Τετάρτη 13 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;»

Εκλαϊκευτική έκδοση της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για την πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο

Στην κυκλοφορία μιας καλαίσθητης 24σέλιδης έκδοσης με τίτλο «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;» έχει προχωρήσει η ΚΝΕ, μπροστά και στα Μαθητικά Φεστιβάλ που γίνονται μέσα στο μήνα σε δεκάδες πόλεις και γειτονιές σε όλη τη χώρα. Η Μαθητική Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, μέσα από αυτή την έκδοση που απευθύνεται κυρίως στους μαθητές, παρουσιάζει την επικαιροποιημένη πρόταση του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας, μ' έναν εκλαϊκευτικό τρόπο, με πλούτο παραδειγμάτων, εικόνων και σκίτσων. Στόχος της είναι να παρουσιάσει βασικές πλευρές της πρότασης του ΚΚΕ και να δώσει έναυσμα για παραπέρα αναζήτηση, για προβληματισμό και συζήτηση γύρω από το σχολείο για το οποίο αξίζει να παλέψουν οι μαθητές μαζί με όλο το λαό. Γιατί η πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο δεν είναι άσχετη από την καθημερινότητα των μαθητών, αντιθέτως δίνει απαντήσεις σε υπαρκτούς προβληματισμούς και καθημερινές ανησυχίες, όπως: «Τι, πώς και γιατί μαθαίνουμε;», «Ποιος είναι ο σκοπός της μόρφωσης;», «Ποιος είναι ο σκοπός του σχολείου;». Είναι μια πρόταση που στο επίκεντρό της έχει τις ανάγκες των μαθητών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.

Το κείμενο της έκδοσης ξεκινάει με το γράμμα του Τσε Γκεβάρα στα παιδιά του και την παρότρυνση «...Να μεγαλώσετε σαν καλοί επαναστάτες. Να μελετάτε πολύ για να μπορέσετε να κυριαρχήσετε στην τεχνική, που θα σας επιτρέψει να κυριαρχήσετε στη φύση». Ξεκαθαρίζει από την αρχή ότι «η γνώση είναι δύναμη» και ότι «θέλουμε να κατακτάμε όλα τα "κάστρα" της γνώσης, να γνωρίζουμε τον κόσμο, γιατί θέλουμε και μπορούμε να τον αλλάξουμε!».

Στη συνέχεια, η ΚΝΕ παρουσιάζει σύντομα και μεστά μια «ακτινογραφία» του σημερινού σχολείου, με τα σχολικά βιβλία γεμάτα ψέματα και μισές αλήθειες, με την παπαγαλία, το πλήθος των ασύνδετων πληροφοριών, την έλλειψη βασικών υποδομών, την υποτίμηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων, την ιδεολογική χειραγώγηση, αυτό το σχολείο που δεν βοηθάει τους μαθητές να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν την πραγματικότητα, που τους κρατάει μακριά από την ολόπλευρη γνώση.

Για τη σχέση της Παιδείας με την οικονομία


Και τίθεται το ερώτημα: Γιατί, όμως, το σχολείο είναι έτσι; Για να απαντηθεί μεταξύ άλλων ότι: «Η σημερινή κοινωνία είναι άδικη για τους πολλούς και παράδεισος για τους λίγους. Το σχολείο προφανώς δεν είναι αποκομμένο από αυτή... Εικόνα της είναι και της μοιάζει. Στους λίγους εξασφαλίζει πλούτη, στους λίγους καλά σχολεία. Στόχος του σημερινού σχολείου είναι να ετοιμάζει τους αυριανούς εργαζόμενους όπως τους χρειάζεται το σύστημα. Θέλουν το πάθος μας για νέες ιδέες, η δημιουργικότητά μας να δουλεύει για τα κέρδη τους».

Η ΚΝΕ καλεί τους μαθητές να σκεφτούν μέσα από την ίδια τη δική τους πείρα από το σχολείο, για να κατανοήσουν τον ιδεολογικό του ρόλο: «Τόσες σελίδες, τόσα βιβλία και δεν διάβασες για το μεγαλύτερο βήμα της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα, για την πρώτη κοινωνία που κατάργησε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τα τεράστια επιτεύγματα και την προσφορά του σοσιαλισμού σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής». Και στη συνέχεια παρουσιάζονται με σύντομα κείμενα και εικόνες μια σειρά από τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού γενικότερα στην κοινωνία, αλλά και ειδικότερα στην εκπαίδευση και το σχολείο. Μέσα, λοιπόν, από έναν πλούτο παραδειγμάτων, γίνεται κατανοητό αυτό που τονίζει η ΚΝΕ στην έκδοση της Μαθητικής Επιτροπής, ότι: «Η σοσιαλιστική κοινωνία είναι χτισμένη πάνω σε νέα θεμέλια. Είναι μια κοινωνία που "...η ελεύθερη ανάπτυξη του καθενός είναι η προϋπόθεση για την ελεύθερη ανάπτυξη όλων" (Από το "Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος", Κ. Μαρξ, Φρ. Ενγκελς). Γι' αυτό χρειάζεται και ένα σχολείο τελείως διαφορετικό από το σημερινό».

Για το σχολείο που έχουμε ανάγκη

Κι έτσι, η έκδοση της ΚΝΕ «μπαίνει» στην περιγραφή του Ενιαίου Δωδεκάχρονου Σχολείου Σύγχρονης Γενικής Παιδείας. Παρουσιάζει τους στόχους αυτού του σχολείου, δείχνει πόσο διαφορετικό είναι από το σχολείο που υπάρχει σήμερα στον καπιταλισμό και τονίζει μεταξύ άλλων ότι σε αυτό το σχολείο του σοσιαλισμού: «Ολοι, ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα ακολουθήσουμε, αποκτάμε τις γνώσεις που αποτελούν το απαραίτητο υπόβαθρο για να μπορούμε να προσεγγίζουμε τον πλούτο της γνώσης που έχει κατακτήσει η ανθρωπότητα, να κατανοούμε, να ερμηνεύουμε τη φύση, τον κόσμο που ζούμε και την κοινωνική εξέλιξη».


Σκιαγραφεί, ακόμα, πως «μέσα απ' όλα τα μαθήματα ξεπροβάλλει η πίστη στη δυνατότητα του ανθρώπου να γνωρίσει και να αλλάξει τον κόσμο». Και αξιοποιεί γι' αυτό και το «Πρωινό άστρο» του Γ. Ρίτσου, που λέει: «Γιατί δεν είναι, κοριτσάκι, να μάθεις μόνο εκείνο που είσαι, εκείνο που έχεις γίνει. Είναι να γίνεις ό,τι ζητάει η ευτυχία του κόσμου, είναι να φτιάχνεις, κοριτσάκι, την ευτυχία του κόσμου».

Περιγράφοντας απλά και κατανοητά τη λειτουργία και τα μαθήματα αυτού του σχολείου, η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ αναδεικνύει πώς βοηθάει το σχολείο του σοσιαλισμού τούς μαθητές να αναπτύσσουν ολόπλευρα την προσωπικότητά τους. Δείχνει, ακόμα, πώς γίνεται κατορθωτό να αναπτύσσει ο καθένας την κλίση του, να ξεδιπλώνει τα ταλέντα του, να μπορεί να ασχολείται με τα χόμπι του. Καταπιάνεται και με ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή των μαθητών μέσα σε αυτό το σχολείο, με τη λειτουργία της σχολικής κοινότητας και τη συλλογική εργασία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σημερινή τεχνική εκπαίδευση και αντιπαραβάλλεται με τη σύνδεση θεωρίας και πράξης στο σχολείο του σοσιαλισμού, εξηγώντας έτσι και την προοπτική των αποφοίτων του Ενιαίου Δωδεκάχρονου Σχολείου: «Η σοσιαλιστική κοινωνία μπορεί και ξέρει τι ανάγκες υπάρχουν, σχεδιάζει πώς θα ικανοποιηθούν, ενθαρρύνει στο πλαίσιο αυτό τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά μας. Γι' αυτό κάθε νέος ξέρει όχι μόνο ότι σίγουρα θα δουλέψει, αλλά και πού. Κι αυτό πριν αποφοιτήσει από το σχολείο, τις επαγγελματικές σχολές ή το πανεπιστήμιο. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μια κοινωνία που τα μέσα παραγωγής τής ανήκουν».

«Αυτόν τον κόσμο με τη δύναμη της γνώσης μπορούμε να τον εξηγήσουμε! Με την οργάνωση του αγώνα μπορούμε να τον αλλάξουμε»! Με αυτό το σύνθημα - κάλεσμα «κλείνει» η έκδοση της ΚΝΕ για το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Πρόκειται για μια έκδοση που θα γίνει πολύτιμο εργαλείο για κάθε μαθητή, αλλά και για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, γονείς κ.ο.κ.

Η έκδοση θα διατίθεται σε όλα τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ και θα διακινείται από τις Οργανώσεις της σε όλη τη χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα (2022-03-02 00:00:00.0)
Να μη λείψει κανείς από το πρώτο μαθητικό ραντεβού της χρονιάς! (2016-09-07 00:00:00.0)
Δεν χαρίζουμε τη νέα γενιά στους καπιταλιστές και το σύστημά τους (2016-03-23 00:00:00.0)
Με αφορμή τη συζήτηση για τα Πρότυπα - Πειραματικά Σχολεία (2015-02-25 00:00:00.0)
Παλεύουμε για το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών (2011-04-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ