Τετάρτη 30 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ
Σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις της Ιαπωνίας για την «ασφάλεια»

Η κυβέρνηση Αμπε ιεραρχεί ψηλά την ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ

ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Τους όλο και πιο επικίνδυνους για τους λαούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών αναδεικνύουν οι νέες ρυθμίσεις για την «ασφάλεια», που από χτες τέθηκαν και επίσημα σε ισχύ, στην Ιαπωνία. Πρόκειται για ένα μέρος από ένα ευρύτερο «πακέτο» παρεμβάσεων που αποκαθιστά και ενισχύει τα περιθώρια δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και εκτός συνόρων, προσπερνώντας περιορισμούς που έθετε το Σύνταγμα όπως διαμορφώθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο όνομα της ασφάλειας της χώρας και του λαού της, αλλά και στο όνομα της υπεράσπισης «συμμάχων» της Ιαπωνίας, ο στρατός θα μπορεί να αναλαμβάνει δράση όπως και να προσφέρει στήριξη σε άλλες χώρες. Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, υπογράμμισε ότι θα δοθεί νέα ώθηση στη συμμαχία Ιαπωνίας - ΗΠΑ, σε μια περίοδο που η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αυξανόμενη ταραγμένη κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια της Ασίας. «Η ποιότητα της ιαπωνο-αμερικανικής συμμαχίας έχει φτάσει σε ένα σημείο που στο εξής μπορούμε ο ένας να υπερασπιστεί τον άλλο... οι δεσμοί μας έχουν γίνει ισχυρότεροι».

Στο Πεκίνο, οι αντιδράσεις παραμένουν έντονες. Χτεσινό κεντρικό άρθρο του πρακτορείου «Σινχουά», με τον τίτλο «η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα επισκιάζονται» από τη νέα νομοθεσία της Ιαπωνίας, τονιζόταν ότι με αυτήν «η Ιαπωνία θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερους κινδύνους εμπλοκής σε πολέμους...», ενώ, αφού επισημαίνεται ότι η ισχυροποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας θα είναι από τις ευθείες συνέπειες, συμπληρώνεται: «Μετά την εφαρμογή των νέων νόμων για την ασφάλεια, η σημερινή μονόπλευρη αμυντική βοήθεια από τις ΗΠΑ προς την Ιαπωνία θα αντικατασταθεί από μια αμφίπλευρη...».

Οι εντάσεις στην περιοχή δυναμώνουν σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο.

Χτες, η ΛΔ Κορέας προχώρησε σε νέα εκτόξευση βλήματος μικρού βεληνεκούς, ενώ συνεχίζονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας με πρωτόγνωρη συμμετοχή των δύο πλευρών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ