Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ - Ν. ΚΟΡΕΑ
Ετοιμάζουν νέο γύρο συνομιλιών «αμυντικής συνεργασίας»

Στο φόντο των διαρκών ενδοϊμπεριαλιστικών «τριβών» σε Ασία και Ειρηνικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Ωθηση στην αναθέρμανση των σχέσεων Σεούλ - Τόκιο φαίνεται ότι θα δώσει η συνάντηση που θα γίνει 17-18 Απρίλη στην Ουάσιγκτον, ανάμεσα σε αξιωματούχους των κυβερνήσεων ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας, στο πλαίσιο της ετήσιας συνεργασίας τους για την Ασφάλεια (η οποία ξεκίνησε το 2008). Στο επίκεντρο θα βρεθεί η «αμυντική συνεργασία» τους στην περιοχή και η αντιμετώπιση των «πυρηνικών απειλών» από τη ΛΔ Κορέας.

Η συνάντηση θα γίνει λίγο μετά την καθυστερημένη πρώτη απευθείας επαφή που είχαν την Τρίτη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε και η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γουέν Παρκ - Χι με παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος αναζητά αποκατάσταση στις σχέσεις των δύο σημαντικότερων συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Στο μεταξύ, «τροφή» στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις έσπευσε να δώσει η αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που χαρακτήρισε παραβίαση διεθνών συμφωνιών την εκτόξευση δύο πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, την Τετάρτη, από τη ΛΔ Κορέας.

Αντίδραση Κίνας για δηλώσεις Αμπε

Την ίδια στιγμή, τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα που συγκρούονται στην περιοχή, με αντικείμενο τον έλεγχο του φυσικού πλούτου, των εμπορικών δρόμων, αλλά και των πολυπληθών αγορών της Ασίας και του Ειρηνικού, βεβαιώνουν οι νέες αντεγκλήσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας.

Την αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσε αυτή τη φορά η τοποθέτηση που φέρεται να έκανε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε στην πρόσφατη Σύνοδο των G7 στη Χάγη, δηλώνοντας ότι αντίστοιχη με τη συμπεριφορά της Ρωσίας στην Κριμαία είναι και η συμπεριφορά της Κίνας στη Νότια και στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα. Το ιαπωνικό πρακτορείο «Kyodo News» μετέδωσε ότι ο Αμπε τόνισε πως η Κίνα προσπαθεί να αλλάξει με «εξαναγκασμό» το «στάτους κβο» στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι δήλωσε πως «αυτός ο Ιάπωνας ηγέτης από τη μια πλευρά υποκριτικά προτείνει βελτίωση των σινο-ιαπωνικών σχέσεων και από την άλλη λέει άσχημα πράγματα για την Κίνα όπου βρεθεί διεθνώς. Αυτά τα σχόλια δείχνουν ακόμα μια φορά το αληθινό του πρόσωπο».

Απαντώντας, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα ανέφερε πως «δυστυχώς, Κίνα και Νότια Κορέα έχουν την άποψη ότι πρέπει να προηγηθεί μια κίνηση από την Ιαπωνία σε θέματα που αφορούν δύο πλευρές. Αλλά είναι καθαρό πως κανείς μας δε θα κάνει παραχώρηση σε ζητήματα ιστορίας και επικράτειας».

  • Συμβόλαια συνολικής αξίας 527 εκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψαν οι Φιλιππίνες, αγοράζοντας 12 μαχητικά αεροσκάφη από τη Ν. Κορέα και 4 ελικόπτερα από τον Καναδά.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις της Ιαπωνίας για την «ασφάλεια»(2016-03-30 00:00:00.0)
Σύνοδος για «την ασφάλεια» εν μέσω έντασης των ανταγωνισμών(2014-05-31 00:00:00.0)
Νέες δηλώσεις γεννούν νέες εντάσεις(2014-01-24 00:00:00.0)
Διαρκείς οι διεργασίες μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων(2014-01-18 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την επίσκεψη Αμπε στο μνημείο Γιασουκούνι(2013-12-28 00:00:00.0)
Στόχος ο περιορισμός της Κίνας(2013-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ