Τρίτη 12 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ G7
Στο επίκεντρο η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»

Στην επιφάνεια και ανταγωνισμοί με όχημα τη «θαλάσσια ασφάλεια»

Με φόντο το μνημείο για το πυρηνικό ολοκαύτωμα του 1945, οι ΥΠΕΞ του G7 έδωσαν το σύνθημα για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
Με φόντο το μνημείο για το πυρηνικό ολοκαύτωμα του 1945, οι ΥΠΕΞ του G7 έδωσαν το σύνθημα για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
ΧΙΡΟΣΙΜΑ.--

Στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας ολοκληρώθηκαν χτες οι διήμερες εργασίες των υπουργών Εξωτερικών του G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία - και ΕΕ), που μεταξύ άλλων εστίασαν στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», σε μια περίοδο που ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κλιμακώνονται στο φόντο σοβαρών δυσκολιών για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Ετσι, το Κοινό Ανακοινωθέν των υπουργών σημειώνει πως «στεκόμαστε ενωμένοι στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και οπουδήποτε εκδηλώνεται. Η τρομοκρατία αποτελεί μια επείγουσα απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια που απαιτεί διεθνή συνεργασία και ενωμένες απαντήσεις...» (οι σημειώσεις δικές μας). Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι στόχος είναι στη Σύνοδο Κορυφής του Μάη να καταληχθεί ένα «σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα δυναμώσουν τις προσπάθειες του G7 και τις διεθνείς αντιτρομοκρατικές προσπάθειες...». Και όταν οι ιμπεριαλιστές κάνουν λόγο για «αντιμετώπιση τρομοκρατίας» ενισχύουν το κατασταλτικό και πολεμικό κατά των λαών οπλοστάσιό τους εν μέσω οξύτατων ανταγωνισμών.

Το κείμενο κάνει ειδική αναφορά σε όλα τα γεωστρατηγικά πεδία όπου σήμερα κλιμακώνονται ενδοαστικοί και ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί (Ουκρανία, Αφγανιστάν κ.τ.λ.). Εχει σημασία η αναφορά που γίνεται στη Συρία, για την οποία η συνάντηση χαιρετίζει την «αποφασιστικότητα του Συνασπισμού» (υπό τις ΗΠΑ) «να εντείνει και να επιταχύνει την επιχείρηση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος», επισημαίνοντας ότι η χώρα «χρειάζεται απελπισμένα μια νέα κυβέρνηση, αντιπροσωπευτική για όλες τις κοινότητες της Συρίας και ικανή να προστατέψει το λαό της, να αντιπαλέψει την τρομοκρατία και να ανοικοδομήσει τη Συρία».

Μεταξύ άλλων, οι ΥΠΕΞ του G7 μιλούν για την «αντιμετώπιση» των «προσφυγικών ροών», κάνοντας λόγο για «παγκόσμια κρίση» και αποδίδοντας μάλιστα «ύψιστη προτεραιότητα» στην «αντιμετώπιση των (σχετικών) προκλήσεων», εξηγώντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί «στη ρίζα» το πρόβλημα.

Οι ανταγωνισμοί και στην Κινεζική Θάλασσα

Στο μεταξύ, ενδεικτικό της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων είναι το ότι η συνάντηση υιοθέτησε Κοινό Ανακοινωθέν ειδικά για τη «θαλάσσια ασφάλεια». Εκεί υπογραμμίζεται «η αφοσίωσή μας στις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων», όπως και τις «άλλες έννομες χρήσεις των ανοιχτών θαλασσών και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών καθώς και τα σχετικά δικαιώματα και ελευθερίες σε άλλες θαλάσσιες ζώνες». Μάλιστα, εκφράζεται ανησυχία ειδικά «για την κατάσταση στην Ανατολική και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα», όπου τους τελευταίους μήνες κλιμακώνεται η αντιπαράθεση της Κίνας και άλλων κρατών στο πλαίσιο χρόνιων εδαφικών διαφορών σε μια περιοχή πλούσια σε ενεργειακούς και άλλους φυσικούς πόρους, αλλά και καθοριστικής σημασίας για το εμπόριο, ειδικά τη μεταφορά πετρελαίου και αερίου.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του G7 που θα γίνει το Μάη στην πόλη Σίμα (κεντρική Ιαπωνία) θα γίνουν μια σειρά από συναντήσεις υπουργών. Θυμίζουμε ότι μετά την «ουκρανική κρίση», η Ρωσία αποκλείστηκε ουσιαστικά από το G8, που τελικά έμεινε G7. Πάντως, ας καταγραφεί ότι την Παρασκευή θα βρεθεί στο Τόκιο ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, για επαφές με στόχο την προετοιμασία ρωσο-ιαπωνικών επαφών «στο ανώτατο επίπεδο», σύμφωνα με τη Μόσχα. Το Μάη, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, θα βρεθεί στη Ρωσία σε μια «ανεπίσημη επίσκεψη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο επίσκεψης που έκαναν χτες οι ΥΠΕΞ στο μνημείο για τα θύματα από το πυρηνικό ολοκαύτωμα του 1945, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο «Ρόιτερς» ότι σκοπός του ταξιδιού του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, δεν είναι να απολογηθεί η Ουάσιγκτον για τη ρίψη της ατομικής βόμβας...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ