Τρίτη 10 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Εγκαινιάστηκε το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

Μέσα από τα εκθέματα, ξετυλίγονται ολοζώντανα ο αγώνας και η συμβολή του λαού της Καισαριανής στην εποποιία της Αντίστασης

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Ηλία Σταμέλο στη χτεσινή, πρώτη ξενάγηση στο χώρο και τα εκθέματα του Μουσείου
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Ηλία Σταμέλο στη χτεσινή, πρώτη ξενάγηση στο χώρο και τα εκθέματα του Μουσείου
Η Καισαριανή της προσφυγιάς και της Αντίστασης, η πόλη - σύμβολο της αντιφασιστικής πάλης, απέκτησε το δικό της μουσείο, για να στεγάσει την ηρωική της Ιστορία. Μια Ιστορία που έχει σημαδέψει κάθε της γειτονιά, κάθε της δρόμο. Το ίδιο το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που εγκαινιάστηκε χτες άλλωστε, βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, μέσα στο Σκοπευτήριο, λίγα μέτρα από το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», το σημείο που αποτέλεσε τόπο εκτέλεσης για εκατοντάδες κομμουνιστές και πρωτοπόρους αγωνιστές.

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια του μουσείου. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους και ΕΑΜίτες αντιστασιακοί, καθώς και απόγονοι της θρυλικής δρακογενιάς, που βλέπουν το δίκαιο λαϊκό αίτημα για τη δημιουργία του μουσείου στην Καισαριανή επιτέλους να ικανοποιείται. Εκπληρώνεται έτσι ένα χρέος απέναντι σε αυτήν τη γενιά, αλλά και σε όσους αγωνίζονται για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, την υπεράσπισή της απέναντι στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας από τα αστικά επιτελεία.

Στη συγκινητική εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, μίλησε ο κομμουνιστής δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, και ακολούθησε η πρώτη επίσημη ξενάγηση.

Παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς και του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ, Νίκο Αμπατιέλο.

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια του Μουσείου
Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια του Μουσείου
Το «παρών» έδωσε πλήθος μαζικών φορέων, παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ από όλη την Αττική και ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης.

Παραβρέθηκαν, επίσης, ο κομμουνιστής δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Σπύρος Τζόκας, και ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Σκούτας, διευθυντής του γραφείου του υπουργού Επικρατείας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη θεατρική παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17».

Για τα εκθέματα του Μουσείου

Μέσα από τα ντοκουμέντα που εκτίθενται στο Μουσείο, ξετυλίγονται ολοζώντανες οι μνήμες του αγώνα και της συμβολής του λαού της Καισαριανής στην εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Στα ταμπλό του Μουσείου ξεδιπλώνεται το χρονικό της πάλης από το 1936 μέχρι το 1944, με ξεχωριστή αναφορά στο Σκοπευτήριο και τις εκτελέσεις που ξεκίνησαν το Μάη του 1942 και τέλειωσαν λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα εκθέματα έχουν ντοκουμέντα της εποχής, όπως αυθεντικές πρωτότυπες εφημερίδες της Αντίστασης και σπάνιες φωτογραφίες αγωνιστών. Συγκλονιστικά είναι τα έπιπλα από το σπίτι της ηρωίδας ΕΠΟΝίτισσας Ηρώς Κωνσταντοπούλου που εκτίθενται σε ειδική αίθουσα που φέρει το όνομά της. Επίσης, η κουρελού στην οποία κοιμόταν ο Αρης Βελουχιώτης όταν βρέθηκε στην Καισαριανή και μία τούφα από τα ματοβαμμένα μαλλιά του ΕΠΟΝίτη ΕΛΑΣίτη Γιώργου Πολεμαρχάκη, που σκοτώθηκε σε μάχη στην περιοχή.

Χώρος υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας και προβολής των διδαγμάτων του αγώνα

Ο Ηλίας Σταμέλος, μιλώντας στα εγκαίνια, υπογράμμισε ότι το Μουσείο αποτελεί φόρο τιμής στους αγωνιστές που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στο φασισμό, είναι χώρος υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας και προβολής των διδαγμάτων από τη λαϊκή εποποιία, γιατί η γνώση της Ιστορίας είναι πηγή πολιτικής αφύπνισης και πολιτιστικής ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε, για να λειτουργήσει το Μουσείο, λέγοντας ότι κρύβει πίσω της τους αγώνες και τους πόθους δεκαετιών των κατοίκων της Καισαριανής, και όχι μόνο, για να αποδοθεί η έκταση στην ιστορική μνήμη, στο λαό και τις ανάγκες του.

Σημείωσε ότι μπροστάρηδες στους αγώνες του λαού βρέθηκαν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές και τόνισε την ιδιαίτερη συμβολή του αείμνηστου κομμουνιστή δήμαρχου Παναγιώτη Μακρή. Για το λόγο αυτό, όχι τυχαία μία γωνία του Μουσείου αφιερώνεται στη ζωή και τη δράση του.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην οικοδόμηση του Μουσείου: Αγωνιστές και απογόνους τους που έδωσαν πολύτιμο αρχειακό υλικό και το ΚΚΕ που διέθεσε υλικό από το Αρχείο του για αξιοποίηση και διασταύρωση στοιχείων. Επίσης, τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Καισαριανής. Τέλος, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν οικονομικά, επώνυμους και ανώνυμους όπως και τους επιστήμονες, τεχνικούς και εργάτες που εργάστηκαν για να φτιαχτεί το Μουσείο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ