ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ - ΝΤΑΒΟΣ.--
«Ιαπωνία και Κίνα θα έπρεπε να αποφύγουν να επαναλάβουν τα λάθη που έκαναν στο παρελθόν Γερμανία και Βρετανία, τα οποία οδήγησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο παρά τις στενές οικονομικές σχέσεις που είχαν, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε», σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε στο Τόκιο ο επικεφαλής του ιαπωνικού Υπουργικού Συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα. Η παρέμβαση του Ιάπωνα υπουργού - στη διάρκεια καθιερωμένης ενημέρωσης των συντακτών - έγινε όταν η βρετανική εφημερίδα «The Financial Times» ανέφερε ότι Κίνα και Ιαπωνία έχουν «παρόμοιες σχέσεις» με αυτές των Γερμανία - Βρετανία το 1914, πυροδοτώντας πλήθος συζητήσεων για το αν οι δύο χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα ένοπλης σύρραξης.
Το «Reuters» μεταδίδει πως (σύμφωνα με τον Σούγκα) σε ερώτηση για το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης μεταξύ Κίνας - Ιαπωνίας, ο Αμπε απάντησε ότι «μια τέτοια σύγκρουση "θα ήταν μεγάλη απώλεια όχι μόνο για Ιαπωνία και Κίνα αλλά για όλον τον κόσμο και πρέπει να βεβαιωθούνε ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί».
Χτες, η «Japan's Today» έγραψε πως ο Σίνζο Αμπε δήλωσε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ότι «πρέπει να περιορίσουμε τη στρατιωτική επέκταση στην Ασία... αλλιώς μπορεί να βγει εκτός ελέγχου». «Το μέρισμα της Ασίας στην ανάπτυξη δεν πρέπει να δαπανηθεί στη στρατιωτική επέκταση», συμπλήρωσε ο Αμπε, ο οποίος μεταξύ άλλων υπερασπίστηκε την πρόσφατη επίσκεψή του στο μνημείο Γιασουκούνι (που έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις από Κίνα, Νότια Κορέα, Βιετνάμ). Ο ίδιος, μιλώντας προχτές σε ανταποκριτές κινεζικών εφημερίδων στην Ιαπωνία, είπε ότι «οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί πρέπει να είναι εντελώς διαφανείς και να αποκαλύπτονται δημόσια με τρόπο που θα μπορεί να διασταυρώνονται».
Απαντώντας στην Ιαπωνία, ο εκπρόσωπος του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών Κιν Γκανγκ δήλωσε ότι «θα ήταν καλύτερο να αντιμετωπίσει όσα η Ιαπωνία έκανε στην Κίνα πριν τον πόλεμο και κατά την πρόσφατη ιστορία και όχι να λέει διάφορα για τις προ-πολεμικές βρετανογερμανικές σχέσεις». Πρόσθεσε ότι «η Ιαπωνία θα έπρεπε να εξηγήσει στην Ασία και τη διεθνή κοινότητα τον αληθινό στόχο της τροποποίησης του ειρηνόφιλου συντάγματος και της επέκτασης της στρατιωτικής της δύναμης» και ισχυρίστηκε πως «η Κίνα μένει προσηλωμένη στο δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης, υιοθετώντας μια αμυντική πολιτική για την εθνική της άμυνα».
Την αλληλεξάρτηση που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ταυτόχρονα με τον μεταξύ τους ανταγωνισμό (ο οποίος, βεβαίως, κλιμακώνεται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης) επιβεβαιώνουν οι διμερείς διπλωματικές επαφές Κίνας - ΗΠΑ. Ετσι, ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ζανγκ Γεσούι και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς προήδρευσαν χτες σε μία από τις συναντήσεις που γίνονται μεταξύ των Συνόδων του «Διαλόγου για τη Στρατηγική Ασφαλείας». Το Πεκίνο ήταν ο δεύτερος σταθμός περιοδείας του Μπερνς, αμέσως μετά τη Νότια Κορέα και πριν την Ιαπωνία.
Διπλωματικές συναντήσεις έγιναν μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας και στο πλαίσιο της 5ης κινεζο-αμερικανικής «Διαβούλευσης για θέματα Ασίας - Ειρηνικού», όπου καταγράφηκαν ζητήματα για τα οποία θα επιδιωχθεί συνεργασία, όπως η αντιμετώπιση καταστροφών και η διατροφική ασφάλεια.
Χτες, έγινε γνωστό ότι η ιστοσελίδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν στρατιωτικούς να πραγματοποιούν δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου Ντονγκφένγκ-31. Πρόκειται για πύραυλο, εξοπλισμένο με πυρηνική κεφαλή και ικανό να διανύσει απόσταση 8.000 χιλιομέτρων, ικανό δηλαδή - όπως επέλεξαν να σχολιάσουν διάφοροι δημοσιογράφοι - να πλήξει τις ΗΠΑ.