Τρίτη 10 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 18 ΜΑΗ 2016
Στη μάχη για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει, όλοι παρόντες!

Από την περασμένη Παρασκευή έως την Κυριακή, σε όλο το τριήμερο των απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, η ανταπόκριση φοιτητών και σπουδαστών στο κάλεσμα του ΜΑΣ για ξεσηκωμό, η μαζική συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις, έστειλαν το δικό τους μήνυμα: οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι νέοι δεν εγκρίνουν, δεν νομιμοποιούν τα μέτρα - λαιμητόμο για τα δικαιώματά τους! Δεν διαλέγουν το ποιος θα τους φορτώνει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και τα μνημόνια - κάβα. Δεν ανέχονται την κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που την ίδια ώρα που ξεθεμελιώνει δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα, παρουσιάζει προκλητικά το δικό της «success story». Αυτό το μήνυμα, ότι τη νεολαία δεν την έχουν του «χεριού τους», ούτε οι σημερινοί ούτε οι χτεσινοί διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων ενίσχυσης του κεφαλαίου, πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά από φοιτητές και σπουδαστές στις 18 Μάη, με τη μαζική ενίσχυση της Πανσπουδαστικής ΚΣ.

Δίνοντας απάντηση και στις δυνάμεις που ποντάρουν στην απογοήτευση, καλλιεργούν την ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία και τη λογική των «χαμένων» και «μάταιων» αγώνων», για να έχουν τα χέρια τους λυμένα στους νέους γύρους της αντιλαϊκής επίθεσης που ήδη βρίσκονται στα σκαριά. Στέλνοντας μήνυμα ότι οι φοιτητές δεν παραδίδουν τη ζωή και το μέλλον τους, σηκώνουν ανάστημα, διεκδικούν στον οργανωμένο, συλλογικό αγώνα όσα τους στερούν, αλλάζουν τους συσχετισμούς στους συλλόγους τους, δυναμώνουν τον αγώνα ενάντια σε κυβερνήσεις - ΕΕ και κεφάλαιο.

Το μήνυμα αυτό πρέπει να στείλουν ακόμα πιο δυνατά και χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που αισθάνονται σήμερα απογοητευμένοι, εξαπατημένοι, προδομένοι. Που ακούνε από το πρωί μέχρι το βράδυ ότι η σημερινή ζωή χωρίς δικαιώματα είναι μονόδρομος, ότι πλέον αυτοί και οι οικογένειές τους τα έχουν δοκιμάσει όλα και δεν υπάρχει διέξοδος.

Αλλά, τι δοκίμασαν αλήθεια όλα αυτά τα χρόνια; Δοκίμασαν τις κυβερνητικές εναλλαγές και το μόνο που άλλαξε είναι το ποιος εφαρμόζει πιο γρήγορα και πιο βαριά αντιλαϊκά μέτρα. Δοκίμασαν να κάνουν στην άκρη τις ανάγκες τους για το «καλό» της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας και το πληρώνουν ακριβά, πληρώνοντας τα σπασμένα της κρίσης και διαπιστώνοντας ότι το «καύσιμο» της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι τα δικαιώματά τους. Δοκίμασαν τη λογική του «μικρότερου κακού» και του «υπάρχουν και χειρότερα» και είδαν τον κατήφορο να μην έχει σταματημό. Δοκίμασαν παγίδες πολλές, όπως τη «σκληρή διαπραγμάτευση» εντός των τειχών της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, αλλά είδαν το λογαριασμό να πηγαίνει ξανά στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Ηρθε η ώρα να δοκιμάσουν και την πραγματική τους δύναμη, το δικό τους δρόμο, αυτόν της συλλογικής διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών τους. Δίνοντας το «παρών» στον αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή που δικαιούνται και βάζοντας στην μπάντα τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια, το συμβιβασμό. Ενα ακόμα βήμα στο δρόμο αυτό μπορούν να κάνουν στις 18 Μάη χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, με τη μαζική ενίσχυση της Πανσπουδαστικής ΚΣ.

Ψήφος που δεν μπορεί να παραφραστεί την επόμενη μέρα, δεν μπορεί να θεωρηθεί «πράσινο φως» για μνημόνια και αντιλαϊκή πολιτική. Είναι στάση καθαρή και ηχηρό μήνυμα απέναντι στην επίθεση στα δικαιώματά μας, είναι μήνυμα αντεπίθεσης! Ενώ η αποχή θα αξιοποιηθεί για να σπείρουν την απογοήτευση και τη μοιρολατρία, ότι η αποδοχή της επίθεσης είναι η μόνη λύση. Θα μπορεί την επόμενη μέρα να μετρηθεί ως στήριξη στην επίθεση που δεχόμαστε, όπως π.χ. λένε σήμερα ότι ο λαός ψήφισε τάχα την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων και ότι «αν ο νόμος για το Ασφαλιστικό ήταν λαιμητόμος, τότε η γη θα έτρεμε από τις λαϊκές αντιδράσεις».

Η ψήφος στην Πανσπουδαστική ΚΣ σημαίνει πως δεν μας έχουν στο χέρι. Αφήνει στα «κρύα του λουτρού» και χωρίς δικαίωμα να πανηγυρίζουν τους εκπροσώπους και της σημερινής «Χάρυβδης» (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) και της χτεσινής «Σκύλλας» (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), αλλά και τους εκπροσώπους του γνωστού πλέον παραμυθιού περί «κινημάτων» εντός των τειχών του συστήματος και για την εναλλαγή κυβερνητικών διαχειριστών της βάρβαρης πολιτικής. Ενώ η αποχή δεν ενοχλεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει από εκεί που έμειναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ούτε τους επίδοξους αντιλαϊκούς διαχειριστές. Αντίθετα, θα αξιοποιηθεί είτε για να ξεπλύνει τις αμαρτίες των προηγούμενων, είτε για να δικαιολογήσει την επίθεση της σημερινής κυβέρνησης.

Η ψήφος στην Πανσπουδαστική ΚΣ είναι μήνυμα ότι η σπουδάζουσα νεολαία οργανώνεται, διεκδικεί και βαδίζει στο μόνο ελπιδοφόρο δρόμο! Οτι δυναμώνει τους συλλόγους της, ώστε αυτοί από την επόμενη μέρα να βρίσκονται σε θέσεις μάχης, έτοιμοι να διεκδικήσουν από τη σκοπιά των σύγχρονων αναγκών των φοιτητών, έτοιμοι να οργανώσουν τη συλλογική διεκδίκηση, τη συλλογική συζήτηση, την οργάνωση σε κάθε έτος, τη συμπόρευση με το εργατικό κίνημα, με κοινά αιτήματα, διεκδικήσεις, δραστηριότητες, ενημέρωση, στη μάχη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Ενώ η αποχή δεν έχει φωνή, για να μπορεί να εκφράσει τις αγωνίες και τα αιτήματα των φοιτητών και σπουδαστών την επόμενη μέρα.

Στη μάχη για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει, όλοι παρόντες!

«Τι κάνετε εσείς για τις επιχειρήσεις»...

Την Ακρόπολη επισκέφθηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, μαζί με 100 πρόσφυγες, χτες, με αφορμή τη λεγόμενη «μέρα της Ευρώπης», την επέτειο ίδρυσης της ΕΕ.

Τίποτα το καινούργιο έως εδώ, αφού είναι γνωστό και το «ξέπλυμα» του ΣΥΡΙΖΑ στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και η υποκριτική στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έχει οργανώσει ουκ ολίγες τέτοιες φιέστες, για να κρύψει τη βαρύτατη ευθύνη τη δικιά της και της ΕΕ για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά και για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης...

Εκείνο που αξίζει σχολιασμού είναι ότι, όπως ενημέρωσε το υπουργείο, η παραπάνω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε όχι μόνο με τη συνεργασία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αλλά και του «πολιτιστικού οργανισμού Flux Laboratory». Τι είναι ο εν λόγω οργανισμός; Παράρτημα του Ιδρύματος «Fluxum» του Πατρίκ Οντιέ, προέδρου του συνδέσμου Ελβετών τραπεζιτών! Ο οποίος οργανισμός ορισμένων Ελβετών τραπεζιτών - που εξάλλου φημίζονται μαζί με τους υπόλοιπους καπιταλιστές για την ευαισθησία τους προς τους πρόσφυγες και την τέχνη - ιδρύθηκε με σκοπό, όπως λέει, να φέρει κοντά τους καλλιτέχνες και τον επιχειρηματικό κόσμο. Τόσο κοντά, ώστε η ιδρυτής του ιδρύματος, Σύνθια Οντιε, να δηλώνει σε προηγούμενη επίσκεψή της στην Ελλάδα στο capital.gr, απευθυνόμενη προς τους καλλιτέχνες: «Μην ρωτάτε τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για εσάς αλλά εσείς για τις επιχειρήσεις»!

Αυτοί είναι οι «διεθνείς σύμμαχοι» του ΣΥΡΙΖΑ και στον πολιτισμό. Και δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς, όταν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και εδώ επικεντρώνεται στο πώς θα υλοποιήσει την κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ, που δεν είναι άλλη από τη μετατροπή του πολιτισμού σε πεδίο καπιταλιστικής κερδοφορίας, με τη διαμόρφωση φυσικά κι ενός καλλιτεχνικού δυναμικού απόλυτα προσδεμένου στην πολιτική του κεφαλαίου, που θα αναρωτιέται «τι μπορεί να κάνει για τις επιχειρήσεις». Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, κάνει ό,τι μπορεί. Ακόμα κι αν χρειάζεται ως «ντεκόρ» τη δυστυχία των προσφύγων που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και των άλλων προκαλούν...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org