Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2014 - αριθ. φύλλου: 11753

ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συγκεντρώσεις αύριο στις Εφορίες όλης της χώρας. ΠΑΜΕ: Να οργανωθεί η αλληλεγγύη στον αγώνα των αγροτών

ΣΕΛ.  12

Να ισχυροποιηθεί και στις εκλογές ο δρόμος που υπηρετεί το λαό

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε χτες σε συνάντηση με φορείς που διοργάνωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο για την «Ερευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία». Στην παρέμβασή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην αντίληψη του ΚΚΕ για την Ερευνα και σε ζητήματα της επικαιρότητας

  • Σήμερα συγκρούονται δύο διαφορετικοί δρόμοι: Ο δρόμος που υπηρετεί τη διέξοδο από την κρίση σε όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου σε βάρος του λαού και ο δρόμος που υπηρετεί το λαό και τις πραγματικές, συνεχώς διευρυνόμενες, ανάγκες του. Μόνο σε αυτόν το δρόμο η έρευνα μπορεί να συνεισφέρει με τα επιτεύγματά της «στην απαλλαγή του ανθρώπου από το βάσανο και το μόχθο», όπως έλεγε και ο Μπρεχτ.
  • Αυτός ο δρόμος θέλουμε και επιδιώκουμε να ισχυροποιηθεί και μπροστά στη μάχη των ευρωεκλογών το Μάη, που συμπίπτουν με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στην άσκηση του δικαιώματος της ψήφου, ιδιαίτερα σήμερα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, μεγάλων οικονομικών προβλημάτων. Γι' αυτό, το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών πρέπει να γίνει στις 25 Μάη, μαζί με τις ευρωεκλογές και ο δεύτερος γύρος, για όσους δήμους ή περιφέρειες δεν έχει εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, να γίνει την Κυριακή 1 Ιούνη.

ΣΕΛ.  4  -  6,    9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Τρομο»-αποπροσανατολισμός

Συστηματικά αστικές πολιτικές δυνάμεις, αστοί αναλυτές και συγκροτήματα αστικών μέσων ενημέρωσης, βάζουν το λιθαράκι τους για να χτίσουν ένα τείχος αποπροσανατολισμού και ταυτόχρονα να τρομοκρατήσουν το λαό.

Σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης τι είναι αυτό που κυριαρχεί; Η αποπροσανατολιστική κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει: Το ποιος «υιοθετεί» τρομοκράτες και το ποιος «τούς άφησε ελεύθερους», αντιπαραθέσεις για το ποιος πιστεύει στο Θεό, οι αλληλοκατηγορίες για «ακραίους», «τρομοκράτες» και «χουντικούς» κ.λπ. Σαν κάποιοι να θέλουν να σπρώξουν κάτω απ' το χαλί όλες τις πτυχές που αναδεικνύουν το κοινό στρατηγικό πλαίσιο ανάμεσα στα δύο κόμματα που διεκδικούν την αστική διακυβέρνηση...

Αν δει κάποιος το περιεχόμενο της αντιπαράθεσης μέσα στους κόλπους του κεφαλαίου, όπως αυτή εκφράζεται από τις αντιπαραθέσεις στο ίδιο το εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και ανάμεσα στην ΕΕ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, θα διαπιστώσει πως τα μείγματα διαχείρισης που ευαγγελίζονται τα δύο κόμματα, στην ουσία υπηρετούν τον ίδιο στόχο: Τη στήριξη της εξόδου από την κρίση μέσω της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Ε, δεν είναι και ό,τι καλύτερο σε αυτήν τη χρονική συγκυρία για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικούν την αστική διακυβέρνηση, να ξεσκεπάζονται στα μάτια του λαού.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η υπόθεση της τρομοκρατίας δεν έχει σημαντικές πλευρές και διαστάσεις που αφορούν συνολικά τους εργαζόμενους, το εργατικό λαϊκό κίνημα. Είναι εύλογα τα ερωτήματα που δημιουργούνται σε καλοπροαίρετους εργαζόμενους για τον ποιον υπηρετεί και ποιος προκαλεί την συζήτηση για «αναβίωση της τρομοκρατίας» τους τελευταίους μήνες. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως προβοκάτορες-τρομοκράτες έχουν σχέση ή αξιοποιούνται από μηχανισμούς και υπηρεσίες, ελληνικές και ξένες. Και πως αυτές οι οργανώσεις δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που δήθεν επικαλούνται, δηλαδή με τις αγωνίες και τα προβλήματα του λαού, με τους αγώνες του, με την πάλη του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Είναι γεγονός πως χρησιμοποιούν το χαρτί της προβοκατόρικης δράσης τέτοιων οργανώσεων για να αφοπλίσουν το ίδιο το κίνημα και την οργάνωσή του. Να συκοφαντήσουν τη λαϊκή πάλη. Να παραλύσουν εργατικές λαϊκές δυνάμεις για να μη σηκώσουν κεφάλι απέναντι στον εχθρό, που είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Το ΚΚΕ συνεχίζει να συζητά να δρα και να βρίσκεται καθημερινά εκεί που η εργατική τάξη παλεύει να επιβιώσει. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης του αγώνα ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου και τις πολιτικές διαχείρισής της. Αποκαλύπτει τα σχέδια αποπροσανατολισμού και στέκεται δίπλα στις λαϊκές οικογένειες που βιώνουν τις δραματικές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Δείχνει τον πραγματικό δρόμο για να υπάρξει απάντηση από τον ίδιο το λαό με όρους μαζικής δράσης στα καθημερινά οξυμένα προβλήματα. Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση και επαγρύπνηση.


Πανυγειονομική κινητοποίηση σήμερα

Σε αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας για όλο το λαό, την κατάργηση των χαρατσιών - παλιών και νέων - στην περίθαλψη, τη σωτηρία των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον Οργανισμό, καλεί η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, με αφορμή τη σημερινή πανυγειονομική κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, στη 1 μ.μ.


ΣΕΛ.  13


ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οξυνση ανταγωνισμών με θύμα το λαό

ΣΕΛ.  16
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013
«Πλεονάζει» η αντιλαϊκή πολιτική

ΣΕΛ.  11
ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Σχέδια για ενίσχυση της επεμβατικής δράσης

ΣΕΛ.  10
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Αποστολές περιφρούρησης των μονοπωλίων

Η υπαγωγή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στους στόχους των πολυεθνικών, για διασφάλιση των συμφερόντων τους σε ό,τι αφορά τον απρόσκοπτο ενεργειακό ανεφοδιασμό, τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, τον τουρισμό κ.ά., αναδείχτηκε σε «Ημερίδα Ειδικών Επιχειρήσεων», με θέμα «Οι Ειδικές Επιχειρήσεις στο Σύγχρονο Στρατηγικό Περιβάλλον», που διοργάνωσε στην Αθήνα η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.


ΣΕΛ.  10
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Κυβερνητικές ευθύνες για τους πνιγμούς στο Φαρμακονήσι

ΣΕΛ.  19

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ