ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Με πάνοπλους στρατιώτες να έχουν ακροβολιστεί σε Βρυξέλλες και διάφορα «στρατηγικά» σημεία συμπληρώθηκε χτες μια βδομάδα από τις δύο πολύνεκρες επιθέσεις που έγιναν στη βελγική πρωτεύουσα. Ακόμα, 55 από τους πάνω από 300 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν άτομα που αγνοούνται και αναζητούνται από τις οικογένειές τους.
Το διεθνές αεροδρόμιο Ζάβεντεμ μένει εκτός λειτουργίας, ενώ ειδικοί υποστηρίζουν ότι για να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές θα χρειαστούν μέχρι και μήνες. Ωστόσο, χτες έγιναν συγκεκριμένες δοκιμές για να εξεταστεί κατά πόσο θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ένα μέρος του, ίσως και σήμερα, μόνο όμως κατά ένα 20% των υποδομών του. Το μετρό της πόλης λειτουργεί, ωστόσο στάσεις δε γίνονται σε όλους τους σταθμούς.
Το επίπεδο «συναγερμού για την ασφάλεια» της χώρας έχει μετακινηθεί από το ανώτατο (4) στο αμέσως προηγούμενο (3) από τα τέλη της περασμένης βδομάδας, ωστόσο ενισχυμένα μέτρα αποφασίστηκαν ειδικά για τα κτίρια της Βουλής και της Γερουσίας, επειδή εκτιμήθηκε ότι αποτελούν πιθανούς «στόχους».
Στη γειτονική Γαλλία, όπου επίσης έχουν επεκταθεί οι έρευνες για τον εντοπισμό υπόπτων για το νέο μακελειό, η συζήτηση για την ενίσχυση των μέτρων «ασφαλείας» κατά της «τρομοκρατίας» αναζωπυρώνεται και ενόψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που η χώρα θα φιλοξενήσει το επόμενο καλοκαίρι. Χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πως τα μέτρα που θα ληφθούν στη διάρκεια της διοργάνωσης θα είναι «τα μέγιστα» και πως θα κινητοποιηθούν «όλα τα απαραίτητα μέσα», χωρίς να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις.
Ωστόσο, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του περασμένου Νοέμβρη, στο Παρίσι, στο όνομα της υπεράσπισης της «ασφάλειας» έχουν επιταχυνθεί διάφορα κατασταλτικά μέτρα σε πολλές χώρες, παράλληλα με την πολύμορφη κινητικότητα και προετοιμασία που αναπτύσσεται για τη συνέχεια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Μέση Ανατολή, Β. Αφρική κ.τ.λ.