Παραπέρα απογείωση της φοροληστείας, νομοθέτηση του μηχανισμού των «εφεδρικών» αντιλαϊκών μέτρων, επιτάχυνση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και «άνοιγμα» της αγοράς των «κόκκινων» δανείων
Από τη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ |
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από την πλευρά της, μέσα στις επόμενες μέρες καταθέτει στη Βουλή ένα μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων, με άξονες:
-- Την παραπέρα απογείωση της φοροληστείας μέσω του ΦΠΑ και άλλων χαρατσιών στη λαϊκή κατανάλωση.
-- Τη νομοθέτηση του «εφεδρικού μηχανισμού» που θα ενεργοποιεί πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα σε κάθε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του μνημονίου και των κρατικών προϋπολογισμών, στα οποία μέτρα θα συμπεριλαμβάνεται και η αυτόματη καρατόμηση συντάξεων και μισθών.
-- Τη συγκρότηση και λειτουργία του νέου υπερ-Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
-- Το άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων και μια σειρά από άλλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις.
Την ίδια ώρα, η διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, αλλά και σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα περιλαμβάνει:
-- Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, σχετικά με τη «βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους».
-- Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα με τις αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος (δηλαδή, μετά το 2018) και μάλιστα με προϋπόθεση την «πλήρη εφαρμογή του προγράμματος», δηλαδή των αντιλαϊκών μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα εξεταστούν ρυθμίσεις, όπως η μεγαλύτερη «περίοδος χάριτος» και η επιμήκυνση των αποπληρωμών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν κριθεί αναγκαίο στο τέλος του προγράμματος.
-- Τα μακροπρόθεσμα μέτρα για τις επόμενες δεκαετίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού κράτους παραμένουν «βιώσιμες».
Σχετικά με το μηχανισμό «εφεδρικών μέτρων», ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του τις επόμενες βδομάδες και ότι η βάση του θα είναι η ελληνική πρόταση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης» θα εφαρμόσει τα παρακάτω:
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σε συνδυασμό με τη συμφωνία για την εφαρμογή του πακέτου πολιτικής, αυτή η συμφωνία στο χρέος και οι επαρκείς χρηματοδοτικές εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους «αναμένεται να επιτρέψουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, καθώς χρειάζεται ακόμα κάποια «δουλειά», ενώ ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα πως μια «θετική απόφαση» μπορεί να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 24 Μάη.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ενημέρωσε τηλεφωνικά τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, για τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ.
Για το ίδιο θέμα, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε... ιδιαίτερα θετική την έκβαση του Γιούρογκρουπ, ισχυριζόμενος ότι κλείνει η «αξιολόγηση» χωρίς... «πρόσθετα μέτρα» και ότι αποτυπώνεται ο «οδικός χάρτης» για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό, επισήμανε ο πρωθυπουργός, αποτελεί αναγκαία έκφραση... «αλληλεγγύης» της ΕΕ προς τον ελληνικό λαό!
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.