Τετάρτη 13 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
28 Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αττική...

...προετοιμάζονται με μεράκι, πείσμα και αισιοδοξία!

Τα Μαθητικά Φεστιβάλ ξεκίνησαν το ταξίδι τους και φέτος στην Αττική. Το Σάββατο 9/4 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρώτο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΟΠ Αττικής στον Πειραιά.

Θεατρικά, μουσικά μαθητικά σχήματα, απαγγελίες ποιημάτων αλλά και όμορφα ταμπλό και δραστηριότητες έντυσαν το Μαθητικό Φεστιβάλ. Η μαθήτρια του 3ου Λυκείου Πειραιά Σταυρούλα Ξεκαλάκη, μέσα από την ομιλία της, με πολύ όμορφο και ζωντανό τρόπο αποτύπωσε και ανέδειξε το περιεχόμενο των Μαθητικών Φεστιβάλ, τη σημασία που έχει η συζήτηση και η δράση με εκατοντάδες μαθητές που προβληματίζονται, αμφισβητούν, νιώθουν αγανάκτηση με όσα βιώνουν οι ίδιοι, αλλά και βλέπουν να συμβαίνουν γύρω τους:

«Σας καλωσορίζουμε στο Μαθητικό Φεστιβάλ που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά εδώ στον Πειραιά, φτιαγμένο από μαθητές για μαθητές. Το Φεστιβάλ ήταν πηγή έμπνευσης για εμάς που μέσα στη χρονιά προβληματιστήκαμε και κινητοποιηθήκαμε. Φτιάξαμε ομάδες δουλειάς, κάναμε πηγαδάκια και συζητήσαμε, ζωγραφίσαμε, κολλήσαμε αυτοκόλλητα κατά του φασισμού και ρατσισμού, πήραμε στις πλάτες μας το Φεστιβάλ και το στήσαμε με μεράκι και δημιουργικότητα. Γιατί τέτοια είναι η νεολαία της ΚΝΕ, μια επαναστατική νεολαία που παλεύει και τραγουδά στο πλευρό των μαθητών, των φοιτητών, των εργαζομένων, παίρνει πρωτοβουλίες και δημιουργεί χωρίς σπόνσορες και χορηγούς.

Το Μαθητικό Φεστιβάλ, λοιπόν, έρχεται ως κορύφωση μιας χρονιάς γεμάτης με μαχητικές κινητοποιήσεις, στις οποίες τα μέλη της ΚΝΕ πρωτοστατήσαμε μαζί με άλλους αγωνιστές μαθητές. Ανοίξαμε μέσα στο σχολείο τη συζήτηση για το τι σχολείο θέλουμε, τι ζωή μας αξίζει και αν μπορεί να αλλάξει σήμερα. Συναντηθήκαμε στο μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο στις 2 Νοέμβρη, όπου η Αθήνα πλημμύρισε με μαθητές που διεκδικούσαν μια άλλη Παιδεία, με σκοπό να βγάζει μορφωμένα άτομα, όχι φτηνά εργατικά χέρια, μετά στις απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ στον Πειραιά, βάζοντας και τα δικά μας αιτήματα για δωρεάν σίτιση και μεταφορά, για αξιοπρεπείς σχολικές υποδομές. Ημασταν μπροστά στις πρωτοβουλίες που πήρε το Συντονιστικό του Πειραιά και τα σχολεία για συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, συλλογή τροφίμων και ρούχων. Οσο και να ενοχλεί τα κόμματα του συστήματος και τους φασίστες, τα σχολεία βγήκαν μπροστά και υπερασπίστηκαν τους πρόσφυγες, οι οποίοι είναι θύματα των πολέμων που προκαλούν λίγοι και ισχυροί για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, να συλλέξουν όλο και περισσότερο πλούτο.

Οι φασίστες αυτοί χτες, την ώρα που τα αφεντικά τους ξεπούλαγαν ό,τι είχε μείνει απούλητο από το λιμάνι σε Κινέζους επενδυτές, διαδήλωναν για τη δήθεν ισλαμοποίηση του ελληνικού κράτους, έξω από το Δημοτικό Θέατρο. Φαίνεται εδώ, για ακόμη μία φορά, ο ρόλος τους σε αυτό το σύστημα, να κάνουν πλάτες και τις κότες στους επιχειρηματίες και τους ισχυρούς και έπειτα να κυνηγούν τους πρόσφυγες και να κάνουν τους μάγκες στους αδύναμους και τους εκμεταλλευόμενους.

Απέναντι στην ξενοφοβία και το ρατσισμό που θέλουν να καλλιεργήσουν, στη διχόνοια που θέλουν να σπείρουν ανάμεσα στους λαούς και τους κατατρεγμένους, βάζουμε εμπόδιο με την πάλη μας και την αλληλεγγύη μας. Γιατί δεν είναι οι πρόσφυγες αυτοί που μας παίρνουν το φαγητό από το τραπέζι και δεν θα τα βάζουμε με αυτούς. Είναι αυτή η χούφτα ανθρώπων που δεν τους νοιάζει αν θα πεθάνουν χιλιάδες, αν δεν έχουμε να φάμε, αυτοί και οι συμμαχίες τους, όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις τους, που ευθύνονται για τον πόλεμο και τη φτώχεια. Γι' αυτό και εμείς είμαστε αλληλέγγυοι στους πολλούς, στους πρόσφυγες, ενάντια στους λίγους που βομβαρδίζουν λαούς και ξεριζώνουν δικαιώματα.

Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ολοι οι λαοί έχουμε έναν κοινό εχθρό και αυτόν πρέπει να τσακίσουμε. Η λύση, λοιπόν, βρίσκεται έξω από τα όρια αυτού του συστήματος. Ξέρουμε ότι αυτό το σύστημα μόνο χειρότερο μπορεί να γίνει. Ο,τι πιο νέο και προοδευτικό, βρίσκεται στην ανατροπή. Γι' αυτό και το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ μας «Αλλαξε τον κόσμο το 'χει ανάγκη» δεν επιλέχτηκε τυχαία, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Κρατάμε το μέλλον στα χέρια μας και έχουμε χρέος και ευθύνη να κάνουμε τις διεκδικήσεις μας πραγματικότητα, να έχουμε τη μόρφωση που μας αξίζει, να χτίσουμε το σύστημα που θέλουμε, το σοσιαλισμό. Παλεύουμε γι' αυτή την κοινωνία που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και έχει κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και των παιδιών του. Γι' αυτό αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγής, για να ζούμε καλύτερα οι πολλοί και όχι για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι λίγοι. Για την κοινωνία που ο πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν. Για την κοινωνία που θα απελευθερώνει τον άνθρωπο και τις δυνατότητές του, την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, που μπορεί να κάνει πράξη και το σχολείο που μας αξίζει.

Γι' αυτό καλούμε κάθε νέο και νέα να παλεύει μέσα από τις γραμμές της Νεολαίας του ΚΚΕ, της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδος. Γι' αυτήν την κοινωνία είναι τιμή μας που παλεύουμε σήμερα και καλούμε κάθε μαθητή να παλέψει. Δεν χάνουμε ούτε στιγμή από τα καλύτερά μας χρόνια και τα αφιερώνουμε για τα καλύτερα χρόνια που δικαιούμαστε να ζήσουμε. Γι' αυτά τα χρόνια οργανωθήκαμε στην ΚΝΕ και μετά τα Μαθητικά Φεστιβάλ που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε ακόμα περισσότεροι».

Με αυτό το πείσμα και την αισιοδοξία που αποτυπώνεται στην ομιλία της μαθήτριας, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, με μεράκι, πείσμα, ενθουσιασμό, δημιουργικότητα, έχουμε ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία των Μαθητικών Φεστιβάλ. Σε κάθε σχολείο, γειτονιά, φροντιστήριο, έχουν φτιαχτεί ομάδες εργασίας και στησίματος, ανοίγονται συζητήσεις, κλείνονται ομάδες για τα τουρνουά. Τα προγράμματα των Φεστιβάλ πάνε από χέρι σε χέρι σε όλο και περισσότερους μαθητές, μοιράζονται και πολλά ακόμα υλικά φτιαγμένα από μαθητικές ομάδες δουλειάς. Οι αφίσες, τα συνθήματα στους τοίχους «ζεσταίνουν το κλίμα» στις περιοχές και είμαστε σίγουροι πως και τα 28 Μαθητικά Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες στην Αττική, θα αποτελούν πραγματικά γεγονός σε κάθε περιοχή! Η συζήτηση και οι δραστηριότητες όλο και «φουντώνουν», με στόχο να κορυφωθούν τις μέρες των Μαθητικών Φεστιβάλ.


Ν. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια μικρογραφία της κοινωνίας για την οποία παλεύουμε και θέλουμε να χτίσουμε!(2022-06-11 00:00:00.0)
Νεανικά ραντεβού τις επόμενες μέρες σε όλη τη χώρα(2018-04-27 00:00:00.0)
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να παρεμποδίσει το Μαθητικό Φεστιβάλ(2017-05-09 00:00:00.0)
«Στα γεμάτα» για την προετοιμασία των Μαθητικών Φεστιβάλ!(2017-04-19 00:00:00.0)
Μαθητικές δημιουργίες σε Γιάννενα και Πρέβεζα(2016-05-17 00:00:00.0)
Από σήμερα κυκλοφορεί ο «Οδηγητής» του Μάρτη(2016-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ