Τετάρτη 25 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρόμαχος της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στο Αιγαίο

...σε ανοιχτή γραμμή με τις ΗΠΑ

Επιμένει η κυβέρνηση να υπερασπίζεται την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενόσω η ανάπτυξη εδώ της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, με πρόσχημα το Προσφυγικό, από τη μια εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στη δίνη επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών, από την άλλη έδωσε πάτημα στην Αγκυρα να βάλει στο τραπέζι το σύνολο των αμφισβητήσεών της στο Αιγαίο: Από το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και την κυριαρχία πάνω σε μια σειρά νησιών και νησίδων, έως τη διχοτόμησή του με βάση τον 25ο μεσημβρινό, με αφορμή τις ζώνες έρευνας και διάσωσης.

Παρά ταύτα, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Αlpha», έσπευσε να υποστηρίξει τη ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο, ισχυριζόμενος ότι «ο ελληνικός λαός βλέπει το αποτέλεσμα της εφαρμογής της συμφωνίας με το ΝΑΤΟ. Στην πρώτη φάση δεν το πίστεψε κανείς, μόνο εμείς. Χάρη σε αυτήν τη συμφωνία δεν έχουμε είσοδο μεταναστών και προσφύγων στη χώρα». Στην πραγματικότητα, βέβαια, το ανοιγοκλείσιμο της «κάνουλας» των προσφυγικών ροών σχετίζεται με μια σειρά παραγόντων στα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια κι όχι με τις ΝΑΤΟικές περιπολίες...

Την ίδια ώρα, και καθώς οι ΗΠΑ αποκτούν στην πράξη όλο και σημαντικότερο λόγο για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο, κατέφτασε στην Ελλάδα ο υπαρχηγός της αμερικανικής Ακτοφυλακής, Τσαρλς Μάικλ, ο οποίος και συναντήθηκε χτες με τον Ελληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη. Επισήμως, στη συνάντηση «συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις προσφυγικές / μεταναστευτικές ροές».

Ο Τσ. Μάικλ συναντήθηκε επίσης και με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.), Σ. Ράπτη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο αρχηγείο του Λ.Σ., ο υπαρχηγός της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ ενημερώθηκε για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, τον υφιστάμενο επιχειρησιακό σχεδιασμό, καθώς και θέματα ναυτιλιακού ενδιαφέροντος στους τομείς της ασφάλειας ναυσιπλοΐας και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Μάλιστα, μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς, συμφωνήθηκε η διαμόρφωση και εκπόνηση ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο Ακτοφυλακών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ