Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Παγκοσμιοποίηση» σημαίνει ιμπεριαλισμός

Ενα ψευτοδίλημμα πλανιέται πάνω από τον πλανήτη μας, που λέει «παγκοσμιοποίηση ή χάος». Παλιά αρχή του καπιταλισμού, αλλά και κάθε προγενέστερου εκμεταλλευτικού συστήματος, που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, να εμφανίζει την πορεία του ως μονόδρομο και τις λειτουργίες του ως νομοτέλεια, προκειμένου οι λαϊκές μάζες να υποταχθούν μοιρολατρικά σ' αυτόν. Δεν πρέπει, λοιπόν, να μας ξαφνιάζει το ότι στις μέρες μας εμφανίζεται η παγκοσμιοποίηση, δηλαδή η σύγχρονη μορφή οργάνωσης του καπιταλισμού σε διεθνές επίπεδο, ο καπιταλισμός της παγκόσμιας κυριαρχίας του πολυεθνικού κεφαλαίου, της εκμετάλλευσης των χωρών και των λαών τους χωρίς εθνικά όρια, με μια λέξη ο ιμπεριαλισμός, ως η μόνη επιλογή που έχουν οι λαοί και η αποδοχή του από αυτούς ως όρος επιβίωσής τους.

Εδώ ακριβώς γίνεται πραγματική παραπλάνηση. Η διεθνοποίηση ως αντικειμενική τάση συντελείται εδώ και αιώνες. Η «παγκοσμιοποίηση», στα πλαίσια της οποίας τα πάντα κινούνται με βάση τους κανόνες της συνεχούς συσσώρευσης του κεφαλαίου και του όλο και μεγαλύτερου κέρδους των πολυεθνικών, σε βάρος του παρόντος και του μέλλοντος των απλών ανθρώπων του μόχθου, δεν μπορεί και δεν έχει καμία σχέση με την ελεύθερη επικοινωνία και συνεργασία των λαών και των χωρών με βάση την αρχή του αμοιβαίου οφέλους. Η παγκόσμια επιβολή του ιμπεριαλιστικού οικονομικού, πολιτικού, κοινωνικού, πολιτιστικού ισοπεδωτισμού, καμία σχέση δεν έχει με τα κοινά συμφέροντα των λαών.

Με την «παγκοσμιοποίηση» θέλουν να κάνουν τον ιμπεριαλισμό αποδεκτό από τους λαούς, μαζί με ό,τι αυτός κουβαλάει. Η στόχευση των προπαγανδιστών της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, όπως αυτή εκδηλώνεται με περισσότερη ένταση τις τελευταίες ημέρες μετά και τις κινητοποιήσεις στη Γένοβα, έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Συνειδητοποιούν ότι οι λαϊκές αντιδράσεις είναι αναπόφευκτες και έτσι, μαζί με την ενεργοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών, θέτουν σε λειτουργία και τους ιδεολογικούς μηχανισμούς, προκειμένου να διεισδύσουν και να παρέμβουν στις συνειδήσεις των λαϊκών μαζών. Παράλληλα, ενεργοποιούν και τους μηχανισμούς αφομοίωσης και ενσωμάτωσης της διευρυνόμενης αμφισβήτησης στην παγκοσμιοποίηση.

Πρωταρχική τους επιδίωξη είναι να εξαφανίσουν τα αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης και από κει και πέρα να το οδηγήσουν σε ανώδυνα μονοπάτια. Θέλουν να αποτρέψουν την προοπτική της ανατρεπτικής δράσης, της αντεπίθεσης από τον ορίζοντα του κινήματος αυτού, περιορίζοντάς το σε αιτήματα καλύτερης διαχείρισης της παγκοσμιοποίησης, ένα είδος «ειρηνικής συνύπαρξης» με τις πολυεθνικές και τον ιμπεριαλισμό. Περνάνε, όμως, και στην επίθεση, παρουσιάζοντας όσους εναντιώνονται στην παγκοσμιοποίηση ως δυνάμεις καθυστέρησης και αρνητές της διεθνοποίησης. Είναι η ίδια προπαγάνδα της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, που χαρακτηρίζει ως εθνικιστές και δυνάμεις από το παρελθόν όσους αντιστέκονται στη «νέα τάξη».

Ομως, νέα δεδομένα έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται διεθνώς. Η δύναμη των λαών, όπως δείχνουν και οι τελευταίες κινητοποιήσεις, όταν βγει στο προσκήνιο, σε εθνικό και διεθνές πεδίο, μπορεί να αποκαλύψει το ψευτοδίλημμα «παγκοσμιοποίηση ή χάος». Να αποδείξει ότι αυτό που πραγματικά ισχύει είναι ότι παγκοσμιοποίηση σημαίνει χάος. Είναι το χάος που δημιουργείται με την αύξηση της παγκόσμιας φτώχειας με την παγκόσμια κυριαρχία του πολυεθνικού κεφαλαίου. Να αποδείξει ότι παγκοσμιοποίηση είναι η προβιά που φοράνε οι λύκοι του ιμπεριαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ