του, για να ανακάμψει το κεφάλαιο.

Αυτήν την ακραία φτώχεια προσπαθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση και υπόσχεται να δώσει ψίχουλα γι' αυτόν το σκοπό. Ετσι, από τη μια, παίρνει από τις τσέπες του λαού 10 και πλέον δισ. ευρώ με το Ασφαλιστικό και το νέο Φορολογικό και, από την άλλη, υπόσχεται να διαθέσει 700 εκ. ευρώ το 2016 (αν ποτέ τα δώσει...) για τα μέτρα που περιγράφονται πιο πάνω.

Το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, που ανακοίνωσε τις προάλλες η κυβέρνηση, είναι ένα πρόγραμμα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, που προβλέπει χρηματική ενίσχυση σε απόρους μέχρι να συμπληρώσουν εισόδημα στο όριο της στατιστικής φτώχειας (κάτω από 5.000 ευρώ το χρόνο). Ανάλογα στοχευμένα στους πιο φτωχούς είναι και τα άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο πρόγραμμα για την «καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Οσο για τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας», είναι το χαλάκι κάτω από το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κρύψει την τεράστια ανεργία, καθώς προβλέπουν την απασχόληση ανέργων για οκτώ μόλις μήνες σε δήμους και άλλες υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, χωρίς καμιά παραπέρα προοπτική για τον «ωφελούμενο», όπως ονομάζεται, πέρα από την επιστροφή στην ανεργία.

Να, λοιπόν, ποια είναι τα όρια της «κοινωνικής πολιτικής», που δεσμεύεται να ασκήσει η κυβέρνηση, για να ανακουφίσει τάχα το λαό από τα μέτρα που παίρνει με καταιγιστικούς ρυθμούς, για να ανακάμψουν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Τα ποσά που λέει ότι σκοπεύει να δαπανήσει γι' αυτόν το σκοπό, είναι πραγματικά σταγόνα στον ωκεανό των κονδυλίων και των προνομίων που ήδη έχει δώσει και των νέων που ετοιμάζει για το κεφάλαιο με τον αναπτυξιακό νόμο, χώρια τα άλλα μέτρα που θα νομοθετήσει για λογαριασμό του μέσα στο καλοκαίρι.

Μ' αυτά και μ' αυτά, θυμηθήκαμε τη φράση που είπε ο πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες ξανά από το βήμα της Βουλής: «Αριστερό και ριζοσπαστικό δεν είναι να φαντασιώνεσαι μια ιδεατή κοινωνία, αλλά να ματώνεις για να δημιουργήσεις συνθήκες όπου θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν πολιτικές υπέρ των πολλών».

Πράγματι, οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης δίνουν περιεχόμενο στα λόγια του Αλ. Τσίπρα: «Αριστερό και ριζοσπαστικό» για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι να υπηρετεί με συνέπεια το κεφάλαιο όπως και κάθε προηγούμενη αστική κυβέρνηση και να προσπαθεί να διαχειριστεί τη φτώχεια του λαού με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έκαναν και οι προκάτοχοί τους...


ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου την Κυριακή 29/5

Στις 11 π.μ. στα Τρόπαια Αρκαδίας. Θα μιλήσουν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και η δρ. Κοινωνιολογίας Κ. Καμαρινού

Οι Οργανώσεις Περιοχής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70χρονα του ΔΣΕ, για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, την Παιδαγωγική Ακαδημία του ΔΣΕ, που λειτούργησε το 1948 (στο πλαίσιο της δράσης της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο).


ΣΕΛ.  3


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Με προσχήματα βολικά για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

ΣΕΛ.  11
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανήγγειλε επιχείρηση εκκαθάρισης της Ειδομένης

ΣΕΛ.  17
Μεγάλες καταστροφές από σφοδρές βροχοπτώσεις στο θεσσαλικό κάμπο

ΣΕΛ.  15

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ