Παρασκευή 24 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οχι στο σχέδιο για τα ΕΑΣ

Το σχέδιο συρρίκνωσης των ΕΑΣ, που η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή, πρέπει να βρει απέναντι όχι μόνο τους εργαζόμενους στα ΕΑΣ, αλλά ολόκληρη την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Οι συνέπειες του σχεδίου κυβέρνησης - ΕΕ θα είναι οδυνηρές. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους πεπειραμένο προσωπικό, θα χάσουν τη δουλειά τους. Αλλοι τόσοι θα παραμείνουν όμηροι και σε ανασφάλεια, με χειρότερους μισθούς και διαλυμένα εργασιακά δικαιώματα. Η μεγάλη ακίνητη περιουσία των ΕΑΣ θα δοθεί σε ιδιώτες, για να αποφέρει έσοδα, στο πλαίσιο του σχεδίου «εξυγίανσης».

Το κυριότερο όλων είναι ότι η δραστική συρρίκνωση των ΕΑΣ θα αυξήσει την ανάγκη εισαγωγών οπλικών συστημάτων, που είναι σε βάρος του λαού και της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Στον αντίποδα, τα μονοπώλια ισχυρών καπιταλιστικών χωρών της ΕΕ θα ενισχυθούν, καθώς επιταχύνεται η συγκέντρωση, στο πλαίσιο της «ενιαίας αμυντικής βιομηχανίας». Οπως αποκαλύπτει το ΚΚΕ, η «εξυγίανση» των ΕΑΣ έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ για την ανάγκη «Ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας» μέσα από τη «διασφάλιση οικονομιών κλίμακας». Δηλαδή, μέσα από την επιτάχυνση της συγκέντρωσης στον κλάδο και την υλοποίηση των σχετικών οδηγιών της ΕΕ.

Η συρρίκνωση των ΕΑΣ, συνολικά της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, δεν προέκυψε κυρίως ως «μνημονιακή υποχρέωση», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ή σαν αποτέλεσμα «κακής διαπραγμάτευσης» με την τρόικα, όπως προσπαθούν να την παρουσιάσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι.

Το παράδειγμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι αποκαλυπτικό. Οι ιδιωτικοποιήσεις, η έκθεση των ναυπηγείων σε νέες συνθήκες του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, και μάλιστα στο πλαίσιο της ΕΕ, οδήγησε στη συρρίκνωσή τους, στην υποβάθμιση των μεγαλύτερων ναυπηγείων της Ελλάδας. Αλλωστε, η συρρίκνωση προβλεπόταν από συγκεκριμένες οδηγίες της ΕΕ ήδη από τις αρχές του 1990. Στόχος ήταν να ενισχυθούν τα ναυπηγεία των ανταγωνιστικών μονοπωλιακών ομίλων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Φινλανδίας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τα ναυπηγεία των ασιατικών χωρών.

Καμιά λύση διαχείρισης, όπως η μετοχοποίηση και η συμμετοχή των εργαζομένων στο μετοχικό κεφάλαιο, δεν κατάφερε να αποτρέψει την πορεία των ναυπηγείων προς την ιδιωτικοποίηση, να εμποδίσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα. Πείρα υπάρχει και πρέπει να αξιοποιηθεί. Να μην περάσει η προπαγάνδα της κυβέρνησης για το «μικρότερο» δήθεν κακό. Να μην ξεγελαστούν από τις Σειρήνες του ΣΥΡΙΖΑ ότι μια άλλη διαχείριση μέσα στην ΕΕ μπορεί να παρακάμψει τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, των μονοπωλίων. Οσοι υπόσχονται ότι με το δικό τους μείγμα διαχείρισης μπορεί να υπάρξει ισχυρή εγχώρια αμυντική βιομηχανία, μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της εξουσίας των μονοπωλίων, κοροϊδεύουν το λαό, συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό του.

Τώρα πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας και η αλληλεγγύη για να μη γίνει καμιά απόλυση στα ΕΑΣ, να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο. Για να είναι αποτελεσματικός αυτός ο αγώνας, για να έχει αντοχή και διάρκεια, πρέπει να βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την ΕΕ. Να αναδεικνύει την αναγκαιότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης, στο πλαίσιο του οποίου η αμυντική βιομηχανία μπορεί να αναπτυχθεί, με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ