Τρίτη 12 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Μπίζνες δισεκατομμυρίων, με «αντάλλαγμα» νησιά...

ΚΑΪΡΟ.--

Μεγάλες προσδοκίες για μπίζνες - μποναμά στα μονοπώλια Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας, συνολικού ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγαλεπήβολα στρατηγικά σχέδια για τη δημιουργία γέφυρας που θα ενώνει τη Σαουδική Αραβία με την Αίγυπτο πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και «εκχώρηση» των δύο στρατηγικών αιγυπτιακών νησιών Τιράν και Σαναφίρ στη Σαουδική Αραβία συμπεριελάμβανε η πενθήμερη επίσκεψη που ολοκλήρωσε χτες στην Αίγυπτο ο Σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν.

Αν και οι περισσότερες συμφωνίες, που υπέγραψε ο Σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, έγιναν γενικά αποδεκτές από τα πολιτικά κόμματα που στηρίζει η αστική τάξη της Αιγύπτου, εντούτοις, η εκχώρηση των νησιών Τιράν και Σαναφίρ στον κόλπο της Ακαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα προκάλεσε έντονες αρνητικές αντιδράσεις, καθώς μέρος της αντιπολίτευσης επέκρινε την κυβέρνηση για μυστικές διαπραγματεύσεις με τους Σαουδάραβες και παράκαμψη της προβλεπόμενης από το άρθρο 151 του αιγυπτιακού συντάγματος που επιτάσσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση συμφωνίας που αλλάζει την οριοθέτηση των αιγυπτιακών εγχώριων υδάτων. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι συνομιλίες για την εκχώρηση των νησιών Τιράν (απ' όπου ξεκίνησε το 1967 ο αραβοϊσραηλινός «πόλεμος των έξι ημερών») και Σαναφίρ στη Σαουδική Αραβία γίνονταν εδώ και έξι χρόνια και προσπάθησε να εκτονώσει τις αντιδράσεις τμήματος της αντιπολίτευσης, των Μέσων Ενημέρωσης και διάφορων φορέων Αιγυπτίων πολιτών, ανακοινώνοντας προώθηση σχετικού νομοσχεδίου για συζήτηση και ψήφιση στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο...

Στα αναπτυξιακά σχέδια που ανακοινώθηκαν συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή γέφυρας μήκους σχεδόν 50 χλμ. που θα ενώνει το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου με το Ρας Χαμίντ στη βορειοδυτική Σ. Αραβία και η οποία ανακοινώθηκε από τον Σαουδάραβα βασιλιά ως «ιστορικό βήμα που θα συνδέσει τις ηπείρους της Αφρικής και της Ασίας και θα αυξήσει τις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο ηπείρων σε επίπεδα άνευ προηγουμένου».

Υπογράφηκε ακόμη συμφωνία ύψους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μηνιαία παράδοση 700.000 τόνων σαουδαραβικού πετρελαίου, μαζούτ, βενζίνης και φυσικού αερίου για την κάλυψη των αιγυπτιακών ενεργειακών αναγκών επί πέντε χρόνια, μεταξύ της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας ΑRΑΜCO και της αιγυπτιακής κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας EGPC. Αλλες συμφωνίες για ζώνη ελεύθερου εμπορίου που θα περιλαμβάνει και την αιγυπτιακή επαρχία του Βόρειου Σινά, ανταποδοτικές σαουδαραβικές επενδύσεις στην αιγυπτιακή οικονομία για τη δημιουργία υποδομών στους τομείς των μεταφορών, της στέγασης, της Ενέργειας. Επίσης, διμερή μνημόνια κατανόησης για μελλοντικές επενδυτικές συμφωνίες και θέσπιση Επενδυτικού Ταμείου Αιγύπτου - Σαουδικής Αραβίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επεμβάσεις και επενδύσεις στο επίκεντρο(21/3/2018)
Συγκυριακή σύγκλιση ενεργειακών και γεωπολιτικών συμφερόντων(23/2/2018)
Προς «ομαλοποίηση σχέσεων»(12/1/2017)
Γεωπολιτικές επιδιώξεις πίσω από νέες, χρυσοφόρες επενδύσεις(16/4/2016)
Περιοδεία του Κινέζου Προέδρου(20/1/2016)
Πιέσεις για «στρατηγικές ασκήσεις» και χερσαία επέμβαση(16/4/2015)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org