Σάββατο 19 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται αμείωτες οι προσφυγικές ροές

Eurokinissi

Συνεχίστηκαν και χτες οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου. Το πρωί, η επίσημη καταγραφή ανέφερε ότι στη χώρα βρίσκονταν 46.200 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 5.000 στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πρωί έφτασαν το πλοίο «Αριάδνη» με 638 πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο και το «Blue Star 2» με 84 άτομα από Κω και Λέρο. Από αυτούς, 457 πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε δέκα λεωφορεία που βρίσκονταν στο λιμάνι, προκειμένου να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας στα Γιάννενα. Σύμφωνα με την καταμέτρηση που έγινε στις 8 χτες το πρωί, ο αριθμός των προσφύγων που ήταν εγκλωβισμένοι στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ή διέμενε σε σκηνές μέσα στο λιμάνι, ανερχόταν σε 5.072 άτομα περίπου πριν την αναχώρηση για τα Γιάννενα.

Οι ροές των προσφύγων αυξάνονται καθημερινά. Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε στις 8 το πρωί της Παρασκευής, στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονταν 7.271 πρόσφυγες, οι περισσότεροι στη Λέσβο. Στην Ειδομένη ο αριθμός τους έφτανε τους 10.500. Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που βρίσκονταν στην Αττική ξεπερνούσε τις 13.500, στην Κεντρική Ελλάδα φιλοξενούνταν 1.530 σε δομές και στη Βόρεια Ελλάδα συνολικά 23.814. Το τελευταίο 24ωρο διασώθηκαν 576 πρόσφυγες σε δέκα περιστατικά σε Λέσβο, Σάμο και Μεγίστη.

Επίσης, χτες τα ξημερώματα έφτασαν στο στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» στη Φιλιππιάδα πέντε λεωφορεία με πρόσφυγες από τον Πειραιά. Οι οικογένειες αποβιβάζονταν μία - μία από τα λεωφορεία, γινόταν η καταγραφή από την Αστυνομία και στη συνέχεια οδηγούνταν σε σκηνή. Την ευθύνη και το συντονισμό στο κέντρο φιλοξενίας έχει η Πολεμική Αεροπορία από το Ακτιο. Στο παλιό στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» δημιουργήθηκε υποδομή για να φιλοξενήσει 700 πρόσφυγες. Σημειώνεται ότι συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή διαχείρισης για το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στη Φιλιππιάδα, η οποία αποτελείται από τους τρεις αντιδημάρχους Ζηρού.

Στο μεταξύ, με περισσή υποκρισία, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, δήλωσε χτες, κατά την επίσκεψή του στην Ειδομένη, ότι η κατάσταση εκεί είναι αποτέλεσμα της λογικής των κλειστών συνόρων. Μια λογική βέβαια που στηρίζει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού υπέγραψε τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Ο ίδιος εμφανίστηκε ανήσυχος γιατί «η Ευρώπη, δυστυχώς, βλέπει να αφυπνίζεται και πάλι ένας ιδιότυπος εθνικισμός απέναντι σε κατατρεγμένους ανθρώπους» και συμπλήρωσε ότι «εμείς πιστέψαμε στην Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων», στη γνωστή λογική του ΣΥΡΙΖΑ να σκορπά αυταπάτες και να αποπροσανατολίζει το λαό από την ουσία της ιμπεριαλιστικής ΕΕ.

Ο Π. Κουρουμπλής επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στις ΜΚΟ, παρά τις κατά καιρούς καταγγελίες για τη δράση τους, και συμπλήρωσε ότι «το κράτος καταβάλει κάθε προσπάθεια», όταν πάνω από 15.000 πρόσφυγες διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, στις λάσπες. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Το κράτος καταβάλει κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ, αλλά και τους απλούς πολίτες που καταθέτουν την ψυχή τους, τα αποθέματα της ανθρωπιάς τους, για να βοηθήσουν όπως μπορούν με το δικό τους τρόπο». Ουσιαστικά, επιχείρησε να ταυτίσει την αλληλεγγύη του λαού με τη δράση των ΜΚΟ, οι οποίες λυμαίνονται κονδύλια της λεγόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας για να αναπτύξουν την ασύδοτη δράση τους στα κενά που αφήνει το κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ