Τρίτη 10 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Στη μέγγενη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των Συνθηκών της ΕΕ

Στο πλαίσιο των αποφάσεων, των Συνθηκών της ΕΕ και της δράσης των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών του ΝΑΤΟ και της Frontex, δεν μπορεί να υπάρξει λύση που να απαντά στις αιτίες του Προσφυγικού αλλά και στις επιπτώσεις από αυτό. Οπως επιβεβαιώθηκε και πριν μερικές μέρες, οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι αποφάσεις των Συνόδων της περικλείουν επικίνδυνες εξελίξεις, τόσο για τους λαούς της ΕΕ, όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες που είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Συγκεκριμένα, νέα μέτρα για ακόμα πιο αυστηρούς κανόνες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ανακοίνωσε πως έχει έτοιμα η ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παραταθούν οι έκτακτοι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα 5 κρατών - μελών του χώρου Σένγκεν και συγκεκριμένα σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία, για άλλους έξι μήνες, σύμφωνα με τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν, λόγω σοβαρών ελλείψεων που μένουν να διευθετηθούν στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας. Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι ελλείψεις θα έχουν διευθετηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς και οι συνοριακοί έλεγχοι τότε θα αρθούν.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει μέτρα «αποθάρρυνσης» των δευτερογενών μετακινήσεων, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να υποχρεούνται να παραμένουν στο κράτος - μέλος που είναι υπεύθυνο για την αίτηση ασύλου που υποβάλλουν, προβλέποντας παράλληλα «αναλογικές συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης». Σύμφωνα με όσα προτείνει η Κομισιόν για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, η ευθύνη της εξέτασης του αιτήματος ασύλου παραμένει στο κράτος πρώτης υποδοχής - εκτός και αν ο αιτών έχει συγγενείς σε άλλη χώρα - ωστόσο προβλέπεται η δημιουργία ενός «διορθωτικού μηχανισμού κατανομής», ο οποίος θα ενεργοποιείται «αυτόματα» όταν μια χώρα δέχεται «δυσανάλογο» αριθμό προσφύγων σε σχέση με τον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ της. Στο πλαίσιο του σχεδίου της Επιτροπής, προβλέπεται και η ενδυνάμωση του λεγόμενου συστήματος Eurodac για την υποτιθέμενη καλύτερη αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης. Στη διαδικασία αυτή προβλέπεται η καταγραφή και αποθήκευση περισσότερων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης, υπηκοότητα, τα στοιχεία ταυτότητας ή τα ταξιδιωτικά έγγραφα και οι φωτογραφίες των συγκεκριμένων ατόμων. Η αύξηση του αριθμού των πληροφοριών στο σύστημα δηλώνεται ότι θα επιτρέψει στις αρχές μετανάστευσης και ασύλου να εντοπίζουν εύκολα κάποιον «παράτυπο» υπήκοο τρίτης χώρας ή αιτούντα άσυλο, χωρίς να αναγκάζονται να ζητούν πληροφορίες από άλλο κράτος - μέλος χωριστά, όπως συμβαίνει σήμερα.

Η έκθεση της Κομισιόν ήρθε σε συνέχεια της απόφασης για το «σφράγισμα» των συνόρων των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου, που πάρθηκε με κοινή απόφαση των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την οποία υπέγραψε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και συναίνεσε, έτσι, στο «σφράγισμα» των συνόρων, που οδήγησε στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Υπενθυμίζεται πως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Μάρτη, συντάχθηκε κοινή Δήλωση των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Ανάμεσα στα άλλα, αναφερόταν ξεκάθαρα πως «οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων υπενθύμισαν επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη Σύνοδο της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε την επάνοδο σε κατάσταση πλήρους εφαρμογής του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν απ' όλα τα μέλη του χώρου Σένγκεν, συνεκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες των θαλάσσιων συνόρων, καθώς και τον τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις. Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει».

Επιπλέον, ο Κώδικας αναφέρει πως «όταν υφίσταται σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια, οι εν λόγω χώρες μπορούν εκτάκτως να επαναφέρουν τον έλεγχο στα εσωτερικά τους σύνορα, για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις 30 ημέρες (με δυνατότητα παράτασης βάσει προϋποθέσεων που καθορίζονται από τον Κώδικα) ή για την προβλέψιμη διάρκεια της σοβαρής απειλής. Η εν λόγω ενέργεια πρέπει να θεωρείται έσχατη λύση. Οταν προτίθενται να επαναφέρουν τον έλεγχο αυτό, ενημερώνουν το συντομότερο δυνατό τις άλλες χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στο χώρο Σένγκεν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ενημερωθεί αμελλητί, ενόψει πιθανών διαβουλεύσεων. Ταυτόχρονα, πρέπει επίσης να ενημερωθεί σχετικά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. (...) Κατ' εξαίρεση και όταν μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια σε μια χώρα της ΕΕ απαιτεί άμεση δράση, αυτή η τελευταία μπορεί να επαναφέρει συνοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορά της αμέσως. Κοινοποιεί στη συνέχεια την απόφασή της στις άλλες χώρες της ΕΕ και στην Επιτροπή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ