Τρίτη 10 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις επόμενες μέρες
Την Παρασκευή, 13 Μάη

Στις 6 μ.μ. εκδήλωση - ημερίδα: «80 χρόνια από το Μάη του 1936. Οι ιστορικές συνθήκες της εποχής. Τα γεγονότα και η επίδρασή τους. Ο ρόλος και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσουν:

-- Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ: «Βιέννη - Παρίσι - Οβιέδο - Μαδρίτη - Θεσσαλονίκη. Το κομμουνιστικό κίνημα στην πολυτάραχη δεκαετία του '30 - '39».

-- Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας: «Το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα του Μάη του '36».

-- Ζήσης Λυμπερίδης, Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ: «Ο Μάης του '36 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα γεγονότα. Ο ρόλος του ΚΚΕ. Συμπεράσματα - διδάγματα».

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο, 14 Μάη

Στις 11 π.μ. ιστορικός περίπατος στα βήματα των εργατών του Μάη του '36.

Στις 6 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκδήλωση - ημερίδα με θέμα: «Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή τη δεκαετία του '30. Πείρα και διδάγματα για το σήμερα. Κριτήρια και προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος».

Θα μιλήσουν:

-- Γιώργος Λεοντιάδης, ιστορικός: «Η πορεία του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή».

-- Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής: «Μάης '36. Διδάγματα και πείρα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Οροι και προϋποθέσεις της ανασύνταξης».

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις:

-- «Η δουλειά στα σωματεία: Το παράδειγμα και η πείρα από τον κλάδο των καπνεργατών» - Μαργαρίτα Αρβανιτάκη, υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας.

-- «Στρατευμένος λαός και Μάης '36» - Γιώργος Χρανιώτης, υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας.

-- «Μάης '36: Η αλληλεγγύη του λαού» - Τζιάρας Κώστας, υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας.

-- «Οι γυναίκες της εργατικής τάξης βάζουν τη δική τους σφραγίδα στα γεγονότα του Μάη» - Μαρία Τσολάκη, μέλος του ΤΓ Βιομηχανίας.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, βιβλίου και αρχειακού υλικού.

Την Κυριακή, 15 Μάη

Στις 11 π.μ. εκδήλωση για τον Τάσο Τούση στο Ασβεστοχώρι. Θα μιλήσει ο Ηλίας Γκουτζιγιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στις 7.30 μ.μ. στη Ρωμαϊκή Αγορά μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση του έργου των Γ. Ρίτσου και Μ. Θεοδωράκη «Επιτάφιος». Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Μ. Ανδρουλιδάκης. Θα ερμηνεύσει η Ρ. Αντωνοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ