Παρασκευή 24 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιμνημονιακή η Κομισιόν;

Η Κομισιόν εναντιώθηκε στην τρόικα στην οποία συμμετέχει, θεωρώντας την υπεύθυνη για την πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις των κρατών με τα μεγάλα ελλείμματα και τα μεγάλα χρέη. Η πολιτική, λέει, αυτή έφερε ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση. Είχε προηγηθεί η Επιτροπή Ελέγχου του Eυρωκοινοβουλίου, αλλά και η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Αντιμνημονιακή η Κομισιόν και οι επιτροπές της Ευρωβουλής; Λες να άκουσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και υιοθέτησαν τη γραμμή του; Να, λοιπόν, που αν βγει και ο Τσίπρας επίτροπος θα γίνει και η ολική φιλολαϊκή ανατροπή, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στην ΕΕ. Αλλά ως εδώ το ανέκδοτο. Η κόντρα για τα δύο μείγματα διαχείρισης φαίνεται ότι οξύνεται μέσα στην Ευρωζώνη (κόντρα Γερμανίας - Νότου, τώρα γαλλογερμανικού άξονα - υπόλοιπου Νότου), ενώ ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα των καπιταλιστών απαιτούν χαλάρωση, προκειμένου να βρεθούν κεφάλαια για επενδύσεις και όχι για τις λαϊκές ανάγκες. Σε αυτό προσαρμόζεται η Κομισιόν. Τόσο, βεβαίως, φιλολαϊκή είναι και η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ...

Τι λένε οι αστοί;

«Από το αναμενόμενο πλεόνασμα του 2013 η κυβέρνηση - σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση του τέλους του 2012 - σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το 70% για την ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων με χαμηλό εισόδημα. Η παραπάνω εξέλιξη, όμως, μπορεί να ακυρώσει στην πράξη μια τέτοια πρωτοβουλία, αφού η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταφύγει σε ισοδύναμα φορολογικά μέτρα, για να καλύψει το κενό που δημιουργείται. Η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει με σύνεση τα διαθέσιμα κεφάλαια από το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να μην αναγκαστεί να λάβει επιπλέον φορολογικά μέτρα κατά τη διάρκεια του 2014, που με τη σειρά τους θα ασκήσουν πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα και στην κατανάλωση και συνεπώς και στις αναπτυξιακές προοπτικές». («Ημερησία» 23/1/2014, με βάση ενημερωτικό δελτίο της Γιούρομπανκ). «Το πλεόνασμα, που κερδίσαμε (...) πρέπει να κατευθυνθεί στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (...) Ετσι το επισφαλές αυτό κέρδος θα μεταμορφωθεί σε δουλειές, ανάπτυξη και ελπίδα για το αύριο», έγραφε η «Καθημερινή» (16/1/2014). Τι λένε οι αστοί; Μην υπόσχεστε παροχές (σιγά τις παροχές, δηλαδή), γιατί η κρίση ακόμα δεν ξεπεράστηκε. Δώστε το πλεόνασμα στο κεφάλαιο για επενδύσεις και ανάπτυξη. Εχουν δίκιο από τη σκοπιά τους. Αλλά το δίκιο του λαού είναι η ικανοποίηση των δικών του αναγκών. Που απαιτεί αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική πάλη με ρότα την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Το χρέος

«Το χρέος πρέπει να επαναδιευθετηθεί για να προκόψει η Ελλάδα. Οχι, βέβαια, για να συνεχίσει την επιδοματική πολιτική σε επαγγελματικές ομάδες που έχουν τον τρόπο τους, δικαστικό ή άλλο. Αλλά για να ανασυνταχθεί παραγωγικά, να αναπτύξει τους διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς, να γίνει κανονική ευρωπαϊκή χώρα» (από τη χτεσινή «Καθημερινή»). Τι λέει; Οτι το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, άρα χρειάζεται διαπραγμάτευση. Ο,τι λέει εδώ και ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση βεβαίως. Γιατί; Οχι για παροχές στο λαό, αλλά για παροχές στο κεφάλαιο ώστε να κάνει επενδύσεις. Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε προβάλλουν την αναγκαιότητα διαπραγμάτευσης, επειδή ακριβώς υπάρχει ανάγκη να βρεθεί χρήμα για επενδύσεις. Βεβαίως, η μεν κυβέρνηση μιλά για κάποιες παροχές με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα, ο δε ΣΥΡΙΖΑ επαναφορά του κατώτατου μισθού στο ύψος που ήταν πριν, όταν όμως το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ο λαός απ' όλα τα παραπάνω χαμένος είναι.

Ποια σωτηρία...

«Η σωτηρία της οικονομίας δεν θα προέλθει από τη δημοσιονομική εξυγίανση. Είναι αναγκαία συνθήκη για τη σωτηρία, αλλά όχι ικανή να φέρει την ευημερία. Αυτή θα έρθει όταν το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό θα μπορεί να δημιουργεί εισόδημα. Οταν δεν θα υπάρχει ανεργία 26%, όταν οι νέοι άνθρωποι θα έχουν επαγγελματική διέξοδο, όταν η νέα επιχειρηματικότητα δεν θα αφορά μόνον καφέ, όταν οι μισθοί και οι τιμές δεν θα μειώνονται! Γι' αυτό όμως χρειάζονται οι τράπεζες, απαιτούνται εγχώρια ή ξένα κεφάλαια για επενδύσεις, χρειάζονται και οι "αδίστακτοι κερδοσκόποι" που θα επενδύσουν όπως κανείς δεν κάνει σήμερα...». Τέτοιες εκτιμήσεις έχουν αυξηθεί τελευταία στον αστικό Τύπο. Και έχουν δίκιο από τη σκοπιά τους οι αστοί ως προς τη δική τους ανάπτυξη. Οσο για το εισόδημα, το παράγουν οι εργαζόμενοι και το «κλέβουν νόμιμα» οι καπιταλιστές, τη δε ανεργία μπορεί να τη μειώσουν, δεν μπορούν να την εξαλείψουν. Αλλά δεν απαντάνε σ' αυτό: Ενώ πριν την κρίση υπήρχε ανάπτυξη, γιατί ακολούθησε η κρίση; Ακριβώς επειδή είναι αναπόφευκτη. Μετά την ανάπτυξη, έρχεται κρίση και οφείλεται στην καπιταλιστική ιδιοκτησία. Που πρέπει να αντικατασταθεί από την κοινωνική για να εξαλειφθούν οι κρίσεις, να μπει η οικονομία στην υπηρεσία του λαού.

Λίγη προσοχή δε βλάφτει

«Μιλώντας χτες στην ΚΟ του κόμματος και το Τμήμα Παιδείας της Κεντρικής Επιτροπής για το νομοσχέδιο που αφορά την έρευνα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας...». Η συγκεκριμένη αναφορά, στο ρεπορτάζ για το ΚΚΕ της εφημερίδας «Το Ποντίκι». Τι και αν ήταν συνάντηση με φορείς, που διοργάνωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη Βουλή, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές και εκπρόσωποι εργαζομένων σε ερευνητικές δομές, Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, φορείς Ιδιωτικού και Δημόσιου Δικαίου, υποψήφιοι διδάκτορες κ.ά. Δε θα μπούμε στη λογική του «γιατί η παραποίηση». Αλλά στο ρεπορτάζ, λίγη προσοχή δε βλάφτει. Για να πληροφορούνται σωστά οι αναγνώστες της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ