Τρίτη 29 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Διευρύνονται οι έρευνες, τα σενάρια και οι μεθοδεύσεις

Ενώ η Γερμανία θα διοργανώσει «αντιτρομοκρατική» διεθνή συνάντηση κατά της διάδοσης εξτρεμιστικών ιδεών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση του Κέντρου Κρίσεων της βελγικής κυβέρνησης, οι νεκροί από το μακελειό της περασμένης Τρίτης, στις Βρυξέλλες, έφτασαν τους 35, μετά την κατάληξη τεσσάρων από τους βαριά τραυματίες στο νοσοκομείο. Χτες, ανακοινώθηκε και επίσημα ότι ακόμα δύο από τα θύματα είναι Αμερικανοί πολίτες, ενώ στους νεκρούς συγκαταλέγονταν ακόμα και υπήκοοι από Ολλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Κίνα.

Πολλές από τις χώρες καταγωγής των θυμάτων πρωτοστατούν ήδη σε διάφορες παρεμβάσεις για την ανάγκη να δυναμώσει ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» με το περιεχόμενο που του δίνουν οι ιμπεριαλιστές, επιταχύνοντας νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιοποιούνται και διάφορα στοιχεία που έρχονται στο φως, συχνά και ως ανώνυμες διαρροές, σχετικά με την πορεία που έκαναν διάφοροι από τους πρωταγωνιστές των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, αλλά και στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβρη, επιστρέφοντας στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή όπου εκπαιδεύτηκαν, ή και κατευθυνόμενοι προς τη Μέση Ανατολή για να συνδεθούν με το «Ισλαμικό Κράτος».

Σε αυτό το πλαίσιο λαμβάνονται διάφορες νέες «πρωτοβουλίες κατά της τρομοκρατίας», όπως αυτή που ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο η Γερμανία. Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο ΥΠΕΞ της χώρας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, το Βερολίνο θα φιλοξενήσει το καλοκαίρι διάσκεψη αφιερωμένη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία θα επικεντρωθεί στην πρόληψη της διάδοσης εξτρεμιστικών ιδεών στις νεότερες ηλικίες.

Χτες το απόγευμα, η βελγική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι αφέθηκε τελικά ελεύθερος ο δημοσιογράφος που είχε συλληφθεί το Σαββατοκύριακο και φερόταν ως ο τρίτος δράστης των επιθέσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, επειδή «οι ενδείξεις που οδήγησαν στη σύλληψη (...) δεν επιβεβαιώθηκαν από την προανακριτική διαδικασία».

Ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό δραστών διευρύνονται διαρκώς, πληθαίνουν και σενάρια για νέες επιθέσεις. Τις εξελίξεις αξιοποιούν διάφορες αντιδραστικές δυνάμεις, για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Την Κυριακή, συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες μερικές εκατοντάδες ακροδεξιοί που φώναζαν «είμαστε στο σπίτι μας» κατηγορώντας «το κράτος» ότι «είναι συνεργός του Ντάες». Η Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις, ενώ αναβλήθηκε και μια «πορεία ενάντια στον φόβο» για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ