Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Το κατακόκκινο ποτάμι πλημμύρισε την πρωτεύουσα

ΡΩΜΗ - ΠΟΡΤΛΑΝΤ.-

Ενα ακόμη κατακόκκινο και εξαιρετικά οργισμένο, αλλά και αποφασισμένο ποτάμι διαδηλωτών ξεχύθηκε χτες στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας, αυτή τη φορά, καταγγέλλοντας τη βία και την ανείπωτη καταστολή της αστυνομίας κατά τις γιγάντιες διαδηλώσεις στη Γένοβα.

Ισως ήταν η καλύτερη απάντηση στον υπουργό Εσωτερικών Κλαούντιο Σκατζιόλα, που χτες στις φωνές που ζητούσαν την παραίτησή του και τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για την πραγματική ευθύνη για τα όσα έπραξε η αστυνομία στη Γένοβα, η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών ήταν αποστομωτική: Φταίει ο αστυνομικός διευθυντής της Γένοβας, αλλά και το Κοινωνικό Φόρουμ! Δείγματα γραφής...

Εντελώς διαφορετικό δείγμα γραφής έδωσαν όμως πολλές χιλιάδες Ιταλοί, κυρίως μαχητές της Αριστεράς και πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης, που πλημμύρισαν χτες το απόγευμα το κέντρο της Ρώμης, καταγγέλλοντας τη βιαιότητα που επέδειξε η ιταλική αστυνομία στις διαδηλώσεις κατά της Συνόδου Κορυφής του «G8» στη Γένοβα. «Δολοφόνοι» αναγράφονταν με κατακόκκινα γράμματα σε πανό που κρατούσαν οι επικεφαλής της πορείας των διαδηλωτών, μπροστά από τους οποίους έχει σχηματιστεί αστυνομικός κλοιός από μέλη των ειδικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των ταραχών, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πλατεία της Δημοκρατίας, απ' όπου ξεκίνησε η διαδήλωση, φρουρείται από μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Τα μέλη πολλών οργανώσεων που είχαν κατέβει στις διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης στη Γένοβα από τις 20 ως τις 22 Ιουλίου ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για την πραγματοποίηση της χτεσινής διαδήλωσης, που απηύθυνε το Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβας, ενώ τώρα - που πια το ποτάμι των διαδηλωτών ετοιμαζόταν να τους πνίξει - μετείχαν και οι «Δημοκράτες της Αριστεράς», βασικό κόμμα της αντιπολιτευόμενης «Ελιάς» μολονότι δε μετείχαν στις διαδηλώσεις της Γένοβας. Ενώ και προχτές, όσον αφορά τις ευθύνες για την αστυνομική πρωτοφανή αγριότητα, που ξεπέρασε και τα σκοτεινά χρόνια του Ντούτσε, την ώρα που ο Σκατζιόλα βρισκόταν τη Δευτέρα το βράδυ στο βήμα του Κοινοβουλίου, περίπου χίλιοι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο αποκαλώντας τον «δολοφόνο», ενώ ανάλογη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Μιλάνο.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε χτες, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε 18 Γερμανούς, ηλικίας από 17 έως 32 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ανήκουν στο «Μαύρο Μπλοκ», ομάδα που συμμετείχε ενεργά το περασμένο Σαββατοκύριακο στις συγκρούσεις της Γένοβας. Στην κατοχή των Γερμανών βρέθηκαν μαχαίρια, πένσες, σφυριά και ενημερωτικό υλικό του «Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβας». Οι καραμπινιέροι κατάσχεσαν επίσης φωτογραφικό υλικό που τραβήχτηκε στη διάρκεια των επεισοδίων. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον των Γερμανών αφορούν σε καταστροφές και λεηλασίες.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, εκατοντάδες άνθρωποι κραυγάζοντας συνθήματα διαδήλωσαν έξω από το ιταλικό προξενείο στο Πόρτλαντ της πολιτείας του Ορεγκον, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταχείριση των ιταλικών αρχών απέναντι στους διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης. Τοπικοί ραδιοσταθμοί μετέδωσαν μάλιστα ότι η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο του Πόρτλαντ, προτού κινηθούν προς το Διεθνές Εμπορικό Κέντρο της πόλης, όπου φιλοξενείται το ιταλικό προξενείο. Εκεί απέκλεισαν τις εισόδους και έγραψαν αναρχικά συνθήματα στους τοίχους. Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, μια 20χρονη φοιτήτρια του πανεπιστημίου του Ορεγκον και ένας 23χρονος απόφοιτος του ιδίου πανεπιστημίου, που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στη Γένοβα, έχουν τραυματιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες από την ιταλική δικαιοσύνη.

Πολλές δεκάδες κάτοικοι του Καναδά διαδήλωσαν επίσης στο Μόντρεαλ για να καταγγείλουν τον θάνατο του Κάρλο Τζουλιάνι. Στη διάρκεια της διαδήλωσης, που διεξήχθη στο κέντρο της πόλης, οι συμμετέχοντες αξίωσαν την απελευθέρωση όλων των ατόμων που συνελήφθησαν στη Γένοβα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ