Τρίτη 12 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ «ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ»
Νέος μποναμάς στα γαλλικά μονοπώλια

Η κυβέρνηση τάζει στο κεφάλαιο περισσότερα νεαρά φτηνά εργατικά χέρια

Το Σάββατο (φωτ.) έγιναν πάλι κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για νέα διευκόλυνση των απολύσεων
Το Σάββατο (φωτ.) έγιναν πάλι κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για νέα διευκόλυνση των απολύσεων
ΠΑΡΙΣΙ.--

«Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας» βαφτίζει η κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς και τις νέες ανακοινώσεις που έκανε χτες, επικεντρώνοντας δήθεν στη στήριξη των νέων, στην πραγματικότητα προσφέροντας νέα «δωράκια» στα μονοπώλια που δρουν στη χώρα και ειδικά τα ντόπια, στο φόντο και διαφόρων διεργασιών για το ποια πολιτική δύναμη μπορεί καλύτερα να προστατέψει τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου.

Δύο μέρες μετά τις νέες κινητοποιήσεις, απεργιακές και άλλες, που έγιναν το Σάββατο ενάντια στη μεταρρύθμιση «Ελ Κομρί», ο Μανουέλ Βαλς υποστήριξε - σε συνάντησή του με οργανώσεις φοιτητών - ότι «η Γαλλία πρέπει να ακούσει τη νεολαία».

Βέβαια, τα συνολικά 400 - 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν όσα ανακοινώθηκαν χτες, τους μόνους που εξυπηρετούν είναι τους επιχειρηματίες, οι οποίοι άλλωστε βγαίνουν πολλαπλά ωφελημένοι από τη στρατηγική που ακολουθείται συνολικά στην ΕΕ και συνδιαμορφώνει και η Γαλλία.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις θέσεις των μαθητευόμενων στις γαλλικές επιχειρήσεις, δηλαδή τις θέσεις εργασίας με τις οποίες πλουτοκράτες εξασφαλίζουν φτηνά και νεαρά εργατικά χέρια, με κάλυψη μέρους του «εργατικού κόστους» από τα κρατικά ταμεία (δηλαδή, λεφτά των εργαζομένων - φορολογούμενων). Επιπλέον, ο Βαλς ανέφερε ότι θα αυξηθεί το ...«χαρτζιλίκι» που παίρνουν οι μαθητευόμενοι από 300 σε 400 ευρώ, προσπαθώντας και με αυτόν τον τρόπο να αρπάξει τη συναίνεση της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης στην εργασιακή περιπλάνηση που συνεπάγεται για τις νέες γενιές η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, με δεδομένο μάλιστα ότι και όταν ακόμα θα βρίσκουν δουλειά αυτή θα αφορά πετσοκομμένα δικαιώματα, που θα αναπροσαρμόζονται στις εκάστοτε ανάγκες της «ανάπτυξης».

Αβέβαια θεωρούνται τα αποτελέσματα μέτρων, όπως της υποχρεωτικής «υπερφορολόγησης» των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (που σήμερα αφορούν το πάνω από 80% των νέων προσλήψεων στη Γαλλία), που ανακοινώθηκαν δήθεν για να ενθαρρυνθούν οι προσλήψεις αορίστου χρόνου, με δεδομένο ότι είναι τεράστια η γκάμα των ελαστικών μορφών εργασίας από την οποία μπορεί να επωφεληθεί η μεγαλοεργοδοσία.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις του περασμένου Σαββάτου «απλώθηκαν» σε δεκάδες πόλεις, όπως Παρίσι, Ναντ, Ρεν, Μασσαλία, Στρασβούργο. Εργατικές και φοιτητικές οργανώσεις απευθύνουν κάλεσμα για νέες κινητοποιήσεις στις 28 Απρίλη. Βασικός στόχος των νέων διατάξεων είναι η ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση των απολύσεων, να διαμορφώνονται ακόμα πιο «ελαστικά» οι αμοιβές των εργαζομένων, οι υπερωρίες κ.τ.λ.

Χτες, η αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση απομάκρυνσης των διαδηλωτών από την πλατεία Δημοκρατίας, στο κέντρο του Παρισιού, όπου εδώ και μέρες συνεχίζονταν συγκεντρώσεις της φερόμενης ως «κίνησης» «Nuit debout» («Ολονυκτία»).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org