Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θεμελιακό ζήτημα η θεωρία

Η ενασχόληση του Κομμουνιστικού Κόμματος με τη θεωρία, με το μαρξισμό λενινισμό, είναι θεμελιακό ζήτημα για την ύπαρξή του, την ενίσχυσή του, αφού πάνω στην επιστημονική κοσμοθεωρία μας εδράζεται η επεξεργασία του Προγράμματός του, η διαμόρφωση στρατηγικής και ταχτικής στις εκάστοτε συνθήκες της πάλης, οι οποίες καθορίζονται και από την ίδια την εξέλιξη και του καπιταλισμού και του σοσιαλισμού. Χωρίς αυτό το θεμέλιο, αντικειμενικά δεν είναι σε θέση το Κόμμα να επεξεργάζεται πολιτική, θέσεις, να μελετά τις σύγχρονες κάθε φορά εξελίξεις, να αποκαλύπτει σε βάθος την ουσία της πολιτικής των αντιπάλων, επιδρά τόσο στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, όσο και στην άνοδο της πολιτικής συνείδησης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Δεν αρκεί η πρακτική δράση, η πείρα απ' αυτήν που χωρίς τη θεωρία, την ιδεολογική δουλιά, οδηγεί στον εμπειρισμό και τον πρακτικισμό.

Η ταξική πάλη διεξάγεται στο οικονομικό, στο πολιτικό και στο ιδεολογικό επίπεδο και μάλιστα στις σύγχρονες συνθήκες η ιδεολογική πάλη οξύνεται στο έπακρο. Επίσης υπάρχουν, γεγονότα, καμπές, στην πορεία του αγώνα που την οξύνουν απότομα. Ενα επαναστατικό κόμμα, πρέπει να μπορεί, για να διεξάγει αποτελεσματικά ταξική πάλη σε κάθε στιγμή, να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες στις καμπές του αγώνα, αλλά και στις ήρεμες ειρηνικές περιόδους της πάλης, πρέπει και να είναι θεωρητικά εξοπλισμένο και να δουλεύει για την ανάπτυξη της θεωρίας, αντιμετωπίζοντας τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, την ίδια την εξέλιξη του καπιταλισμού, το καινούριο που φέρνει, προκειμένου να τον πολεμά αποτελεσματικά. Και είναι απαίτηση και ανάγκη μεγάλη από την άποψη του ότι η αστική ιδεολογία είναι κυρίαρχη, αναπαράγεται απείρως πιο γοργά, λόγω μέσων και μηχανισμών που διαθέτει η κυρίαρχη τάξη, και άρα επιδρά στη συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Ζήτημα που δεν αντιμετωπίζεται χωρίς έντονη ιδεολογική δουλιά μέσα στην εργατική τάξη.

Ταυτόχρονα, ο οπορτουνισμός, δηλαδή η αστική ιδεολογία μέσα στο εργατικό κίνημα, έχει αντικειμενική βάση ανάπτυξης και θα έχει όσο θα υπάρχει ο ιμπεριαλισμός. Χωρίς την πάλη ενάντιά του δεν μπορεί να νικήσει η εργατική τάξη. Και βεβαίως όταν παρεισφρέει ο οπορτουνισμός μέσα στις γραμμές του Κόμματος της εργατικής τάξης και δυναμώνει στα θεωρητικά - στρατηγικά ζητήματα, τότε εκδηλώνεται και στην άρνηση των λενινιστικών αρχών λειτουργίας και δράσης του Κόμματος, αφού αρνείται την αναγκαιότητά του, αρνούμενος και τον τελικό σκοπό, αλλά και το βασικό για την επίτευξή του, που είναι η εξουσία και ποιες ταξικές δυνάμεις την έχουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ